Stockholmselevernas läsning ökar

27 feb 2014 • < 1 min

Stockholms grundskoleelever läser allt mer. Det visar statistik Utbildningsförvaltningen har tagit fram. Sedan 2009 har utlåningen av skönlitterära böcker i...

Stockholms grundskoleelever läser allt mer. Det visar statistik Utbildningsförvaltningen har tagit fram. Sedan 2009 har utlåningen av skönlitterära böcker i grundskolan ökat med 24 %. Antalet lånade böcker per elev har under samma period ökat från 7,5 till 8,8.

På skolor där man särskilt har satsat på skolbibliotek, t ex Askebyskolan och Snösätraskolan lånade varje elev i genomsnitt 39 böcker respektive 32 böcker på årsbasis 2013.

Mest utlånade skönlitterära författare på grundskolenivå är Jeff Kinney (flera titlar men den mest utlånade: Den bistra sanningen) och Martin Widmark (också flera titlar men i topp: Födelsedagsmysteriet).

Från stadens sida följer man utvecklingen eftersom det sedan 2007 pågår en lässatsning i Stockholms grundskolor som syftar till att alla barn tidigt ska lära sig läsa och hitta in i böckernas värld. Denna satsning har gradvis byggts ut och från i år kommer även förskolan att omfattas av lässatsningen.

Projektet ”Stockholm högläser” som startar i år ska verka för att litteratur och läsning ska bli en än mer naturlig del i barnens utveckling och vara en integrerad del i förskolans ordinarie verksamhet.

Enligt Ulrica Frändén, pressansvarig hos skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm (FP), arbetar man för att alla kommunala skolor i Stockholm ska ha ett skolbibliotek och den så kallade lässatsningen består till stor del av insatser som kompetensutveckling, läsombud på skolorna samt författarbesök.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min