Tack för den här terminen!
19 dec 2013 • 3 min
Året är 2006 och det är ett halvår kvar till valet. Biblioteksfrågorna är inte precis det som står högst på...
Året är 2006 och det är ett halvår kvar till valet. Biblioteksfrågorna är inte precis det som står högst på dagordningen men på uppmaning av BBL utvecklar några politiska partier sina tankar för framtiden. Så här skriver Lena Adelsohn Liljeroth, då moderat ledamot i kulturutskottet och ännu inte kulturminister, samt Margareta Pålsson (M) i utbildningsutskottet angående bibliotekslagen i BBL nr 2/2006:
Bibliotekslagen är svårtolkad, den stimulerar inte utvecklingen av olika verksamheter runt om i landet och vi ser inte heller att lagen ökar lusten att läsa. En skärpt bibliotekslag, som många önskar, tror vi snarare skulle konservera biblioteksvärlden och hindra nytänkande.
Säg den som inte kan ändra sig, kan man så här åtta år efteråt konstatera. För nu är det snart verklighet: den 1 januari 2014 träder en ny bibliotekslag i kraft, en ny som på många sätt är tydligare och skarpare än den gamla vilket inte utesluter att även den nya lämnar utrymme för tolkningar som säkert kommer att initiera intressanta diskussioner i vår lilla värld. Svensk Biblioteksförening kan sätta ett stort fett ”check” på sin what-to-do-lista och se tillbaka på ett idogt och framgångsrikt påverkansarbete.
2014 är det åter valår och jag vill påstå att (skol)bibliotek, skola, läsning, kunskap och bildning har en mer självklar plats på politikens dagordning än 2006. I alla fall borde den ha det – inte minst med tanke på att vi kan se tillbaka på ett år där vikten av läsning och läsförståelse har stått i fokus med anledning av dystra siffror som blottlagt ökande klyftor, minskad likvärdighet i skolan och, för bibliotekens del, minskade utlån och färre besök. ”Bildningssamhällets ryggrad”, lär visst Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) ha kallat biblioteken på Folkpartiets landsmöte i november.
2012 tog frågan om bibliotekens utlåning av e-böcker fart och när man ser tillbaka på 2013 kan man konstatera att e-boksfrågan inte precis var mindre aktuell. Möjligen kan 2014 bli det år då de olika branschföreträdarna i det litterära kretsloppet kan nå lösningar som alla kan leva med. Inte minst viktigt vore det att finna en nationell lösning. Ändå: det stora, nu i ett antal år förebådade, genomslaget för e-böcker på bred front har vi ännu inte sett. Den där ”snart-händer-det”-haussen kring e-böcker påminner lite om situationen när man ska förhandla om sina lån på banken. Det enda man kan vara säker på är att banken kommer att säga det den sagt sedan krisens början för en fem år sedan: Förr eller senare kommer räntan att gå upp…
Vi kan också se tillbaka på ett antal debatter som den om folkbiblioteksstatistiken och huruvida man ska tala eller tiga om de nedåtgående trender som den frilägger. Mer genomgripande har debatten om urvalskriterier och kvalitet varit – Tintin, Lilla Hjärtat och om och hur man okritiskt sprider fördomar och stereotyper vidare. En ögonöppnare och en resa – så har flera kommenterat dessa debatter som lär fortsätta även 2014. Nyligen aktualiserades den på nytt i samband med att man dammade av Barna Hedenhös. Och redan nu kan meddelas att det blir en ny säsong för KB – en annan följetong som börjar ha ett par år på nacken. Hur kommer nedskärningarna att slå? Kommer dessa att hjälpa för att en budget i balans kan vara ett faktum 2016? Ja, överhuvudtaget: Hur ska det gå?
Spännande fortsättning följer och BBL tassar som vanligt även det kommande året efter och följer upp.
Tack för den här terminen.
Senaste nytt

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer