Malmö satsar på skolbibliotek

20 okt 2011 • < 1 min

Malmö stad satsar 7,4 miljoner kronor på skolbibliotek och på insatser för att hjälpa elever med läs- och skrivsvårigheter. Pengarna...

Malmö stad satsar 7,4 miljoner kronor på skolbibliotek och på insatser för att hjälpa elever med läs- och skrivsvårigheter. Pengarna ska användas för att köpa in de hjälpmedel som man behöver för att underlätta för eleverna.
Det kan bland annat handla om lättlästa böcker och dataprogram med särskilda läsinlärningsprogram och utrustning till klassrummen, som till exempel så kallade smartboards, skrivtavlor som är kopplade till datorer. För att kunna tillgodogöra sig undervisningen behöver elever med läs- och skrivsvårigheter, och inte minst elever med dyslexi, en vardagsmiljö i klassrummet som kan möta deras behov. För att främja läs- och skrivutvecklingen är det också viktigt att skolans bibliotek rustas upp i syfte att skapa en miljö som stimulerar elevernas intresse för läsning och litteratur.

Med satsningen vill det rödgröna styret i Malmö även lyfta upp betydelsen av skolbiblioteken och deras viktiga roll för att väcka lust och glädje för läsning och litteratur. Man är övertygad om att en riktad förstärkning till stadsbibliotek och särskilda insatser för att stötta elever med läs- och skrivsvårigheter kommer att göra skillnad.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min