Skolbiblioteken drabbas när rektorerna får bestämma
31 aug 2020 • 3 min
Trots att språkutveckling är en prioriterad fråga hos politikerna i Botkyrka drabbar nedskärningarna bemanningen på skolbiblioteken när varje rektor får bestämma. Nu hoppas skolbibliotekarier på Gustav Fridolins utredning.

Neddragning, avveckling, avveckling, kraftig nedskärning. Så ser det ut i en förteckning över skolbiblioteken i Botkyrka kommun inför höstterminen. Allmänna besparingskrav har gått ut över bemanningen på skolornas bibliotek och vissa bibliotek kommer från och med i höst att vara helt obemannade. Detta trots att det politiska styret tycker att skolbiblioteken har en viktig roll att spela för språkutveckling och integration.
– Jag tycker att det är jätteviktigt med skolbibliotek. Botkyrka är en väldigt segregerad kommun. Under en lång period har vi haft väldiga problem. Det beror delvis på boendesituationen, Botkyrka är den kommun med störst miljonprogramsområde i förhållande till befolkningsmängd, säger Emanuel Ksiazkiewics (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Språkutveckling är prioriterat i Botkyrka, enligt Emanuel Ksiazkiewics.
– Exakt hur rektorn väljer att jobba språkutvecklande är upp till varje rektor. Men att ta tillvara på skolbiblioteken tycker jag är enormt viktigt.
Den generella besparingen på 2 procent gäller för hela utbildningsförvaltningen. Och när varje rektor väljer vad som ska sparas på respektive skola har resultatet blivit att tre skolor helt tappar bemanning på skolbiblioteket, ytterligare fyra minskar på bemanningen med hälften eller mer. Exempelvis på Hammerstaskolan minskar bemanningen på biblioteket från en 70 procentstjänst till 20 procent medan Broängsskolan får nöja sig med en skolbibliotekarie 90 minuter i veckan.
Grindtorpsskolan är en av Botkyrkas skolor som från och med denna vecka har ett bibliotek utan någon bemanning alls. Viktoria Reuterskiöld, som jobbade sin sista dag som skolbibliotekarie och samordnare i fredags, har skrivit i Biblioteksbladet om hur bemanning av skolbiblioteken har lett till ökat läsande.
– Den nedskärning man ser på skolbiblioteken tycker jag är kontraproduktiv, säger hon.
– Språket är ju nyckeln till integration. Utan språket kan man inte bedriva högre studier och

läsningen är otroligt viktig för språkutvecklingen.
Nu oroar hon sig för hur läsningen och språkutvecklingen hos eleverna ska påverkas, samt vart de elever som har haft biblioteket som en fristad ska ta vägen.
Kenny Fredholm, grundskolechef, har i dagsläget inte koll på hur bemanningen påverkas på de olika skolorna, men säger att en uppföljning ska göras under hösten.
– Vi följer upp så att lagen följs om de kriterier som finns om skolbibliotek. Vi ska också titta på hur vi ska jobba med skolbiblioteken framöver, säger han.
Det bedrivs läsprojekt i Botkyrka kommun. Emanuel Ksiazkiewics lyfter fram projektet Läsa äger som syftar till att få barnen att läsa på sommarlov och andra skollov. Ett bra projekt, tycker även Viktoria Reuterskiöld, men poängterar att det inte kan ersätta skolbiblioteken som resurs i undervisningen. Skolbibliotekens roll inom undervisning i källkritik och sökstrategier kan inte heller ersättas med läsprojekt på loven, säger hon.
Så länge det inte är ett krav att skolbiblioteken ska vara bemannade kommer besparingar att drabba skolbibliotekarierna, enligt Viktoria Reuterskiöld
– Det finns ingen definition som kräver bemanning, man kan ha ett förråd med några böcker och kalla det bibliotek.
Nu hoppas hon att Gustav Fridolins utredning om skolbibliotek, som läggs fram senast den 30 november, ska innehålla förslag till förändringar.
– Det måste tydligt definieras som att skolbiblioteken ska ha bemanning. Annars är det som att ha lektioner eller en skola utan lärare. Det är jämförbart.

Senaste nytt

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer