Stora skillnader mellan bibliotek under pandemin
10 feb 2021 • 2 min
Den ojämna tillgången till bibliotek under pandemin är oacceptabel. Det anser Svensk biblioteksförening som i en ny rapport konstaterar att folkbiblioteken måste utses till samhällsviktig verksamhet.

Vissa bibliotek stängde tillgången till datorer men hade fortsatt utlåning. Andra gjorde tvärtom. Stora skillnader visade sig i hur kommunerna såg på sina folkbibliotek.

Pandemin har tydliggjort vilken betydelse folkbiblioteken har för samhället, inte minst i kris. Det framkommer i en rapport som Svensk biblioteksförening släpper i dag, onsdag. Pandemin har visat hur socialt svagare grupper i samhället drabbas när tillgången till bibliotek minskar.
Skillnaderna mellan hur olika kommuner har hanterat sina folkbibliotek under coronapandemin är stora. Vissa folkbibliotek har fått bra stöd från sin kommunledning, andra inte alls. Det hänger ofta ihop med kommunledningens syn på folkbibliotekets roll. På vissa håll pekas de ut som en samhällsviktig funktion och på andra håll ses de som en fritidssysselsättning.
Rapporten Biblioteken och pandemin bygger på rundabordssamtal med chefer för region- och folkbibliotek. Svensk biblioteksförenings utredare Lisa Gemmel, som har skrivit rapporten, konstaterar att biblioteken har hamnat i blickfånget under pandemin på ett sätt som få hade räknat med.
Rapporten redogör för hur olika kommuner har agerat olika i förhållande till sina folkbibliotek.
– Vissa kommuner har hållit biblioteksrummen öppna, men stängt tillgången till datorer. På en del håll har detta märkts i grannkommuner eftersom personer som behöver tillgång till datorer i stället har vänt sig till biblioteket där, vilket gjorde att det blev trängre där, säger Lisa Gemmel under en presentation av rapporten på Folk och Kultur.
Många bibliotek har varit stängda för besökare kortare eller längre perioder under pandemin. Trots det har många kreativa lösningar gjort att det har gått att reservera och låna böcker ändå. Men det har visat sig att det framför allt är socioekonomiskt starka grupper som har använt sig av de tjänsterna.
– Det är de vana biblioteksbesökarna som kommer och hämtar böcker utanför biblioteket. Det har varit svårt att nå de andra, de som man tidigare kanske har haft uppsökande verksamhet för, säger Lisa Gemmel.
Detta visar, menar Svensk biblioteksförening, att folkbiblioteken måste ingå i kommunernas krisorganisation och att de måste utses till samhällsviktig verksamhet. Framför allt för att biblioteken är en garant för att medborgarna har tillgång till fri information.
– Vi ser att den rollen blir ännu viktigare under en kris, till exempel en pandemi. Det är ett uppdrag som måste fungera, pandemi eller inte.
Varje kommun måste också fundera över om biblioteket ska fungera som medborgarkontor. Om så beslutas måste resurser tilldelas. Den typen av verksamhet kan inte bedrivas utan uppdrag eller resurser, konstaterar föreningen.
Dessutom kräver Svensk biblioteksförening att biblioteken får de resurser som krävs för att de ska kunna uppfylla de krav som ställs i lagen. Och den ojämna tillgång till bibliotek som har rått under pandemin är oacceptabel, skriver föreningen och efterlyser en nationell samsyn kring under vilka omständigheter folkbiblioteken ska stänga sina lokaler och eventuell verksamhet.
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer