Finsk satsning på e-tidskrifter

25 apr 2013 • 2 min

National Geographic, Science eller Cosmopolitian? Från och med igår erbjuder Helsingsfors bibliotek sina låntagare nästan 200 e-tidskrifter för digital läsning...

National Geographic, Science eller Cosmopolitian? Från och med igår erbjuder Helsingsfors bibliotek sina låntagare nästan 200 e-tidskrifter för digital läsning via tidningstjänsten Zinio. Tjänsten är tillgänglig via ett stort antal plattformar (läsplattor, mobiler etc) och tidningarna kan även läsas på datorer hemifrån och på bibliotekets datorer.

Nu kan man i Helsingforsområdet låna tidningar och tidskrifter elektronisk på biblioteken. Det är de sk HelMet-biblioteken (de allmänna biblioteken i huvudstadsregionen, Helsinki Metropolitan Area Libraries) som enligt Helsingin Sanomat, ställer hela sitt enorma utbud av elektroniska tidskrifter till låntagarnas förfogande: ca 200 utländska tidningar och tidskrifter kan laddas ner. Urvalet täcker ett brett ämnesområde och samlingen består av nyhets-, ekonomi- och vetenskapstidningar, sport- och musiktidningar, damtidningar samt specialtidningar som handlar om hem och inredning, trädgård, båt- och friluftsliv – allt från National Geographic, The Economist och Science till Cosmopolitan och The Rolling Stones. Titlarna är tillgängliga i samma ögonblick pappersversionen utkommer.

Läsprogrammet finns både för Mac och PC och för olika läsplattor och smart phones. Den s k Zinio-tjänsten är gratis för låntagarna men förutsätter att man har ett lånekort på biblioteket. Med ett Zinio-konto kan man bläddra i tidskriftskatalogen och sedan flytta över valda titlar till sin egen samling på datorn eller i telefonen. Därefter kan man läsa tidningarna var som helst – det behövs ingen online-uppkoppling utan man kan ta tidskrifterna med sig i telefonen eller sin bärbara dator och t ex läsa dem på sommarstugan.

Tidskriftsprojektet pågår åtminstone till årets slut då det ska utvärderas. Licenserna för resten av året kostar biblioteken 18 000 euro (drygt 155 000 kronor). Helsingfors stad betalar hälften. Resten delar kommunerna Grankulla, Esbo och Vanda på.
På sikt räknar biblioteken med att kunna dra ner på antalet prenumererade papperstidningar men i dagsläget beställer många bibliotek både pappers- och e-versioner av de flesta tidningarna.

Läs mer på Helmet.fi

1 kommentarer

  1. Nu kan man i Helsingforsområdet låna tidningar och tidskrifter elektronisk på biblioteken. Det är de sk HelMet-biblioteken (de allmänna biblioteken i huvudstadsregionen, Helsinki Metropolitan Area Libraries) som enligt Helsingin Sanomat, ställer hela sitt enorma utbud av elektroniska tidskrifter till låntagarnas förfogande: ca 200 utländska tidningar och tidskrifter kan laddas ner. Urvalet täcker ett brett ämnesområde och samlingen består av nyhets-, ekonomi- och vetenskapstidningar, sport- och musiktidningar, damtidningar samt specialtidningar som handlar om hem och inredning, trädgård, båt- och friluftsliv – allt från National Geographic, The Economist och Science till Cosmopolitan och The Rolling Stones. Titlarna är tillgängliga i samma ögonblick pappersversionen utkommer.

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min