Starka reaktioner på omslagsbild – har nu bytts ut

18 maj 2021 • 3 min

Omslaget på senaste numret av Biblioteksbladet har väckt reaktioner ”Det är som en modern lynchning”, säger skolbibliotekarie Mattias Järvi.

Han reagerade starkt när han såg en bild av omslaget på sociala medier.

– Jag tänkte, vad är det här, varför väljer man en bild där man reproducerar våld mot svarta kroppar när man ska belysa ett så intressant ämne?

Mattias Järvi, skolbibliotekarie i Enköping och grundare av nätverket Fokus afrofobi. Foto: David Lagerlöf

Mattias Järvi jobbar som skolbibliotekarie i Enköping. Han är också grundare av nätverket Fokus afrofobi och har föreläst om mångfaldsfrågor och rasism.

Risken med att publicera bilden på när George Floyd dödas av en polis är att människor blir avtrubbade inför våld mot svarta.

– Jag tror att det blir en avtrubbning, på liknande sätt som när man matas exempelvis sexistiska bilder. Black lives matter handlar om att svarta liv spelar roll och jag tycker att en del av det människovärdet naggas lite i kanten när man visar den här bilden, säger han.

– Det är en lynchning, det var ett mord. Att gestalta ett mord på förstasidan tycker jag faktiskt är osmakligt.

Emma Karlsson, bibliotekarie i Lund, reagerade när hon fick hem tidningen i brevlådan.

Emma Karlsson, bibliotekarie i Lund.

– Det var intressanta artiklar, men det var just bilden jag reagerade på. Det är en så jobbig bild. Det som är problematiskt är att man blir så van vid att vissa typer av människor kopplas till våld, man kan se de här kropparna utsättas för våld och man förväntas inte reagera så mycket på en integritetskränkande situation.

Hon säger att bilden och videofilmen, som spreds över världen och ledde till starka reaktioner och stora protester, inte är lika relevant längre. Problemet med att bilden publiceras om och om igen är att det innebär ett fortsatt trauma, speciellt för svarta människor. Det finns också en risk att det leder till att svarta kroppar associeras med utsatthet och våld, menar hon.

– Kanske behöver man inte reproducera den igen, även om den till en början var relevant och startskottet för kraftiga protester? Vi behöver ta diskussionen om antirasism vidare.

En annan som reagerade starkt när hon såg bilden på sociala medier var Maureen Hoppers, kommunikationschef på Riksteatern. Hon har jobbat med mångfaldsfrågor i både statlig förvaltning och i näringslivet.

– Det vänder sig i magen, jag ser en lynchning av en svart man i modern tid där åskådarna är maktlösa att skydda den här människan. Det är fokus på mordet på George Floyd, man hade kunnat fokusera på polisen i stället.

Maureen Hoppsers är kommunikationschef på Riksteatern. Foto: Sören Vilks

Att publicera den bilden är att normalisera och avhumanisera det som hände, resonerar Maureen Hoppers och konstaterar att det inte finns något tillfälle som bilden borde visas, inte heller för att väcka reaktioner.

– Man är historielös om man tror att det är bra att visa bilder på döda kroppar i utbildningssyfte. Det gör man inte på samma sätt när det gäller Förintelsen, inte när det gäller Serbien och inte när det gäller mord på andra människor, säger hon.

– Det argumentet är så avhumaniserande. Att man måste gå så långt att man måste visa mord och lynchning för att folk ska förstå. Det är det strukturella problemet som svarta möter varje dag.

På måndagseftermiddagen fick Biblioteksbladets senaste nummer ett nytt omslag och under kvällen publicerades en text av Thord Eriksson, chefredaktör och ansvarig utgivare: ”… jag ber förbehållslöst om ursäkt för en publicering som jag i efterhand inser var tanklös, omedveten och inget annat än ett misstag.”

Förstasidan på Biblioteksbladet nummer 2 2021 har bytts ut i den digitala versionen.

2 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min