Budgeten: oklart om stärkta bibliotek

8 nov 2022 • < 1 min

Satsningen på stärkta bibliotek tas bort, enligt budgetpropositionen. Vid den pressträff som fortfarande pågår hävdar dock kulturminister Parisa Liljestrand att stödet blir kvar, dock halverat jämfört med i år.

Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening. Foto: Elisabeth Ohlson

Den satsning som har funnits för folkbiblioteken sedan 2018, Stärkta bibliotek, tas bort. Det framkommer i regeringens budgetpropositionen för 2023 som presenterades på tisdagsmorgonen.

Vid en pressträff med kulturminister Parisa Liljestrand som inleddes klockan 11 framkom dock en annan uppgift om framtiden för stärkta bibliotek. Enligt ministern blir stödet kvar och kommer nästa år att uppgå till mig 75 miljoner kronor. Detta, om uppgiften är korrekt, är i så fall en halvering av anslaget jämfört med i år.

Läs mer ›› Parisa Liljestrand: budgeten präglas av tuff ekonomisk tid

I budgeten varnas det samtidigt det för sämre ekonomi i kommunerna på grund av inflationen. Det gör att folkbiblioteken riskerar att tvingas till besparingar. Dålig timing, säger Karin Linder, Svensk biblioteksförening, i ett inlägg på föreningens hemsida.

– Sammanfattningsvis är det en svag budget för bibliotekssektorn och det finns ett stort behov av opinionsbildande arbete gentemot den nya regeringen, säger Karin Linder.

Hon saknar också satsningar på bemannade skolbibliotek.

– Vi saknar besked kring flera viktiga framtidsfrågor för biblioteken. Det sägs inget om när regeringens löfte om förstärkta skolbibliotek ska genomföras. Det statliga bidrag som infördes 2022 till skolbibliotek tas dessutom bort.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min