Tack för den här terminen!

19 dec 2013 • 3 min

Året är 2006 och det är ett halvår kvar till valet. Biblioteksfrågorna är inte precis det som står högst på...

Året är 2006 och det är ett halvår kvar till valet. Biblioteksfrågorna är inte precis det som står högst på dagordningen men på uppmaning av BBL utvecklar några politiska partier sina tankar för framtiden. Så här skriver Lena Adelsohn Liljeroth, då moderat ledamot i kulturutskottet och ännu inte kulturminister, samt Margareta Pålsson (M) i utbildningsutskottet angående bibliotekslagen i BBL nr 2/2006:

Bibliotekslagen är svårtolkad, den stimulerar inte utvecklingen av olika verksamheter runt om i landet och vi ser inte heller att lagen ökar lusten att läsa. En skärpt bibliotekslag, som många önskar, tror vi snarare skulle konservera biblioteksvärlden och hindra nytänkande.

Säg den som inte kan ändra sig, kan man så här åtta år efteråt konstatera. För nu är det snart verklighet: den 1 januari 2014 träder en ny bibliotekslag i kraft, en ny som på många sätt är tydligare och skarpare än den gamla vilket inte utesluter att även den nya lämnar utrymme för tolkningar som säkert kommer att initiera intressanta diskussioner i vår lilla värld. Svensk Biblioteksförening kan sätta ett stort fett ”check” på sin what-to-do-lista och se tillbaka på ett idogt och framgångsrikt påverkansarbete.

2014 är det åter valår och jag vill påstå att (skol)bibliotek, skola, läsning, kunskap och bildning har en mer självklar plats på politikens dagordning än 2006. I alla fall borde den ha det – inte minst med tanke på att vi kan se tillbaka på ett år där vikten av läsning och läsförståelse har stått i fokus med anledning av dystra siffror som blottlagt ökande klyftor, minskad likvärdighet i skolan och, för bibliotekens del, minskade utlån och färre besök. ”Bildningssamhällets ryggrad”, lär visst Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) ha kallat biblioteken på Folkpartiets landsmöte i november.

2012 tog frågan om bibliotekens utlåning av e-böcker fart och när man ser tillbaka på 2013 kan man konstatera att e-boksfrågan inte precis var mindre aktuell. Möjligen kan 2014 bli det år då de olika branschföreträdarna i det litterära kretsloppet kan nå lösningar som alla kan leva med. Inte minst viktigt vore det att finna en nationell lösning. Ändå: det stora, nu i ett antal år förebådade, genomslaget för e-böcker på bred front har vi ännu inte sett. Den där ”snart-händer-det”-haussen kring e-böcker påminner lite om situationen när man ska förhandla om sina lån på banken. Det enda man kan vara säker på är att banken kommer att säga det den sagt sedan krisens början för en fem år sedan: Förr eller senare kommer räntan att gå upp…

Vi kan också se tillbaka på ett antal debatter som den om folkbiblioteksstatistiken och huruvida man ska tala eller tiga om de nedåtgående trender som den frilägger. Mer genomgripande har debatten om urvalskriterier och kvalitet varit – Tintin, Lilla Hjärtat och om och hur man okritiskt sprider fördomar och stereotyper vidare. En ögonöppnare och en resa – så har flera kommenterat dessa debatter som lär fortsätta även 2014. Nyligen aktualiserades den på nytt i samband med att man dammade av Barna Hedenhös. Och redan nu kan meddelas att det blir en ny säsong för KB – en annan följetong som börjar ha ett par år på nacken. Hur kommer nedskärningarna att slå? Kommer dessa att hjälpa för att en budget i balans kan vara ett faktum 2016? Ja, överhuvudtaget: Hur ska det gå?

Spännande fortsättning följer och BBL tassar som vanligt även det kommande året efter och följer upp.

Tack för den här terminen.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min