Snart väntas besked om bibliotekets framtid
19 mar 2025 • 3 min
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.

För Alice Romby, Wille Dahl, Benjamin Blecher och Leonard Sundelin beskriver sig som periodvis "nästan bofasta" på medicinska biblioteket.
– Vissa terminer på vissa program är studenterna mer eller mindre inventarier här, säger Wille Dahl, läkarstudent och första vice ordförande i Umeå medicinska studentkår.

– Vi är här i princip dagligen när vi inte har praktik, säger Alice Romby, sjuksköterskestudent.
Det var i höstas som studenterna fick höra att medicinska biblioteket skulle göras om och eventuellt flyttas över till stora universitetsbiblioteket. De blivande läkarna, sjuksköterskorna, tandläkarna, arbetsterapeuterna och övriga medicinska studenter, uppskattar sitt bibliotek och beskedet ledde till stora protester. Det är praktiskt med både studielitteratur och studieplatser på själva sjukhuset.
Inte minst när de har praktik och behöver kolla något snabbt i litteraturen. Eller för den som har rast och är iklädd regionkläder. Då får man inte lämna sjukhuset och ingen har tid att byta om för att gå till stora biblioteket under lunchrasten.
– Det skulle vara förlorad studietid. Det är extremt praktiskt att kunna gå hit till exempel på lunchrasten, säger Leonard Sundelin, kårordförande och läkarstudent.
Servicen från bibliotekarierna är betydelsefull också, konstaterar Benjamin Blecher, även han läkarstudent.

– Bibliotekarierna är skolade i informationssökning och det är viktigt att ha bibliotekarier på plats. Jag tycker att varje universitet med medicinsk fakultet med självaktning bör ha ett medicinskt bibliotek.
I början av utbildningen höll bibliotekarierna information om hur man söker i litteraturen på biblioteket.
– Handledningen som vi har haft här på biblioteket har varit väldigt bra, säger Alice Romby.
Det har varit lite oklart exakt vad ledningens plan var med platsen där medicinska biblioteket ligger, men det har talats om att studieplatserna skulle flyttas över till stora biblioteket. Personalen på biblioteket vill inte vara med med namn, men de vi pratar med säger att biblioteket är betydelsefullt för studenterna. Tidigare servade de även personal på sjukhuset med informationssökningar, men regionen har inte haft råd med det i samma utsträckning på senare tid.

Och kanske har protesterna fått gehör. Nu är tongångarna lite annorlunda än i höstas, berättar studenterna. Biblioteksledningen och regionen har bett om ursäkt för den bristfälliga kommunikationen.
Protesterna ledde också till att en arbetsgrupp inrättades. Där har även kåren en representant, Benjamin Blecher, och därmed insyn i diskussionerna kring planeringen.
– De hade nog tänkt göra det här till något annat. Om vi inte hade protesterat, säger Benjamin Blecher.
Men nu tror han att ledningen har insett hur betydelsefullt biblioteket är för studenterna.
I slutet av mars väntas en första delrapport om det medicinska bibliotekets framtid. Beslut fattas sedan av ledningen på Umeå universitet, meddelar tjänstgörande överbibliotekarie Malin Josefsson via mejl.

Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer