Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
31 aug 2020 • 3 min
Trots att språkutveckling är en prioriterad fråga hos politikerna i Botkyrka drabbar nedskärningarna bemanningen på skolbiblioteken när varje rektor får bestämma. Nu hoppas skolbibliotekarier på Gustav Fridolins utredning.
Neddragning, avveckling, avveckling, kraftig nedskärning. Så ser det ut i en förteckning över skolbiblioteken i Botkyrka kommun inför höstterminen. Allmänna besparingskrav har gått ut över bemanningen på skolornas bibliotek och vissa bibliotek kommer från och med i höst att vara helt obemannade. Detta trots att det politiska styret tycker att skolbiblioteken har en viktig roll att spela för språkutveckling och integration.
– Jag tycker att det är jätteviktigt med skolbibliotek. Botkyrka är en väldigt segregerad kommun. Under en lång period har vi haft väldiga problem. Det beror delvis på boendesituationen, Botkyrka är den kommun med störst miljonprogramsområde i förhållande till befolkningsmängd, säger Emanuel Ksiazkiewics (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Språkutveckling är prioriterat i Botkyrka, enligt Emanuel Ksiazkiewics.
– Exakt hur rektorn väljer att jobba språkutvecklande är upp till varje rektor. Men att ta tillvara på skolbiblioteken tycker jag är enormt viktigt.
Den generella besparingen på 2 procent gäller för hela utbildningsförvaltningen. Och när varje rektor väljer vad som ska sparas på respektive skola har resultatet blivit att tre skolor helt tappar bemanning på skolbiblioteket, ytterligare fyra minskar på bemanningen med hälften eller mer. Exempelvis på Hammerstaskolan minskar bemanningen på biblioteket från en 70 procentstjänst till 20 procent medan Broängsskolan får nöja sig med en skolbibliotekarie 90 minuter i veckan.
Grindtorpsskolan är en av Botkyrkas skolor som från och med denna vecka har ett bibliotek utan någon bemanning alls. Viktoria Reuterskiöld, som jobbade sin sista dag som skolbibliotekarie och samordnare i fredags, har skrivit i Biblioteksbladet om hur bemanning av skolbiblioteken har lett till ökat läsande.
– Den nedskärning man ser på skolbiblioteken tycker jag är kontraproduktiv, säger hon.
– Språket är ju nyckeln till integration. Utan språket kan man inte bedriva högre studier och
läsningen är otroligt viktig för språkutvecklingen.
Nu oroar hon sig för hur läsningen och språkutvecklingen hos eleverna ska påverkas, samt vart de elever som har haft biblioteket som en fristad ska ta vägen.
Kenny Fredholm, grundskolechef, har i dagsläget inte koll på hur bemanningen påverkas på de olika skolorna, men säger att en uppföljning ska göras under hösten.
– Vi följer upp så att lagen följs om de kriterier som finns om skolbibliotek. Vi ska också titta på hur vi ska jobba med skolbiblioteken framöver, säger han.
Det bedrivs läsprojekt i Botkyrka kommun. Emanuel Ksiazkiewics lyfter fram projektet Läsa äger som syftar till att få barnen att läsa på sommarlov och andra skollov. Ett bra projekt, tycker även Viktoria Reuterskiöld, men poängterar att det inte kan ersätta skolbiblioteken som resurs i undervisningen. Skolbibliotekens roll inom undervisning i källkritik och sökstrategier kan inte heller ersättas med läsprojekt på loven, säger hon.
Så länge det inte är ett krav att skolbiblioteken ska vara bemannade kommer besparingar att drabba skolbibliotekarierna, enligt Viktoria Reuterskiöld
– Det finns ingen definition som kräver bemanning, man kan ha ett förråd med några böcker och kalla det bibliotek.
Nu hoppas hon att Gustav Fridolins utredning om skolbibliotek, som läggs fram senast den 30 november, ska innehålla förslag till förändringar.
– Det måste tydligt definieras som att skolbiblioteken ska ha bemanning. Annars är det som att ha lektioner eller en skola utan lärare. Det är jämförbart.
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer