Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet

5 sep 2024 • < 1 min

Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.

Kulturarv som hotas av krig och konflikter skyddas av en av Haagkonventionerna från 1954. Konventionen är en av de så kallade Krigets lagar som FN:s medlemsländer har förbundit sig att följa. En internationell kommitté, kallad International Committee of Blue Shield, arbetar enligt konventionen för att skydda hotat kulturarv.

Utöver den internationella kommittén finns även nationella kommittéer i närmare 40 länder. Greger Bergvall, till vardags bibliotekarie på KB, är en av dem som har jobbat i flera år för att bilda en svensk kommitté. Nu står det klart att det har lyckats och Internationella Blue Shield har godkänt den svenska ansökan.

– Jag har sedan sju år tillbaka, tillsammans med övriga styrelsemedlemmar, arbetat hårt för bildandet av en svensk Blue Shield-kommitté, och är jätteglad över att vi äntligen har blivit godkända, säger Greger Bergvall i ett pressmeddelande.

– Det är extra viktigt med nätverk i en orolig samtid med nya risker och hotbilder.

I den svenska kommittén ingår KB, Riksarkivet och representanter för kulturarvsorganisationerna ICOM och ICOMOS.

I slutet av oktober hålls ett konstituerande årsmöte. Till dess leds den svenska kommittén av en tillfällig styrelse.

Fakta International Committee of Blue Shield

Organisationens namn kommer från användningen av den blå sköld som enligt konventionen kan användas för att märka och därmed skydda kulturegendom i väpnade konflikter. I Sverige är utmärkningen ett statligt ansvar som hanteras av länsstyrelserna och Riksantikvarieämbetet. Källa: Kungliga biblioteket

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Trängd folkbildning hot mot biblioteken

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.

9 dec 2024 • 2 min