Trängd folkbildning hot mot biblioteken

9 dec 2024 • 2 min

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.

Artikeln har kompletterats och förtydligats.

Fusk med bidragen ledde häromåret till att åtta studieförbund tvingades betalat tillbaka 39 miljoner kronor. En annan följd blev den utredning som den dåvarande regeringen tillsatte sommaren 2022. Ett  slutbetänkande lämnades i juni i år och på måndagen gick remisstiden ut för yttranden om utredningen.

De centrala delarna av Svensk biblioteksförenings yttrande handlar mindre om de förslag som faktiskt lagts fram och desto mer om folkbildningens generella tillstånd. Urholkade budgetar för folkbiblioteken, skurna anslag för studieförbunden (250 miljoner kronor borta redan i år och ytterligare 850 miljoner kronor 2025 och 2026) och en osäker framtid för public service, och i synnerhet Utbildningsradion, är realiteter.

”Enskilt för de olika sektorerna är neddragningarna problematiska, men sammantaget ser Svensk biblioteksförening att svensk folkbildning riskerar att försvinna på många orter i Sverige när varken folkbibliotek eller studieförbund har resurserna att finnas kvar”, skriver föreningen.

En annan central invändning har en mer omedelbar koppling till utredningen och rör dagens så kallade självförvaltningsmodell, som innebär att folkbildningens aktörer har förtroendet att själva avgöra hur statsanslaget ska användas. I utredningen förespråkas fortsatt självförvaltning, även om ytterligare två möjliga lösningar pekas ut:

En eller flera myndigheter tar över hela ansvaret för fördelning, kontroll, uppföljning och utvärdering av statsbidraget till folkbildningen. Eller så ligger ansvaret för fördelning av statsbidraget kvar på Folkbildningsrådet och Sisu Idrottsutbildarna medan en eller flera myndigheter får ansvaret för kontroll, uppföljning och utvärdering.

Ett parti, Sverigedemokraterna, är entydigt kritiskt till till självförvaltningsmodellen.

  • Vi förespråkar en myndighetslösning sedan flera år, och det står vi fast vid. Det är det enda rimliga för att öka transparensen och ansvaret för skattebetalarnas pengar. Det ansvaret är politiker tillsatta för att ta. Vi kommer även fortsatt att förespråka en myndighetslösning, sade SD:s kulturpolitiska talesperson Alexander Christiansson till Altinget när utredningen presenterats i somras.

Svensk biblioteksförening går på en helt annan linje än SD och skriver i remissyttrandet:

”Precis som inom kulturen är armlängds avstånd mellan folkbildningen och politiken viktig. Självförvaltningsmodellen är en viktig pusselbit i att armlängds avstånd upprätthålls.”

Utredningen föreslår att ”höjd bildningsnivå, höjd utbildningsnivå och ökad delaktighet i samhället” görs till övergripande mål för folkbildningen kompletterat med fyra delmål:

  • Att fler människor breddar och fördjupar sina kunskaper och når nya insikter.
  • Att fler människor intresserar sig för kulturell utbildning och bildning samt att delaktigheten i kulturlivet ökar och breddas.
  • Att fler människor får nya och återkommande möjligheter att gå vidare i arbetsliv och studier.
  • Att folkbildningens verksamhet bidrar till ökad sammanhållning och gemenskap genom att nya målgrupper nås och att personer med olika bakgrund och förutsättningar möts i folkbildande sammanhang.

Svensk biblioteksförening invänder mot delmålen som tillsamman med det övergripande målet beskrivs som ”kvantitativ övning”. I stället står föreningen bakom förslag från Folkbildningsrådet om nya delmål som handlar om att människor ”breddar och fördjupar sina kunskaper och når nya insikter”, ”intresserar sig för kulturell utbildning och bildning samt att delaktigheten i kulturlivet är stor”, ”att människor får möjligheter till livslångt lärande och till att gå vidare i arbetsliv och studier”, att verksamheten ”bidrar till sammanhållning och gemenskap och att personer med olika bakgrund och förutsättningar möts i folkbildande sammanhang” och att  den ”bidrar till ett aktivt demokratiskt deltagande i befolkningen”.

Även Kungliga biblioteket föreslår i ett yttrande ett nytt delmål:

”Att folkbildningens verksamhet når alla delar av landet, för en likvärdig tillgång till folkbildning för människor, oavsett bostadsort.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min