Priset Årets skolbibliotek 2018 går till Bessemerskolan

29 okt 2018 • < 1 min

Under måndagseftermiddagen blev det klart, Årets skolbibliotek 2018 går till Bessemerskolan i Sandviken. Priset delas ut av Nationella Skolbiblioteksgruppen.

Vinnarna. Emma Lindgren, bibliotekarie, Eva Aronsson, rektor, Kirsi Rutanen, bibliotekarie. Foto: Jenny Nilsson/Svensk biblioteksförening.
Emma Lindgren, bibliotekarie på Bessemerskolan, Eva Aronsson, rektor på Bessemerskolan och Kirsi Rutanen, bibliotekarie på Bessemerskolan.
Foto: Jenny Nilsson/Svensk biblioteksförening.

Gymnasieskolan Bessemerskolan i Sandviken tilldelas Årets skolbibliotek 2018. Priset delades ut under måndagseftermiddagen vid en ceremoni på Skolforum som arrangeras i Stockholmsmässan.

Bakom priset står Nationella Skolbiblioteksgruppen, ett nätverk av organisationer som samverkar för att skolbiblioteken ska bemannas, stärkas och utvecklas. I juryn sitter representanter från Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund, Lärarförbundet, Svensk biblioteksförening och DIK.

Juryns motivering:

”Årets skolbibliotek 2018 utmärks av ett genomtänkt och välstrukturerat arbete där skolbiblioteket har en självklar roll i skolans interna processer. Detta beskrivs i den egna modellen, där rollfördelningen och samarbetet mellan bibliotekspersonal, pedagoger och skolledare är glasklar. Arbetet vilar på ett ständigt kretslopp av utvärderingar och utifrån dessa ständiga förbättringar. De två grundfunktionerna, att främja både läs- och skrivutveckling och MIK, kräver extra mycket av ett gymnasium med ett brett utbud av både teoretiska och yrkesförberedande program.”

Se film från Bessemerskolans bibliotek:

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min