Skolinspektionen: Sju granskningar klara

12 mar 2018 • 2 min

Nu granskar Skolinspektionen hur väl skolbiblioteken används som pedagogisk resurs. Biblioteksbladet har läst de första rapporterna.

Det är ännu för tidigt för Skolinspektionen att tala om trender i vad de ser i skolorna. Under våren granskar de skolbibliotekets pedagogiska roll på 20 skolor runtom i landet, i årskurserna 4-6. Sju är klara hittills.

Anna Wide, undervisningsråd. Foto: Skolinspektionen.
Anna Wide, undervisningsråd. Foto: Skolinspektionen.

– Men det är redan tydligt att den här granskningen behövs, för det är ett område som man inte har tittat på utifrån kvalitetsaspekter tidigare. Och vi tror att vi kommer få intressanta resultat, säger Anna Wide, undervisningsråd på Skolinspektionen och en av dem som utför inspektionerna.

De övergripande frågeställningarna gäller i vilken utsträckning skolan använder sitt bibliotek som en integrerad del i den pedagogiska verksamheten och i vilken utsträckning rektorn tar ansvar för en väl fungerande samverkan mellan skolbiblioteken och lärarna.

Biblioteksbladet har läst de första granskningsrapporterna som alla pekar ut utvecklingsområden för rektorerna att arbeta vidare med. I flera fall handlar det om att skolbiblio­teken inte deltar i skolornas strategiska kvalitetsarbete. Och om att stärka samarbetet mellan lärare och skolbibliotekspersonal genom att avsätta tid för gemensam planering.

På de skolor som hittills granskats ser det också ut som om biblioteken är mer integrerade i sin roll för läsfrämjande än för MIK. På flera av skolorna är skolbiblioteket inte alls involverat i MIK-undervisningen trots att skolbiblioteket i det arbetet har en utpekad roll i den för grundskolan reviderade läroplanen. På en skola samverkar lärarna inte alls med skolbibliotekarien i hur biblioteket kan användas i undervisningen.

Likvärdighet är en fråga som betonas i besluten. På de skolor där biblioteket används i olika utsträckning av olika lärare uppmanas rektorn att se till att det används likvärdigt utifrån elevernas behov.

Du som vill läsa själv hittar rapporterna här: http://siris.skolverket.se/siris/ris.siris_kvalgranskning_enhet.search_form

Sök på granskningsområde ”Skolbibliotek som pedagogisk resurs”.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/skolbibliotek-kvalitetsgranskas/

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min