Samtal om skolbibliotek lockar många

13 okt 2021 • 2 min

Närmare 5 000 personer är anmälda till Skolbibdagen som sänds digitalt för första gången i morgon, torsdag. ”Vi har fått stort gensvar”, säger Sofia Malmberg från BTJ som är arrangör.

Sofia Malmberg, produktägare för BTJ:s skolbibliotekstjänster, är samtalsledare på Skolbibdagen. Foto: Ylva Sundgren

Med samtal om aktuella frågor om mik, skolbiblioteksstrukturer, språkutveckling och med avstamp i Gustav Fridolins utredning lyfts skolbiblioteken under en hel dag. BTJ står bakom arrangemanget som är helt digitalt. Samtalen som är förinspelade premiärvisas den 14 oktober, men kan ses fram till den 7 november.

Det övergripande temat är framtidens skolbibliotek och dagen delas upp i tre mindre teman: Strukturer för skolbibliotek, att äga ett språk samt medie- och informationskunnighet.

Bland samtalsdeltagarna finns utredare Gustav Fridolin, rektor Edward Jensinger och Maria Schedvin, utredningssekreterare i Malmö.

– Och så har vi många vassa skolbibliotekarier som berättar om hur de jobbar med språkutveckling och mik tillsammans med sina lärarkollegor, säger Sofia Malmberg som agerar samtalsledare.

Bland skolbibliotekarierna som deltar finns exempelvis Elisabet Niskakari som arbetar på Rosengårdsskolan i Malmö som ska tala om hur skolbiblioteken kan vara en del av skolans kompensatoriska arbete.

Eventet riktar sig till både till personal på skolbibliotek och till lärare och rektorer. Tanken med att ha samtal i stället för föreläsningar är att dagen ska bli mer levande. Sofia Malmberg tycker också att den låga kostnaden är viktig för att så många som möjligt ska kunna delta.

– Många konferenser om skolbibliotek har varit kostsamma. Här kostar det 1 500 kronor per skola och då kan flera från samma skola delta. Och vi har fått ett stort gensvar.

På onsdagsförmiddagen var 4 741 personer anmälda och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig.

– Det finns ett behov av att prata om det här, det är nya frågor på dagordningen för många kommuner, säger Sofia Malmberg som hoppas eventet återkommer även nästa år.

– Jag hoppas att det kan bli en plattform för kompetensutveckling för skolbibliotek.

1 kommentarer

  1. Kul att skolbibliotek lyfts! Jag deltog med min rektor på Skolverkets skolbibliotekskonferens för rektorer som var samtidigt men vi ska kolla på BTJs också.

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min