Stockholmselevernas läsning ökar

27 feb 2014 • < 1 min

Stockholms grundskoleelever läser allt mer. Det visar statistik Utbildningsförvaltningen har tagit fram. Sedan 2009 har utlåningen av skönlitterära böcker i...

Stockholms grundskoleelever läser allt mer. Det visar statistik Utbildningsförvaltningen har tagit fram. Sedan 2009 har utlåningen av skönlitterära böcker i grundskolan ökat med 24 %. Antalet lånade böcker per elev har under samma period ökat från 7,5 till 8,8.

På skolor där man särskilt har satsat på skolbibliotek, t ex Askebyskolan och Snösätraskolan lånade varje elev i genomsnitt 39 böcker respektive 32 böcker på årsbasis 2013.

Mest utlånade skönlitterära författare på grundskolenivå är Jeff Kinney (flera titlar men den mest utlånade: Den bistra sanningen) och Martin Widmark (också flera titlar men i topp: Födelsedagsmysteriet).

Från stadens sida följer man utvecklingen eftersom det sedan 2007 pågår en lässatsning i Stockholms grundskolor som syftar till att alla barn tidigt ska lära sig läsa och hitta in i böckernas värld. Denna satsning har gradvis byggts ut och från i år kommer även förskolan att omfattas av lässatsningen.

Projektet ”Stockholm högläser” som startar i år ska verka för att litteratur och läsning ska bli en än mer naturlig del i barnens utveckling och vara en integrerad del i förskolans ordinarie verksamhet.

Enligt Ulrica Frändén, pressansvarig hos skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm (FP), arbetar man för att alla kommunala skolor i Stockholm ska ha ett skolbibliotek och den så kallade lässatsningen består till stor del av insatser som kompetensutveckling, läsombud på skolorna samt författarbesök.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min