Rektorn: Skolbiblioteket behövs för att eleverna ska bli läsare

7 jul 2022 • 2 min

För att klara skolan måste barnen bli läsare. Då är en utbildad skolbibliotekarie som kan guida eleverna i litteraturens värld avgörande. Det säger Linnéa Lindquist, biträdande rektor i Göteborg.

På Hammarkullsskolan i Göteborg går cirka 200 elever från förskoleklass upp till årskurs tre. I snart tre år har skolan haft en utbildad skolbibliotekarie på heltid på skolan. Sedan dess har utlånen per år ökat från cirka 1 000 till över 4 000.

– Det är ett enormt lyft för skolan, en pedagogisk resurs, säger Linnéa Lindquist, biträdande rektor.

Hon säger att skolan tillhör det fåtal av Göteborgs skolor som har bemannade skolbibliotek med utbildade bibliotekarier. Och hade hon själv varit på en större skola, med kanske 600 elever, hade hon velat ha två skolbibliotekarier, eftersom hon tycker att det är viktigt att de hinner träffa alla elever.

Vi har en enorm utmaning i utsatta områden med språksvaga barn. Vi måste steppa upp och ge förutsättningarna

För att eleverna ska klara skolan är läsningen avgörande. Men för att bli en läsare krävs mängdträning och här kan bibliotekarien komma in på ett sätt som inte lärarna har möjlighet till, enligt Linnéa Lindquist.

– Lärarna har i uppdrag att lära barn att läsa, men bibliotekarien jobbar utifrån ett litteraturperspektiv. Eleverna behöver någon som guidar dem bland genrer och tar fram rätt litteratur så att de pushas framåt. Så att rätt bok hamnar i rätt hand, säger Linnéa Lindquist.

– Lärarna har inte tid att sköta mängdträningen, de har fullt upp redan. För att bli en läsare måste man läsa mycket och det hinns inte med i den ordinarie undervisningen. Det kan bibliotekarien bidra med.

Det är särskilt viktigt i socioekonomiskt utsatta områden, som exempelvis Hammarkullen.

– Vi har elever som växer upp i hem utan naturlig tillgång till böcker och litteratur. Vårt kompensatoriska uppdrag är så brett och jag ser skolbiblioteket som en kompensatorisk insats. Vi har en enorm utmaning i utsatta områden med språksvaga barn. Vi måste steppa upp och ge förutsättningarna.

Linnéa Lindquist tycker att kravet på en utbildad skolbibliotekarie bör regleras i lagen och i förhållande till hur många elever som finns på skolan. Hon tror att många rektorer förstår värdet av en utbildad bibliotekarie, men att många inte tycker sig ha råd. Därför är finansieringen en viktig del i en kommande lagändring, konstaterar hon.

Linnéa Lindquist, biträdande rektor i Hammarkullsskolan. Foto: Annika Clemens

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min