Skolinspektionen: Sju granskningar klara

12 mar 2018 • 2 min

Nu granskar Skolinspektionen hur väl skolbiblioteken används som pedagogisk resurs. Biblioteksbladet har läst de första rapporterna.

Det är ännu för tidigt för Skolinspektionen att tala om trender i vad de ser i skolorna. Under våren granskar de skolbibliotekets pedagogiska roll på 20 skolor runtom i landet, i årskurserna 4-6. Sju är klara hittills.

Anna Wide, undervisningsråd. Foto: Skolinspektionen.
Anna Wide, undervisningsråd. Foto: Skolinspektionen.

– Men det är redan tydligt att den här granskningen behövs, för det är ett område som man inte har tittat på utifrån kvalitetsaspekter tidigare. Och vi tror att vi kommer få intressanta resultat, säger Anna Wide, undervisningsråd på Skolinspektionen och en av dem som utför inspektionerna.

De övergripande frågeställningarna gäller i vilken utsträckning skolan använder sitt bibliotek som en integrerad del i den pedagogiska verksamheten och i vilken utsträckning rektorn tar ansvar för en väl fungerande samverkan mellan skolbiblioteken och lärarna.

Biblioteksbladet har läst de första granskningsrapporterna som alla pekar ut utvecklingsområden för rektorerna att arbeta vidare med. I flera fall handlar det om att skolbiblio­teken inte deltar i skolornas strategiska kvalitetsarbete. Och om att stärka samarbetet mellan lärare och skolbibliotekspersonal genom att avsätta tid för gemensam planering.

På de skolor som hittills granskats ser det också ut som om biblioteken är mer integrerade i sin roll för läsfrämjande än för MIK. På flera av skolorna är skolbiblioteket inte alls involverat i MIK-undervisningen trots att skolbiblioteket i det arbetet har en utpekad roll i den för grundskolan reviderade läroplanen. På en skola samverkar lärarna inte alls med skolbibliotekarien i hur biblioteket kan användas i undervisningen.

Likvärdighet är en fråga som betonas i besluten. På de skolor där biblioteket används i olika utsträckning av olika lärare uppmanas rektorn att se till att det används likvärdigt utifrån elevernas behov.

Du som vill läsa själv hittar rapporterna här: http://siris.skolverket.se/siris/ris.siris_kvalgranskning_enhet.search_form

Sök på granskningsområde ”Skolbibliotek som pedagogisk resurs”.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/skolbibliotek-kvalitetsgranskas/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min

Annons

Annons

Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter

Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.

28 aug 2024 • 2 min