Stockholmselevernas läsning ökar

27 feb 2014 • < 1 min

Stockholms grundskoleelever läser allt mer. Det visar statistik Utbildningsförvaltningen har tagit fram. Sedan 2009 har utlåningen av skönlitterära böcker i...

Stockholms grundskoleelever läser allt mer. Det visar statistik Utbildningsförvaltningen har tagit fram. Sedan 2009 har utlåningen av skönlitterära böcker i grundskolan ökat med 24 %. Antalet lånade böcker per elev har under samma period ökat från 7,5 till 8,8.

På skolor där man särskilt har satsat på skolbibliotek, t ex Askebyskolan och Snösätraskolan lånade varje elev i genomsnitt 39 böcker respektive 32 böcker på årsbasis 2013.

Mest utlånade skönlitterära författare på grundskolenivå är Jeff Kinney (flera titlar men den mest utlånade: Den bistra sanningen) och Martin Widmark (också flera titlar men i topp: Födelsedagsmysteriet).

Från stadens sida följer man utvecklingen eftersom det sedan 2007 pågår en lässatsning i Stockholms grundskolor som syftar till att alla barn tidigt ska lära sig läsa och hitta in i böckernas värld. Denna satsning har gradvis byggts ut och från i år kommer även förskolan att omfattas av lässatsningen.

Projektet ”Stockholm högläser” som startar i år ska verka för att litteratur och läsning ska bli en än mer naturlig del i barnens utveckling och vara en integrerad del i förskolans ordinarie verksamhet.

Enligt Ulrica Frändén, pressansvarig hos skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm (FP), arbetar man för att alla kommunala skolor i Stockholm ska ha ett skolbibliotek och den så kallade lässatsningen består till stor del av insatser som kompetensutveckling, läsombud på skolorna samt författarbesök.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Trängd folkbildning hot mot biblioteken

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.

9 dec 2024 • 2 min