Sökes: läsprojekt med behov av pengar

20 maj 2021 • 2 min

Bokförlaget Natur & Kulturs ideella verksamhet efterlyser satsningar på läsande att stötta ekonomiskt. ”Jag hittar inte de projekt jag söker, men jag tror att de finns”, säger projektledaren Karin Tengby.

Stiftelsen Natur & Kultur förvaltar nästan 1,5 miljarder kronor och stöttar varje år forskning, författarskap och verksamheter ekonomiskt med en del av avkastningen från kapitalet. Förra året betalades cirka 13 miljoner kronor ut i form av olika stipendier, priser och stöd till författare och verksamheter som Läsrörelsen, Stiftelsen Expo, Littfest och Sveriges författarförbund.

– Det är mycket scouting, säger stiftelsens projektledare Karin Tengby om sitt arbete med att identifiera tänkbara mottagare av pengar.

– Vi ger redan en hel del medel till organisationer som arbetar med att främja en stark demokrati, och det gör man ju indirekt också genom läsning.

På stiftelsens önskelista står följaktligen läsfrämjande verksamhet, gärna med geografisk spridning.

– Jag hittar inte det jag söker, men jag tror att de finns. Jag har hittat jättefina lokala projekt som drivs av eldsjälar, men jag har inte sett något som drar igång folk i hela landet, och kanske specifikt i mindre orter.

Några villkor behöver dock uppfyllas: endast ideella organisationer kan komma i fråga för stöd, pengar får alltså inte delas ut till en kommun eller ett företag.

– Men samarbeten går bra, så om ett folkbibliotek samarbetar med en organisation, så går det att söka via den organisationen, säger Karin Tengby.

Det måste dessutom finnas andra finansiärer – Natur & Kultur går bara in med maximalt 25 procent i en verksamhet.

– Vi söker sådant som står stadigt och inte bara är beroende av vårt stöd och det avgör ju hur mycket man kan söka.

Vad kan det handla om för belopp?

– Från hundra tusen till en miljon.

En tanke hos Karin Tengby är att de senaste årens statliga anslag till Läslyftet och Stärkta biblioteket, kan ha fött lokala initiativ som har potential att växa till bredare verksamheter.

– Vi kanske är helt rätt ute som efterfrågar detta precis just nu.

Ansökan bör göras före 1 september. Ansökningsformulär och mer information finns på Natur & Kulturs webbplats.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min