Skolinspektionen: Sju granskningar klara

12 mar 2018 • 2 min

Nu granskar Skolinspektionen hur väl skolbiblioteken används som pedagogisk resurs. Biblioteksbladet har läst de första rapporterna.

Det är ännu för tidigt för Skolinspektionen att tala om trender i vad de ser i skolorna. Under våren granskar de skolbibliotekets pedagogiska roll på 20 skolor runtom i landet, i årskurserna 4-6. Sju är klara hittills.

Anna Wide, undervisningsråd. Foto: Skolinspektionen.
Anna Wide, undervisningsråd. Foto: Skolinspektionen.

– Men det är redan tydligt att den här granskningen behövs, för det är ett område som man inte har tittat på utifrån kvalitetsaspekter tidigare. Och vi tror att vi kommer få intressanta resultat, säger Anna Wide, undervisningsråd på Skolinspektionen och en av dem som utför inspektionerna.

De övergripande frågeställningarna gäller i vilken utsträckning skolan använder sitt bibliotek som en integrerad del i den pedagogiska verksamheten och i vilken utsträckning rektorn tar ansvar för en väl fungerande samverkan mellan skolbiblioteken och lärarna.

Biblioteksbladet har läst de första granskningsrapporterna som alla pekar ut utvecklingsområden för rektorerna att arbeta vidare med. I flera fall handlar det om att skolbiblio­teken inte deltar i skolornas strategiska kvalitetsarbete. Och om att stärka samarbetet mellan lärare och skolbibliotekspersonal genom att avsätta tid för gemensam planering.

På de skolor som hittills granskats ser det också ut som om biblioteken är mer integrerade i sin roll för läsfrämjande än för MIK. På flera av skolorna är skolbiblioteket inte alls involverat i MIK-undervisningen trots att skolbiblioteket i det arbetet har en utpekad roll i den för grundskolan reviderade läroplanen. På en skola samverkar lärarna inte alls med skolbibliotekarien i hur biblioteket kan användas i undervisningen.

Likvärdighet är en fråga som betonas i besluten. På de skolor där biblioteket används i olika utsträckning av olika lärare uppmanas rektorn att se till att det används likvärdigt utifrån elevernas behov.

Du som vill läsa själv hittar rapporterna här: http://siris.skolverket.se/siris/ris.siris_kvalgranskning_enhet.search_form

Sök på granskningsområde ”Skolbibliotek som pedagogisk resurs”.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/skolbibliotek-kvalitetsgranskas/

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min