Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
7 jul 2022 • 2 min
För att klara skolan måste barnen bli läsare. Då är en utbildad skolbibliotekarie som kan guida eleverna i litteraturens värld avgörande. Det säger Linnéa Lindquist, biträdande rektor i Göteborg.
Linnéa Lindquist, biträdande rektor på Hammarkullsskolan, tycker att en skolbibliotekarie är avgörande för barnens läsinlärning.
På Hammarkullsskolan i Göteborg går cirka 200 elever från förskoleklass upp till årskurs tre. I snart tre år har skolan haft en utbildad skolbibliotekarie på heltid på skolan. Sedan dess har utlånen per år ökat från cirka 1 000 till över 4 000.
– Det är ett enormt lyft för skolan, en pedagogisk resurs, säger Linnéa Lindquist, biträdande rektor.
Hon säger att skolan tillhör det fåtal av Göteborgs skolor som har bemannade skolbibliotek med utbildade bibliotekarier. Och hade hon själv varit på en större skola, med kanske 600 elever, hade hon velat ha två skolbibliotekarier, eftersom hon tycker att det är viktigt att de hinner träffa alla elever.
Vi har en enorm utmaning i utsatta områden med språksvaga barn. Vi måste steppa upp och ge förutsättningarna
– Lärarna har i uppdrag att lära barn att läsa, men bibliotekarien jobbar utifrån ett litteraturperspektiv. Eleverna behöver någon som guidar dem bland genrer och tar fram rätt litteratur så att de pushas framåt. Så att rätt bok hamnar i rätt hand, säger Linnéa Lindquist.
– Lärarna har inte tid att sköta mängdträningen, de har fullt upp redan. För att bli en läsare måste man läsa mycket och det hinns inte med i den ordinarie undervisningen. Det kan bibliotekarien bidra med.
Det är särskilt viktigt i socioekonomiskt utsatta områden, som exempelvis Hammarkullen.
– Vi har elever som växer upp i hem utan naturlig tillgång till böcker och litteratur. Vårt kompensatoriska uppdrag är så brett och jag ser skolbiblioteket som en kompensatorisk insats. Vi har en enorm utmaning i utsatta områden med språksvaga barn. Vi måste steppa upp och ge förutsättningarna.
Linnéa Lindquist tycker att kravet på en utbildad skolbibliotekarie bör regleras i lagen och i förhållande till hur många elever som finns på skolan. Hon tror att många rektorer förstår värdet av en utbildad bibliotekarie, men att många inte tycker sig ha råd. Därför är finansieringen en viktig del i en kommande lagändring, konstaterar hon.
Bibliotekssektorns lobbyister kämpar om verklighetsbeskrivningen. "När folkbiblioteket beskrivs som laglöst land måste man ingripa."
11 aug 2022 • 5 min
Den som informerar om sexuell och reproduktiv hälsa kan bryta mot lagen i delstater som infört förbud mot abort. Det befarar USA:s biblioteksförening ALA som fördömer allt begränsande av information.
10 aug 2022 • < 1 min
Vid valet 2018 plockades regnbågsflaggor ner på flera bibliotek som fungerade som vallokaler. En kränkning som kan få hbtq+personer att känna otrygghet i ett rum som inte längre är välkomnande, skriver styrgruppen för Svensk biblioteksförenings expertnätverk för arbete med hbtq+.
9 aug 2022 • 3 min
För att frigöra tid och resurser införs intelligenta mediehanteringssystem på folk- och universitetsbibliotek. Det beskrivs som en vattendelare. ”Det är viktigt att vi lär oss hur vi kan arbeta med denna teknik", säger Lovisa Liljegren, bibliotekarie som skrivit en mastersuppsats om systemet.
8 aug 2022 • 4 min
Det ska vara enklare för besökare att hitta information kring känsliga ämnen på Malmö stadsbibliotek. Inspirationen kommer från andra sidan Atlanten, förklarar Andrea Hofmann på Malmö stad.
5 aug 2022 • 2 min
Ifla och Unesco har presenterat en uppdatering av sitt folkbiblioteksmanifest. Forskaren Ola Pilerot är positiv – men samtidigt kritisk mot otydlighet och att bibliotek framställs i linje med samhällets ”marknadifiering”.
3 aug 2022 • 2 min
Det som lyfts fram som lösningen på spridningen av desinformation – källkritik – riskerar att användas i motsatt syfte av dem som vill sprida falska uppgifter. Forskarna Olof Sundin och Jutta Haider synar komplexiteten i sin nya bok.
2 aug 2022 • 5 min
Fyra svenska röster från bibliotekens världskongress Ifla Wlic som under veckan ägt rum i Dublin, Irland.
29 jul 2022 • 4 min
Efter några turbulenta månader av vittnesmål om den giftiga kulturen i Iflas ledning bad organisationens ordförande Barbara Lison om ursäkt när bibliotekens världskongress avslutades i Dublin på torsdagen. Men de som väntat sig grundliga förklaringar och en konstruktiv plan för vägen framåt fick inte mycket med sig från Irland.
29 jul 2022 • 2 min
Med bara dagar kvar till Iflas WLIC-konferens i Dublin ser Annelie Janred från Göteborg fram emot att träffa internationella kollegor igen.
21 jul 2022 • 2 min
Äntligen semestertid och tid att ta igen sig. Här får du tips om några av vårens bästa reportage i Biblioteksbladet. Trevlig sommar!
14 jul 2022 • 2 min
De missförhållanden som har uppdagats inom Iflas kansli och ledning har lett till att medlemmar kräver en oberoende utredning. Den europeiska sektionen har undertecknat skrivelsen, liksom Svensk biblioteksförening.
12 jul 2022 • 2 min
0 kommentarer