Skolbibliotekarie släpper bok om Astrid Lindgren

6 okt 2017 • 2 min

När det inte fanns någon lättläst bok om Astrid Lindgren för skolbarnen så bestämde sig skolbibliotekarien Cilla Dalén att skriva en. ”Astrid Lindgren är viktig för alla att känna till”, säger hon.

Cilla Dalén och Annelie Drewsen har skrivit boken om Astrid som ges ut på Vilja förlag. Foto: Privat
Cilla Dalén och Annelie Drewsen har skrivit boken om Astrid som ges ut på Vilja förlag. Foto: Privat

Våren 2016 ville Cilla Dalén, skolbibliotekarie vid Hjulsta grundskola i Stockholm, köpa in en lättläst biografi om Astrid Lindgren som eleverna kunde läsa.

– Men det fanns ingen sådan. Jag blev lite dyster över det och började tjata på förlagen på Twitter. Då föreslog Annelie Drewsen, kompis till mig och rutinerad författare, att vi skulle skriva en tillsammans, säger hon.

Sagt och gjort. I augusti kom en lättläst biografi om Astrid Lindgrens liv och böcker ut, se film här.

– Det var roligt att uppleva processen med att skriva en bok, just eftersom jag jobbat med böcker i många år men aldrig varit en del av processen bakom dem.

Ett uppslag i boken.
Ett uppslag i boken.

Boken passar både vuxna och barn och Cilla Dalén hoppas särskilt att den kommer att läsas av många nyanlända.

– Astrid Lindgren är viktig för alla att känna till. Vi har många elever som är nyanlända eller har föräldrar som inte är så insatta i svensk barnbokstradition. Det är viktigt att visa vad Astrid Lindgren stod för, exempelvis hur hon tog ställning i olika frågor för människors rättigheter och allas lika värde. Att hon motverkade rasism.

Cilla Dalén arrangerar också varje år ett stort temaarbete på Hjulsta grundskola runt ALMA-priset. Läs mer om det nedan.

http://biblioteksbladet.test/skolbibliotekarie-i-hjulsta-ordnar-stort-alma-event/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min