Stora skillnader mellan bibliotek under pandemin

10 feb 2021 • 2 min

Den ojämna tillgången till bibliotek under pandemin är oacceptabel. Det anser Svensk biblioteksförening som i en ny rapport konstaterar att folkbiblioteken måste utses till samhällsviktig verksamhet.

Lisa Gemmel, utredare på Svensk biblioteksförening, presenterade rapporten på Folk och Kultur.

Pandemin har tydliggjort vilken betydelse folkbiblioteken har för samhället, inte minst i kris. Det framkommer i en rapport som Svensk biblioteksförening släpper i dag, onsdag. Pandemin har visat hur socialt svagare grupper i samhället drabbas när tillgången till bibliotek minskar.

Skillnaderna mellan hur olika kommuner har hanterat sina folkbibliotek under coronapandemin är stora. Vissa folkbibliotek har fått bra stöd från sin kommunledning, andra inte alls. Det hänger ofta ihop med kommunledningens syn på folkbibliotekets roll. På vissa håll pekas de ut som en samhällsviktig funktion och på andra håll ses de som en fritidssysselsättning.

Rapporten Biblioteken och pandemin bygger på rundabordssamtal med chefer för region- och folkbibliotek. Svensk biblioteksförenings utredare Lisa Gemmel, som har skrivit rapporten, konstaterar att biblioteken har hamnat i blickfånget under pandemin på ett sätt som få hade räknat med.

Rapporten redogör för hur olika kommuner har agerat olika i förhållande till sina folkbibliotek.

– Vissa kommuner har hållit biblioteksrummen öppna, men stängt tillgången till datorer. På en del håll har detta märkts i grannkommuner eftersom personer som behöver tillgång till datorer i stället har vänt sig till biblioteket där, vilket gjorde att det blev trängre där, säger Lisa Gemmel under en presentation av rapporten på Folk och Kultur.

Många bibliotek har varit stängda för besökare kortare eller längre perioder under pandemin. Trots det har många kreativa lösningar gjort att det har gått att reservera och låna böcker ändå. Men det har visat sig att det framför allt är socioekonomiskt starka grupper som har använt sig av de tjänsterna.

– Det är de vana biblioteksbesökarna som kommer och hämtar böcker utanför biblioteket. Det har varit svårt att nå de andra, de som man tidigare kanske har haft uppsökande verksamhet för, säger Lisa Gemmel.

Detta visar, menar Svensk biblioteksförening, att folkbiblioteken måste ingå i kommunernas krisorganisation och att de måste utses till samhällsviktig verksamhet. Framför allt för att biblioteken är en garant för att medborgarna har tillgång till fri information.

– Vi ser att den rollen blir ännu viktigare under en kris, till exempel en pandemi. Det är ett uppdrag som måste fungera, pandemi eller inte.

Varje kommun måste också fundera över om biblioteket ska fungera som medborgarkontor. Om så beslutas måste resurser tilldelas. Den typen av verksamhet kan inte bedrivas utan uppdrag eller resurser, konstaterar föreningen.

Dessutom kräver Svensk biblioteksförening att biblioteken får de resurser som krävs för att de ska kunna uppfylla de krav som ställs i lagen. Och den ojämna tillgång till bibliotek som har rått under pandemin är oacceptabel, skriver föreningen och efterlyser en nationell samsyn kring under vilka omständigheter folkbiblioteken ska stänga sina lokaler och eventuell verksamhet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min