Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
13 okt 2021 • 2 min
Närmare 5 000 personer är anmälda till Skolbibdagen som sänds digitalt för första gången i morgon, torsdag. ”Vi har fått stort gensvar”, säger Sofia Malmberg från BTJ som är arrangör.
Med samtal om aktuella frågor om mik, skolbiblioteksstrukturer, språkutveckling och med avstamp i Gustav Fridolins utredning lyfts skolbiblioteken under en hel dag. BTJ står bakom arrangemanget som är helt digitalt. Samtalen som är förinspelade premiärvisas den 14 oktober, men kan ses fram till den 7 november.
Det övergripande temat är framtidens skolbibliotek och dagen delas upp i tre mindre teman: Strukturer för skolbibliotek, att äga ett språk samt medie- och informationskunnighet.
Bland samtalsdeltagarna finns utredare Gustav Fridolin, rektor Edward Jensinger och Maria Schedvin, utredningssekreterare i Malmö.
– Och så har vi många vassa skolbibliotekarier som berättar om hur de jobbar med språkutveckling och mik tillsammans med sina lärarkollegor, säger Sofia Malmberg som agerar samtalsledare.
Bland skolbibliotekarierna som deltar finns exempelvis Elisabet Niskakari som arbetar på Rosengårdsskolan i Malmö som ska tala om hur skolbiblioteken kan vara en del av skolans kompensatoriska arbete.
Eventet riktar sig till både till personal på skolbibliotek och till lärare och rektorer. Tanken med att ha samtal i stället för föreläsningar är att dagen ska bli mer levande. Sofia Malmberg tycker också att den låga kostnaden är viktig för att så många som möjligt ska kunna delta.
– Många konferenser om skolbibliotek har varit kostsamma. Här kostar det 1 500 kronor per skola och då kan flera från samma skola delta. Och vi har fått ett stort gensvar.
På onsdagsförmiddagen var 4 741 personer anmälda och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig.
– Det finns ett behov av att prata om det här, det är nya frågor på dagordningen för många kommuner, säger Sofia Malmberg som hoppas eventet återkommer även nästa år.
– Jag hoppas att det kan bli en plattform för kompetensutveckling för skolbibliotek.
1 kommentarer
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
Kul att skolbibliotek lyfts! Jag deltog med min rektor på Skolverkets skolbibliotekskonferens för rektorer som var samtidigt men vi ska kolla på BTJs också.