Stockholmselevernas läsning ökar

27 feb 2014 • < 1 min

Stockholms grundskoleelever läser allt mer. Det visar statistik Utbildningsförvaltningen har tagit fram. Sedan 2009 har utlåningen av skönlitterära böcker i...

Stockholms grundskoleelever läser allt mer. Det visar statistik Utbildningsförvaltningen har tagit fram. Sedan 2009 har utlåningen av skönlitterära böcker i grundskolan ökat med 24 %. Antalet lånade böcker per elev har under samma period ökat från 7,5 till 8,8.

På skolor där man särskilt har satsat på skolbibliotek, t ex Askebyskolan och Snösätraskolan lånade varje elev i genomsnitt 39 böcker respektive 32 böcker på årsbasis 2013.

Mest utlånade skönlitterära författare på grundskolenivå är Jeff Kinney (flera titlar men den mest utlånade: Den bistra sanningen) och Martin Widmark (också flera titlar men i topp: Födelsedagsmysteriet).

Från stadens sida följer man utvecklingen eftersom det sedan 2007 pågår en lässatsning i Stockholms grundskolor som syftar till att alla barn tidigt ska lära sig läsa och hitta in i böckernas värld. Denna satsning har gradvis byggts ut och från i år kommer även förskolan att omfattas av lässatsningen.

Projektet ”Stockholm högläser” som startar i år ska verka för att litteratur och läsning ska bli en än mer naturlig del i barnens utveckling och vara en integrerad del i förskolans ordinarie verksamhet.

Enligt Ulrica Frändén, pressansvarig hos skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm (FP), arbetar man för att alla kommunala skolor i Stockholm ska ha ett skolbibliotek och den så kallade lässatsningen består till stor del av insatser som kompetensutveckling, läsombud på skolorna samt författarbesök.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min