En förbehållslös ursäkt för en tanklös publicering

17 maj 2021 • 2 min

Omslaget på senaste Biblioteksbladet skulle påminna om att en dokumentär bild av rasismens yttersta konsekvenser var vad som krävdes för att många skulle kräva förändring. Viktiga invändningar har fått mig att helt omvärdera bildvalet, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

Nya numret av Biblioteksbladet har nu fått det omslag som borde ha funnits där från början. Illustration Tzenko Stoyanov

Huvudreportaget i det senaste numret av Biblioteksbladet utgår från mordet på George Floyd och betydelsen som hans död och de efterföljande protesterna fått för arbetet mot strukturell och individuell rasism på bibliotek i USA.

Illustrationen på omslaget föreställer George Floyd nedtryckt på asfalten med polismannen Derek Chauvins knä tryckt mot nacken. En brutal bild av ett fasansfullt brott som kunnat försvinna i mängden av alla andra rasistiska våldsdåd men nu istället filmades och fick spridning.

I samtidshistorien finns flera exempel på andra bilder som på liknande sätt etsat sig fast i våra medvetanden och hjälpt till att skärpa vår blick på världen och, i bästa fall, också på oss själva. Bilden på nioåriga Kim Phúc som springer naken mot kameran efter en napalmattack i Sydvietnam. Bilden på treårige Alan Kurdi från Syrien som flutit i land på en strand i Turkiet efter att flyktbåten han färdats i med sin familj kapsejsat. Barn som funnits och levt mitt bland oss men som på grund av den grymhet de utsatts för blivit ikoniska påminnelser om det ständigt närvarande våldet – men också om våra möjligheter att göra något för att förhindra det.

Detta var också skälet till valet av omslag på Biblioteksbladet: en påminnelse om att en dokumentär bild av rasismens yttersta konsekvenser var vad som krävdes för att många skulle reagera och kräva verklig förändring. Inte bara inom poliskåren utan inom alla samhällssektorer.

Sedan publiceringen i fredags har det dock framförts viktiga invändningar mot omslaget som helt och hållet fått mig att omvärdera valet av bild. Den huvudsakliga kritiken har handlat om ursprungsbilden som, genom att gång på gång upprepas i nyhetsflödet, riskerar att leda till normalisering av våld mot svarta människor. Publiceringen har även uppfattats som avhumaniserande och hänsynslös mot George Floyds efterlevande.

Ingenting kan vara längre ifrån de ursprungliga intentionerna och jag ber förbehållslöst om ursäkt för en publicering som jag i efterhand inser var tanklös, omedveten och inget annat än ett misstag.

Det senaste numret av Biblioteksbladet har nu fått det omslag som borde ha funnits där från början.

1 kommentarer

  1. ”en dokumentär bild av rasismens yttersta konsekvenser”? Seriöst??? Det finns absolut ingenting som tyder på att dödandet av George Floyd var rasistiskt motiverat. INGENTING. Ser man till statistiken över obeväpnade som dödas av amerikansk polis är det nämligen betydligt fler vita än svarta bland offren*, och då håller det helt enkelt inte logiskt att utan vidare anta att när en svart dödas så måste det vara pga rasism. För övrigt är svarta överrepresenterade sett till sin andel av befolkningen, men ser man istället till deras andel av den grova brottsligheten kompliceras bilden betydligt. Fast vissa vill ju uppenbarligen, av en rad olika skäl, absolut se vårt moderna västerländska samhälle som djupt rasistiskt, och ju mer rasistiskt desto bättre verkar det…

    Sedan måste jag även ifrågasätta att bilden på dödandet av Floyd skulle kunna ”leda till normalisering av våld mot svarta människor”. Jag har svårt att ens se tillräckligt med logik i påståendet för att bemöta det. Det tycks mig kräva dels en övertro på bildens makt som totalt saknar stöd inom psykologisk forskning, dels en ignorans inför betydelsen av kontext som är rent ut sagt häpnadsväckande.

    Och nu kan man kanske tycka att jag överreagerar på enstaka detaljer, men i ett läge där de ideal vilka den moderna västerländska demokratin vilar på hotas från alla möjliga håll ser jag det som min förbannade plikt att protestera mot osakligheter och slarviga resonemang vilka spelar de antidemokratiska krafterna i händerna. Särskilt som ett av dessa hot mot demokratin, den totalitära och identitetsfixerade ”woke”-vänstern, uppenbarligen är stark inom biblioteksvärlden.

    *: https://www.usnews.com/news/articles/2020-06-03/data-show-deaths-from-police-violence-disproportionately-affect-people-of-color

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min