Startar bibliotek för social rättvisa

28 mar 2023 • 2 min

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

Nicolas Lunabba är verksamhetsledare för organisationen Helamalmö som etablerar ett bibliotek vid Möllevångstorget. Lunabba kom förra året ut med den uppmärksammade boken ”Blir du ledsen om jag dör?” om hur han närmast handgripligen hindrar en ung pojke från att hamna fel i tillvaron. Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor.

Helamalmö – det skrivs så, som ett ord – driver redan ett bibliotek, Gagarin. Det ligger i organisationens mötesplats i stadsdelen Nydala som öppnades 2018 i en tusen kvadratmeter stor källarlokal. Gagarin drivs i samarbete med Malmö stadsbibliotek och är ett av de stående inslagen i Nydala som beskrivs som Malmö mest besökta mötesplats för barn och unga.

Biblioteket är uppkallat efter den ryske kosmonauten som 1961 blev den första människan i omloppsbana runt jorden och ett par år senare under stor uppståndelse besökte Malmö och Nydalatorget.

Senare i år tar Helamalmö ett steg till och etablerar sitt andra bibliotek.

– Vi behöver ha en plats i centrum för att kunna samla aktörer som jobbar med praktiskt förändringsarbete, men också med bildning. Så det är där biblioteket kommer in, säger Helamalmös verksamhetsledare Nicolas Lunabba.

Det nya biblioteket ska ligga i den tidigare banklokal vid Möllevångstorget i centrala Malmö som organisationen sedan något år förfogar över. Redan nu bedrivs viss sluten verksamhet i lokalerna och till hösten ska det ha etablerats ett centrum för social rättvisa med två huvudsyften:

Att främja mobiliseringen av krafter som jobbar mot sociala orättvisor och att sprida information och skapa en plats för bildning om social rättvisa.

Medan Gagarin startade för att det inte fanns något bibliotek i området och att det var något många unga människor efterfrågade, blir det nya biblioteket mer av ett specialbibliotek inriktat på litteratur, nyheter och forskning kopplat till det uttalade syftet med den nya mötesplatsen.

– Det första du ska se när du kommer dit är böcker, tidningar och annat som förhoppningsvis talar till dig, säger Nicolas Lunabba.

Biblioteket startas med stöd av BTJ som bidrar med 50 000 kronor för inköp av böcker. Det finns ett samarbete mellan Helamalmö och Malmö universitet kring en kurs i social mobilisering på lokal nivå och på sikt hoppas Nicolas Lunabba att det ska bli fler kopplingar till lärosäten och enskilda forskare över hela landet.

– När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss. Här finns en lucka. Det produceras extremt mycket viktig forskning, men den når sällan gemene man.

Är den här satsningen ett kvitto på att kommunala bibliotek inte riktigt gör sitt jobb och att den här verksamheten därför behövs?

– Jag vill inte nödvändigtvis säga det. Jag älskar våra bibliotek och jag vet hur jävla hårdhänt de angrips i debatten och att det finns folk som vill lägga ner dem. Däremot kan de tveklöst utvecklas. Det finns en stor utvecklingspotential, särskilt när det gäller att ta emot lite bråkigare unga och särskilt om de ligger i de här områdena; att det finns personal på plats som når fram till dem. Jag vill inte använda ordet representation, men det måste finnas vuxna på biblioteken som appellerar till de unga.

1 kommentarer

  1. Strålande idé!

    Jag önskar er all framgång!

    Ska besöka er!

    Märta

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min