Skolverket: Förtydliga skollagen
28 mar 2018 • 2 min
I dag lämnar Skolverket en redovisning till regeringen där de föreslår en rad åtgärder för att förbättra skolbiblioteken. Skolverket vill bland annat se en tydligare skollag, mer kompetensutveckling och långsiktig finansiering.


Nu avslutar skolverket sin översyn av hur skolbibliotekens funktion och skolbibliotekariernas kompetens används för att stärka utbildningens kvalitet.
Redovisningen kommer att lämnas över till regeringen och den innehåller fyra åtgärdsförslag.
1. Förtydliga skollagen
I skollagen står det att elever ska ha tillgång till skolbibliotek, men det räcker inte menar Skolverket som föreslår att skolbibliotekens pedagogiska funktion också ska finnas inskriven i lagen. Skolverket föreslår därför att regeringen utreder om skollagen kan förtydligas.
2. Mer kompetensutveckling
Skolverkets redovisning visar att lärare och rektorer har låg kunskap och kännedom om skolbibliotekens syfte och roll och skolbibliotekariers kompetens. Även här vill Skolverket se en ändring.
– Vi tänker ta fram nya kompetensutvecklingsinsatser för att möta behovet av ökad kompetens. Insatserna riktar sig till både skolbibliotekarier, lärare och huvudmän. När insatserna kommer är dock inte fastställt än, säger Veronica Persson, undervisningsråd på Skolverket som har jobbat med redovisningen.
3. Stödmaterial för att tolka läroplanen
För drygt ett år sedan ändrades läroplanerna och det blev tydligare att skolbiblioteket ska användas som en del i undervisningen. Ändringarna börjar gälla 1 juli i år.
– Vi kommer att ta fram stödmaterial för att huvudmän och skolledare ska kunna tolka och följa läroplanens nya skrivningar. Vi kommer också att utveckla det befintliga materialet som finns för lärare och skolbibliotekarier, säger Veronica Persson.
4. Långsiktig finansiering
Skolverket har sedan 2016 delat ut statsbidrag för personalförstärkningar av skolbibliotek. Men i en utvärdering som Skolverket nyligen gjorde konstaterade de att huvudmännen bland annat upplevde att bidraget var för litet, något som Biblioteksbladet skrivit om tidigare.
Skolverket föreslår nu att statsbidraget ska ingå i ett nytt statsbidrag för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling. Det nya statsbidraget är inte lika detaljstyrt.
– I dag finns det flera statsbidrag inom skolan som kan försvåra skolans styrning. Vi vill därför att finansieringen för skolbibliotek ingår i statsbidraget för stärkt likvärdighet, som innehåller sex miljarder kronor. Det stödet är mer långsiktigt. Vi återkommer med mer information kring detta framöver, säger Veronica Persson.
Två av förslagen, de om kompetensutvecklingsinsatser och stödmaterial, är sådana som Skolverket själv kan införa. Men de övriga två förslagen kommer att ses över av regeringen.
Jenny Nilsson arbetar med skolbiblioteksfrågor på Svensk biblioteksförening och är även sammankallande för Nationella skolbiblioteksgruppen. Hon hoppas att Skolverkets redovisning får gehör hos regeringen.
– Vi är väldigt glada över tydligheten i Skolverkets skrivelse. Det är viktigt att stärka skolbibliotekens möjligheter att verka integrerat i skolan och där behövs det tydligare lagstiftning precis som Skolverket föreslår. Det är också positivt att Skolverket vill stärka skolledarnas kompetens inom skolbiblioteksområdet och även se till att det skapas en långsiktig finansiering, säger hon.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/skolinspektionen-sju-granskningar-klara/
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer