Skolverket: Förtydliga skollagen

28 mar 2018 • 2 min

I dag lämnar Skolverket en redovisning till regeringen där de föreslår en rad åtgärder för att förbättra skolbiblioteken. Skolverket vill bland annat se en tydligare skollag, mer kompetensutveckling och långsiktig finansiering.

Foto: Getty.
Foto: Getty.

Nu avslutar skolverket sin översyn av hur skolbibliotekens funktion och skolbibliotekariernas kompetens används för att stärka utbildningens kvalitet.

Redovisningen kommer att lämnas över till regeringen och den innehåller fyra åtgärdsförslag.

1. Förtydliga skollagen

I skollagen står det att elever ska ha tillgång till skolbibliotek, men det räcker inte menar Skolverket som föreslår att skolbibliotekens pedagogiska funktion också ska finnas inskriven i lagen. Skolverket föreslår därför att regeringen utreder om skollagen kan förtydligas.

2. Mer kompetensutveckling

Skolverkets redovisning visar att lärare och rektorer har låg kunskap och kännedom om skolbibliotekens syfte och roll och skolbibliotekariers kompetens. Även här vill Skolverket se en ändring.

– Vi tänker ta fram nya kompetensutvecklingsinsatser för att möta behovet av ökad kompetens. Insatserna riktar sig till både skolbibliotekarier, lärare och huvudmän. När insatserna kommer är dock inte fastställt än, säger Veronica Persson, undervisningsråd på Skolverket som har jobbat med redovisningen.

3. Stödmaterial för att tolka läroplanen

För drygt ett år sedan ändrades läroplanerna och det blev tydligare att skolbiblioteket ska användas som en del i undervisningen. Ändringarna börjar gälla 1 juli i år.

– Vi kommer att ta fram stödmaterial för att huvudmän och skolledare ska kunna tolka och följa läroplanens nya skrivningar. Vi kommer också att utveckla det befintliga materialet som finns för lärare och skolbibliotekarier, säger Veronica Persson.

4. Långsiktig finansiering

Skolverket har sedan 2016 delat ut statsbidrag för personalförstärkningar av skolbibliotek. Men i en utvärdering som Skolverket nyligen gjorde konstaterade de att huvudmännen bland annat upplevde att bidraget var för litet, något som Biblioteksbladet skrivit om tidigare.

Skolverket föreslår nu att statsbidraget ska ingå i ett nytt statsbidrag för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling. Det nya statsbidraget är inte lika detaljstyrt.

– I dag finns det flera statsbidrag inom skolan som kan försvåra skolans styrning. Vi vill därför att finansieringen för skolbibliotek ingår i statsbidraget för stärkt likvärdighet, som innehåller sex miljarder kronor. Det stödet är mer långsiktigt. Vi återkommer med mer information kring detta framöver, säger Veronica Persson.

Två av förslagen, de om kompetensutvecklingsinsatser och stödmaterial, är sådana som Skolverket själv kan införa. Men de övriga två förslagen kommer att ses över av regeringen.

Jenny Nilsson arbetar med skolbiblioteksfrågor på Svensk biblioteksförening och är även sammankallande för Nationella skolbiblioteksgruppen. Hon hoppas att Skolverkets redovisning får gehör hos regeringen.

– Vi är väldigt glada över tydligheten i Skolverkets skrivelse. Det är viktigt att stärka skolbibliotekens möjligheter att verka integrerat i skolan och där behövs det tydligare lagstiftning precis som Skolverket föreslår. Det är också positivt att Skolverket vill stärka skolledarnas kompetens inom skolbiblioteksområdet och även se till att det skapas en långsiktig finansiering, säger hon.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/skolinspektionen-sju-granskningar-klara/

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min