Startar bibliotek för social rättvisa

28 mar 2023 • 2 min

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

Nicolas Lunabba är verksamhetsledare för organisationen Helamalmö som etablerar ett bibliotek vid Möllevångstorget. Lunabba kom förra året ut med den uppmärksammade boken ”Blir du ledsen om jag dör?” om hur han närmast handgripligen hindrar en ung pojke från att hamna fel i tillvaron. Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor.

Helamalmö – det skrivs så, som ett ord – driver redan ett bibliotek, Gagarin. Det ligger i organisationens mötesplats i stadsdelen Nydala som öppnades 2018 i en tusen kvadratmeter stor källarlokal. Gagarin drivs i samarbete med Malmö stadsbibliotek och är ett av de stående inslagen i Nydala som beskrivs som Malmö mest besökta mötesplats för barn och unga.

Biblioteket är uppkallat efter den ryske kosmonauten som 1961 blev den första människan i omloppsbana runt jorden och ett par år senare under stor uppståndelse besökte Malmö och Nydalatorget.

Senare i år tar Helamalmö ett steg till och etablerar sitt andra bibliotek.

– Vi behöver ha en plats i centrum för att kunna samla aktörer som jobbar med praktiskt förändringsarbete, men också med bildning. Så det är där biblioteket kommer in, säger Helamalmös verksamhetsledare Nicolas Lunabba.

Det nya biblioteket ska ligga i den tidigare banklokal vid Möllevångstorget i centrala Malmö som organisationen sedan något år förfogar över. Redan nu bedrivs viss sluten verksamhet i lokalerna och till hösten ska det ha etablerats ett centrum för social rättvisa med två huvudsyften:

Att främja mobiliseringen av krafter som jobbar mot sociala orättvisor och att sprida information och skapa en plats för bildning om social rättvisa.

Medan Gagarin startade för att det inte fanns något bibliotek i området och att det var något många unga människor efterfrågade, blir det nya biblioteket mer av ett specialbibliotek inriktat på litteratur, nyheter och forskning kopplat till det uttalade syftet med den nya mötesplatsen.

– Det första du ska se när du kommer dit är böcker, tidningar och annat som förhoppningsvis talar till dig, säger Nicolas Lunabba.

Biblioteket startas med stöd av BTJ som bidrar med 50 000 kronor för inköp av böcker. Det finns ett samarbete mellan Helamalmö och Malmö universitet kring en kurs i social mobilisering på lokal nivå och på sikt hoppas Nicolas Lunabba att det ska bli fler kopplingar till lärosäten och enskilda forskare över hela landet.

– När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss. Här finns en lucka. Det produceras extremt mycket viktig forskning, men den når sällan gemene man.

Är den här satsningen ett kvitto på att kommunala bibliotek inte riktigt gör sitt jobb och att den här verksamheten därför behövs?

– Jag vill inte nödvändigtvis säga det. Jag älskar våra bibliotek och jag vet hur jävla hårdhänt de angrips i debatten och att det finns folk som vill lägga ner dem. Däremot kan de tveklöst utvecklas. Det finns en stor utvecklingspotential, särskilt när det gäller att ta emot lite bråkigare unga och särskilt om de ligger i de här områdena; att det finns personal på plats som når fram till dem. Jag vill inte använda ordet representation, men det måste finnas vuxna på biblioteken som appellerar till de unga.

1 kommentarer

  1. Strålande idé!

    Jag önskar er all framgång!

    Ska besöka er!

    Märta

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min