Stora skillnader mellan bibliotek under pandemin

10 feb 2021 • 2 min

Den ojämna tillgången till bibliotek under pandemin är oacceptabel. Det anser Svensk biblioteksförening som i en ny rapport konstaterar att folkbiblioteken måste utses till samhällsviktig verksamhet.

Lisa Gemmel, utredare på Svensk biblioteksförening, presenterade rapporten på Folk och Kultur.

Pandemin har tydliggjort vilken betydelse folkbiblioteken har för samhället, inte minst i kris. Det framkommer i en rapport som Svensk biblioteksförening släpper i dag, onsdag. Pandemin har visat hur socialt svagare grupper i samhället drabbas när tillgången till bibliotek minskar.

Skillnaderna mellan hur olika kommuner har hanterat sina folkbibliotek under coronapandemin är stora. Vissa folkbibliotek har fått bra stöd från sin kommunledning, andra inte alls. Det hänger ofta ihop med kommunledningens syn på folkbibliotekets roll. På vissa håll pekas de ut som en samhällsviktig funktion och på andra håll ses de som en fritidssysselsättning.

Rapporten Biblioteken och pandemin bygger på rundabordssamtal med chefer för region- och folkbibliotek. Svensk biblioteksförenings utredare Lisa Gemmel, som har skrivit rapporten, konstaterar att biblioteken har hamnat i blickfånget under pandemin på ett sätt som få hade räknat med.

Rapporten redogör för hur olika kommuner har agerat olika i förhållande till sina folkbibliotek.

– Vissa kommuner har hållit biblioteksrummen öppna, men stängt tillgången till datorer. På en del håll har detta märkts i grannkommuner eftersom personer som behöver tillgång till datorer i stället har vänt sig till biblioteket där, vilket gjorde att det blev trängre där, säger Lisa Gemmel under en presentation av rapporten på Folk och Kultur.

Många bibliotek har varit stängda för besökare kortare eller längre perioder under pandemin. Trots det har många kreativa lösningar gjort att det har gått att reservera och låna böcker ändå. Men det har visat sig att det framför allt är socioekonomiskt starka grupper som har använt sig av de tjänsterna.

– Det är de vana biblioteksbesökarna som kommer och hämtar böcker utanför biblioteket. Det har varit svårt att nå de andra, de som man tidigare kanske har haft uppsökande verksamhet för, säger Lisa Gemmel.

Detta visar, menar Svensk biblioteksförening, att folkbiblioteken måste ingå i kommunernas krisorganisation och att de måste utses till samhällsviktig verksamhet. Framför allt för att biblioteken är en garant för att medborgarna har tillgång till fri information.

– Vi ser att den rollen blir ännu viktigare under en kris, till exempel en pandemi. Det är ett uppdrag som måste fungera, pandemi eller inte.

Varje kommun måste också fundera över om biblioteket ska fungera som medborgarkontor. Om så beslutas måste resurser tilldelas. Den typen av verksamhet kan inte bedrivas utan uppdrag eller resurser, konstaterar föreningen.

Dessutom kräver Svensk biblioteksförening att biblioteken får de resurser som krävs för att de ska kunna uppfylla de krav som ställs i lagen. Och den ojämna tillgång till bibliotek som har rått under pandemin är oacceptabel, skriver föreningen och efterlyser en nationell samsyn kring under vilka omständigheter folkbiblioteken ska stänga sina lokaler och eventuell verksamhet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min