Svar på frågor om skolbibliotek

22 maj 2012 • 2 min

Skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm (FP) välkomnar skolinspektionens krafttag när det gäller uppföljningen av den nya skollagens krav på tillgång...

Lotta Edholm (FP). Foto: CC

Skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm (FP) välkomnar skolinspektionens krafttag när det gäller uppföljningen av den nya skollagens krav på tillgång till skolbibliotek. Skolinspektionen har inför läsåret 2012/2013 nekat tillstånd till hälften av ansökningarna om att starta nya skolor med anledning av att man inte kunnat tillgodose tillgången på skolbibliotek.

Det säger hon bl a som svar på en interpellation som Ann Mari Engel (V) ställt i Stockholms kommunfullmäktige angående åtgärder mot skolor som saknar skolbibliotek (se även BBL på webben 16 april 2012).

I sin interpellation ville Ann Mari Engel ha svar på 1) vad man tänker göra för att alla skolor ska leva upp till lagkravet på skolbibliotek; 2) hur man avser att agera mot de skolor som idag saknar skolbibliotek samt 3) om man på sikt villkora skolpengen med att det finns skolbibliotek.

Bakgrunden är att det sedan den 1 juli 2011 står det i skollagen att alla skolor måste ha ett eget skolbibliotek. Det gäller elever i grundskolan, gymnasieskolan, grundsärskolan, gymnasiesärskolan, specialskolan och sameskolan. Detta gäller även för de fristående skolorna. Enligt skolinspektionen innebär detta att eleverna ska tillgång till ett skolbibliotek i den egna skolenhetens lokaler eller på rimligt avstånd från skolan som gör det möjligt att kontinuerligt använda biblioteket som en del av elevernas utbildning för att bidra till att nå målen för denna. Biblioteket ska omfatta böcker, facklitteratur och skönlitteratur, informationsteknik och andra medier. Biblioteket ska vara anpassat till elevernas behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning.

Lotta Edholm säger i sitt svar på interpellationen också att hon utgår ifrån att Skolinspektionen kommer tillämpa samma linje vid sin tillsyn av de skolor som redan har fått tillstånd under den gamla skollagen, men som inte ordnat skolbibliotek efter att den nya lagen infördes.

Att villkora skolpengen som ett påtryckningsmedel för skolor utan skolbibliotek är dock inte förenligt med lagstiftningen.

Lotta Edholm:

”De skolor som fått tillstånd av Skolinspektionen att bedriva skola får skolpeng utbetald från utbildningsförvaltningen på samma villkor som de kommunala skolorna i Stockholm får det. Det finns ingen legal möjlighet att betala ut olika summor till kommunala och fristående skolor.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min