Stockholmselevernas läsning ökar

27 feb 2014 • < 1 min

Stockholms grundskoleelever läser allt mer. Det visar statistik Utbildningsförvaltningen har tagit fram. Sedan 2009 har utlåningen av skönlitterära böcker i...

Stockholms grundskoleelever läser allt mer. Det visar statistik Utbildningsförvaltningen har tagit fram. Sedan 2009 har utlåningen av skönlitterära böcker i grundskolan ökat med 24 %. Antalet lånade böcker per elev har under samma period ökat från 7,5 till 8,8.

På skolor där man särskilt har satsat på skolbibliotek, t ex Askebyskolan och Snösätraskolan lånade varje elev i genomsnitt 39 böcker respektive 32 böcker på årsbasis 2013.

Mest utlånade skönlitterära författare på grundskolenivå är Jeff Kinney (flera titlar men den mest utlånade: Den bistra sanningen) och Martin Widmark (också flera titlar men i topp: Födelsedagsmysteriet).

Från stadens sida följer man utvecklingen eftersom det sedan 2007 pågår en lässatsning i Stockholms grundskolor som syftar till att alla barn tidigt ska lära sig läsa och hitta in i böckernas värld. Denna satsning har gradvis byggts ut och från i år kommer även förskolan att omfattas av lässatsningen.

Projektet ”Stockholm högläser” som startar i år ska verka för att litteratur och läsning ska bli en än mer naturlig del i barnens utveckling och vara en integrerad del i förskolans ordinarie verksamhet.

Enligt Ulrica Frändén, pressansvarig hos skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm (FP), arbetar man för att alla kommunala skolor i Stockholm ska ha ett skolbibliotek och den så kallade lässatsningen består till stor del av insatser som kompetensutveckling, läsombud på skolorna samt författarbesök.

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min