Stora skillnader mellan bibliotek under pandemin

10 feb 2021 • 2 min

Den ojämna tillgången till bibliotek under pandemin är oacceptabel. Det anser Svensk biblioteksförening som i en ny rapport konstaterar att folkbiblioteken måste utses till samhällsviktig verksamhet.

Lisa Gemmel, utredare på Svensk biblioteksförening, presenterade rapporten på Folk och Kultur.

Pandemin har tydliggjort vilken betydelse folkbiblioteken har för samhället, inte minst i kris. Det framkommer i en rapport som Svensk biblioteksförening släpper i dag, onsdag. Pandemin har visat hur socialt svagare grupper i samhället drabbas när tillgången till bibliotek minskar.

Skillnaderna mellan hur olika kommuner har hanterat sina folkbibliotek under coronapandemin är stora. Vissa folkbibliotek har fått bra stöd från sin kommunledning, andra inte alls. Det hänger ofta ihop med kommunledningens syn på folkbibliotekets roll. På vissa håll pekas de ut som en samhällsviktig funktion och på andra håll ses de som en fritidssysselsättning.

Rapporten Biblioteken och pandemin bygger på rundabordssamtal med chefer för region- och folkbibliotek. Svensk biblioteksförenings utredare Lisa Gemmel, som har skrivit rapporten, konstaterar att biblioteken har hamnat i blickfånget under pandemin på ett sätt som få hade räknat med.

Rapporten redogör för hur olika kommuner har agerat olika i förhållande till sina folkbibliotek.

– Vissa kommuner har hållit biblioteksrummen öppna, men stängt tillgången till datorer. På en del håll har detta märkts i grannkommuner eftersom personer som behöver tillgång till datorer i stället har vänt sig till biblioteket där, vilket gjorde att det blev trängre där, säger Lisa Gemmel under en presentation av rapporten på Folk och Kultur.

Många bibliotek har varit stängda för besökare kortare eller längre perioder under pandemin. Trots det har många kreativa lösningar gjort att det har gått att reservera och låna böcker ändå. Men det har visat sig att det framför allt är socioekonomiskt starka grupper som har använt sig av de tjänsterna.

– Det är de vana biblioteksbesökarna som kommer och hämtar böcker utanför biblioteket. Det har varit svårt att nå de andra, de som man tidigare kanske har haft uppsökande verksamhet för, säger Lisa Gemmel.

Detta visar, menar Svensk biblioteksförening, att folkbiblioteken måste ingå i kommunernas krisorganisation och att de måste utses till samhällsviktig verksamhet. Framför allt för att biblioteken är en garant för att medborgarna har tillgång till fri information.

– Vi ser att den rollen blir ännu viktigare under en kris, till exempel en pandemi. Det är ett uppdrag som måste fungera, pandemi eller inte.

Varje kommun måste också fundera över om biblioteket ska fungera som medborgarkontor. Om så beslutas måste resurser tilldelas. Den typen av verksamhet kan inte bedrivas utan uppdrag eller resurser, konstaterar föreningen.

Dessutom kräver Svensk biblioteksförening att biblioteken får de resurser som krävs för att de ska kunna uppfylla de krav som ställs i lagen. Och den ojämna tillgång till bibliotek som har rått under pandemin är oacceptabel, skriver föreningen och efterlyser en nationell samsyn kring under vilka omständigheter folkbiblioteken ska stänga sina lokaler och eventuell verksamhet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min