Skolverket: Förtydliga skollagen
28 mar 2018 • 2 min
I dag lämnar Skolverket en redovisning till regeringen där de föreslår en rad åtgärder för att förbättra skolbiblioteken. Skolverket vill bland annat se en tydligare skollag, mer kompetensutveckling och långsiktig finansiering.

Nu avslutar skolverket sin översyn av hur skolbibliotekens funktion och skolbibliotekariernas kompetens används för att stärka utbildningens kvalitet.
Redovisningen kommer att lämnas över till regeringen och den innehåller fyra åtgärdsförslag.
1. Förtydliga skollagen
I skollagen står det att elever ska ha tillgång till skolbibliotek, men det räcker inte menar Skolverket som föreslår att skolbibliotekens pedagogiska funktion också ska finnas inskriven i lagen. Skolverket föreslår därför att regeringen utreder om skollagen kan förtydligas.
2. Mer kompetensutveckling
Skolverkets redovisning visar att lärare och rektorer har låg kunskap och kännedom om skolbibliotekens syfte och roll och skolbibliotekariers kompetens. Även här vill Skolverket se en ändring.
– Vi tänker ta fram nya kompetensutvecklingsinsatser för att möta behovet av ökad kompetens. Insatserna riktar sig till både skolbibliotekarier, lärare och huvudmän. När insatserna kommer är dock inte fastställt än, säger Veronica Persson, undervisningsråd på Skolverket som har jobbat med redovisningen.
3. Stödmaterial för att tolka läroplanen
För drygt ett år sedan ändrades läroplanerna och det blev tydligare att skolbiblioteket ska användas som en del i undervisningen. Ändringarna börjar gälla 1 juli i år.
– Vi kommer att ta fram stödmaterial för att huvudmän och skolledare ska kunna tolka och följa läroplanens nya skrivningar. Vi kommer också att utveckla det befintliga materialet som finns för lärare och skolbibliotekarier, säger Veronica Persson.
4. Långsiktig finansiering
Skolverket har sedan 2016 delat ut statsbidrag för personalförstärkningar av skolbibliotek. Men i en utvärdering som Skolverket nyligen gjorde konstaterade de att huvudmännen bland annat upplevde att bidraget var för litet, något som Biblioteksbladet skrivit om tidigare.
Skolverket föreslår nu att statsbidraget ska ingå i ett nytt statsbidrag för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling. Det nya statsbidraget är inte lika detaljstyrt.
– I dag finns det flera statsbidrag inom skolan som kan försvåra skolans styrning. Vi vill därför att finansieringen för skolbibliotek ingår i statsbidraget för stärkt likvärdighet, som innehåller sex miljarder kronor. Det stödet är mer långsiktigt. Vi återkommer med mer information kring detta framöver, säger Veronica Persson.
Två av förslagen, de om kompetensutvecklingsinsatser och stödmaterial, är sådana som Skolverket själv kan införa. Men de övriga två förslagen kommer att ses över av regeringen.
Jenny Nilsson arbetar med skolbiblioteksfrågor på Svensk biblioteksförening och är även sammankallande för Nationella skolbiblioteksgruppen. Hon hoppas att Skolverkets redovisning får gehör hos regeringen.
– Vi är väldigt glada över tydligheten i Skolverkets skrivelse. Det är viktigt att stärka skolbibliotekens möjligheter att verka integrerat i skolan och där behövs det tydligare lagstiftning precis som Skolverket föreslår. Det är också positivt att Skolverket vill stärka skolledarnas kompetens inom skolbiblioteksområdet och även se till att det skapas en långsiktig finansiering, säger hon.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/skolinspektionen-sju-granskningar-klara/
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer