Tre nominerade till årets bibliotek

8 sep 2021 • 2 min

Ett litet folkbibliotek, ett stadsbibliotek och ett sjukhusbibliotek. Fackförbundet Dik har utsett tre nominerade till årets bibliotek.

De tre finalisterna som juryn har utsett är Karolinska universitetssjukhusets bibliotek, Uppsala stadsbibliotek och Älvdalens bibliotek. Vinnaren kommer att presenteras på bokmässan. Vem det blir avgörs av juryn och alla som vill vara med och rösta.

Årets tema har varit tillgänglighet. Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge hittade nya vägar under pandemin och Uppsala stadsbibliotek lyckas komma nära medborgarna med hjälp av ett systematiskt och långsiktigt fokus på tillgänglighet, enligt juryn.

Älvdalens bibliotek som består av tre olika bibliotek med totalt fem tjänster (inklusive en tillfällig som bekostas av stärkta bibliotek) har hittat nya vägar att nå läsarna.

Älvdalens bibliotek finns i tre kommundelar: Älvdalen, Idre och Särna.

– Vi är väldigt få och det gäller att hitta nya samarbeten och förankrar oss i lokalsamhället, säger bibliotekschef Karin Rytter.

– Vi vet till exempel att intresset för bilar och hästar är stort och vi har haft ungdomar anställda i sommar som har jobbat bland annat med en epa-utställning. Vi har också samarbetat med ridklubben.

Karin Rytter, bibliotekschef på Älvdalens bibliotek.

Epa-utställningen handlar alltså om a-traktorer, ombyggda bilar som är registrerade som traktorer och får köra som mest i 30 kilometer i timmen.

Under pandemin hittade Älvdalens bibliotek nya arbetssätt. De lånade exempelvis ut sin knappmaskin till kommunens dagcenter som tillverkade ”stoppa-smittan-knappar”. Biblioteket lånade även ut läsplattor med Skype till kommunens äldreboenden för att de äldre skulle få möjlighet att se sina anhöriga på bild när de pratade med varandra. Personer som behövde jobba hemifrån hade möjlighet att låna en bärbar dator på biblioteket.

Datakurser för seniorer har hållits på Älvdalens bibliotek.

Med hjälp av ungdomar med feriejobb har biblioteket filmat lokal natur och kultur med 360-graderskamera och lånar ut filmer och VR-glasögon till äldreboenden så att äldre kan gå på virtuell vandring exempelvis.

– De ska kunna besöka sin barndoms fäbod till exempel. Det känns fint att kunna bidra med så konkreta saker, säger Karin Rytter som gälds åt nomineringen.

– Det är jättekul, vi är så stolta!

Vill du rösta? Gå in på fackförbundet Diks hemsida senast den 17 september.

Juryns motiveringar

  • Karolinska Universitetssjukhusets bibliotek (Solna och Huddinge) När den vanliga infrastrukturen inte kunde användas under pandemin, fann Karolinska Universitetssjukhusets bibliotek snabbt ett nytt och effektivt sätt att låna ut böcker och andra medier till patienter och personal – via internposten.
  • Uppsala Stadsbibliotek En stor organisation behöver inte vara opersonlig. Uppsala Stadsbibliotek lyckas genom ett systematiskt och långsiktigt fokus på tillgänglighet förmedla en vardaglig närhet till kommunens alla invånare.
  • Älvdalens bibliotek En liten organisation med små resurser kan uträtta stordåd. Älvdalens bibliotek är starkt förankrat i lokalsamhället tack vare stor nyfikenhet i kombination med kreativitet och mod att våga testa nya saker och samarbeten.
  • Juryn består av Anna Troberg, förbundsordförande i DIK och juryordförande, riksbibliotekarie Karin Grönvall och Ann ”Arga bibliotekstanten” Denty, sociala medier-profil.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min