Finsk satsning på e-tidskrifter

25 apr 2013 • 2 min

National Geographic, Science eller Cosmopolitian? Från och med igår erbjuder Helsingsfors bibliotek sina låntagare nästan 200 e-tidskrifter för digital läsning...

National Geographic, Science eller Cosmopolitian? Från och med igår erbjuder Helsingsfors bibliotek sina låntagare nästan 200 e-tidskrifter för digital läsning via tidningstjänsten Zinio. Tjänsten är tillgänglig via ett stort antal plattformar (läsplattor, mobiler etc) och tidningarna kan även läsas på datorer hemifrån och på bibliotekets datorer.

Nu kan man i Helsingforsområdet låna tidningar och tidskrifter elektronisk på biblioteken. Det är de sk HelMet-biblioteken (de allmänna biblioteken i huvudstadsregionen, Helsinki Metropolitan Area Libraries) som enligt Helsingin Sanomat, ställer hela sitt enorma utbud av elektroniska tidskrifter till låntagarnas förfogande: ca 200 utländska tidningar och tidskrifter kan laddas ner. Urvalet täcker ett brett ämnesområde och samlingen består av nyhets-, ekonomi- och vetenskapstidningar, sport- och musiktidningar, damtidningar samt specialtidningar som handlar om hem och inredning, trädgård, båt- och friluftsliv – allt från National Geographic, The Economist och Science till Cosmopolitan och The Rolling Stones. Titlarna är tillgängliga i samma ögonblick pappersversionen utkommer.

Läsprogrammet finns både för Mac och PC och för olika läsplattor och smart phones. Den s k Zinio-tjänsten är gratis för låntagarna men förutsätter att man har ett lånekort på biblioteket. Med ett Zinio-konto kan man bläddra i tidskriftskatalogen och sedan flytta över valda titlar till sin egen samling på datorn eller i telefonen. Därefter kan man läsa tidningarna var som helst – det behövs ingen online-uppkoppling utan man kan ta tidskrifterna med sig i telefonen eller sin bärbara dator och t ex läsa dem på sommarstugan.

Tidskriftsprojektet pågår åtminstone till årets slut då det ska utvärderas. Licenserna för resten av året kostar biblioteken 18 000 euro (drygt 155 000 kronor). Helsingfors stad betalar hälften. Resten delar kommunerna Grankulla, Esbo och Vanda på.
På sikt räknar biblioteken med att kunna dra ner på antalet prenumererade papperstidningar men i dagsläget beställer många bibliotek både pappers- och e-versioner av de flesta tidningarna.

Läs mer på Helmet.fi

1 kommentarer

  1. Nu kan man i Helsingforsområdet låna tidningar och tidskrifter elektronisk på biblioteken. Det är de sk HelMet-biblioteken (de allmänna biblioteken i huvudstadsregionen, Helsinki Metropolitan Area Libraries) som enligt Helsingin Sanomat, ställer hela sitt enorma utbud av elektroniska tidskrifter till låntagarnas förfogande: ca 200 utländska tidningar och tidskrifter kan laddas ner. Urvalet täcker ett brett ämnesområde och samlingen består av nyhets-, ekonomi- och vetenskapstidningar, sport- och musiktidningar, damtidningar samt specialtidningar som handlar om hem och inredning, trädgård, båt- och friluftsliv – allt från National Geographic, The Economist och Science till Cosmopolitan och The Rolling Stones. Titlarna är tillgängliga i samma ögonblick pappersversionen utkommer.

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min