Finsk satsning på e-tidskrifter

25 apr 2013 • 2 min

National Geographic, Science eller Cosmopolitian? Från och med igår erbjuder Helsingsfors bibliotek sina låntagare nästan 200 e-tidskrifter för digital läsning...

National Geographic, Science eller Cosmopolitian? Från och med igår erbjuder Helsingsfors bibliotek sina låntagare nästan 200 e-tidskrifter för digital läsning via tidningstjänsten Zinio. Tjänsten är tillgänglig via ett stort antal plattformar (läsplattor, mobiler etc) och tidningarna kan även läsas på datorer hemifrån och på bibliotekets datorer.

Nu kan man i Helsingforsområdet låna tidningar och tidskrifter elektronisk på biblioteken. Det är de sk HelMet-biblioteken (de allmänna biblioteken i huvudstadsregionen, Helsinki Metropolitan Area Libraries) som enligt Helsingin Sanomat, ställer hela sitt enorma utbud av elektroniska tidskrifter till låntagarnas förfogande: ca 200 utländska tidningar och tidskrifter kan laddas ner. Urvalet täcker ett brett ämnesområde och samlingen består av nyhets-, ekonomi- och vetenskapstidningar, sport- och musiktidningar, damtidningar samt specialtidningar som handlar om hem och inredning, trädgård, båt- och friluftsliv – allt från National Geographic, The Economist och Science till Cosmopolitan och The Rolling Stones. Titlarna är tillgängliga i samma ögonblick pappersversionen utkommer.

Läsprogrammet finns både för Mac och PC och för olika läsplattor och smart phones. Den s k Zinio-tjänsten är gratis för låntagarna men förutsätter att man har ett lånekort på biblioteket. Med ett Zinio-konto kan man bläddra i tidskriftskatalogen och sedan flytta över valda titlar till sin egen samling på datorn eller i telefonen. Därefter kan man läsa tidningarna var som helst – det behövs ingen online-uppkoppling utan man kan ta tidskrifterna med sig i telefonen eller sin bärbara dator och t ex läsa dem på sommarstugan.

Tidskriftsprojektet pågår åtminstone till årets slut då det ska utvärderas. Licenserna för resten av året kostar biblioteken 18 000 euro (drygt 155 000 kronor). Helsingfors stad betalar hälften. Resten delar kommunerna Grankulla, Esbo och Vanda på.
På sikt räknar biblioteken med att kunna dra ner på antalet prenumererade papperstidningar men i dagsläget beställer många bibliotek både pappers- och e-versioner av de flesta tidningarna.

Läs mer på Helmet.fi

1 kommentarer

  1. Nu kan man i Helsingforsområdet låna tidningar och tidskrifter elektronisk på biblioteken. Det är de sk HelMet-biblioteken (de allmänna biblioteken i huvudstadsregionen, Helsinki Metropolitan Area Libraries) som enligt Helsingin Sanomat, ställer hela sitt enorma utbud av elektroniska tidskrifter till låntagarnas förfogande: ca 200 utländska tidningar och tidskrifter kan laddas ner. Urvalet täcker ett brett ämnesområde och samlingen består av nyhets-, ekonomi- och vetenskapstidningar, sport- och musiktidningar, damtidningar samt specialtidningar som handlar om hem och inredning, trädgård, båt- och friluftsliv – allt från National Geographic, The Economist och Science till Cosmopolitan och The Rolling Stones. Titlarna är tillgängliga i samma ögonblick pappersversionen utkommer.

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min