Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
8 sep 2021 • 2 min
Ett litet folkbibliotek, ett stadsbibliotek och ett sjukhusbibliotek. Fackförbundet Dik har utsett tre nominerade till årets bibliotek.
Tre bibliotek är nominerade till årets bibliotek 2021.
De tre finalisterna som juryn har utsett är Karolinska universitetssjukhusets bibliotek, Uppsala stadsbibliotek och Älvdalens bibliotek. Vinnaren kommer att presenteras på bokmässan. Vem det blir avgörs av juryn och alla som vill vara med och rösta.
Årets tema har varit tillgänglighet. Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge hittade nya vägar under pandemin och Uppsala stadsbibliotek lyckas komma nära medborgarna med hjälp av ett systematiskt och långsiktigt fokus på tillgänglighet, enligt juryn.
Älvdalens bibliotek som består av tre olika bibliotek med totalt fem tjänster (inklusive en tillfällig som bekostas av stärkta bibliotek) har hittat nya vägar att nå läsarna.
– Vi är väldigt få och det gäller att hitta nya samarbeten och förankrar oss i lokalsamhället, säger bibliotekschef Karin Rytter.
– Vi vet till exempel att intresset för bilar och hästar är stort och vi har haft ungdomar anställda i sommar som har jobbat bland annat med en epa-utställning. Vi har också samarbetat med ridklubben.
Epa-utställningen handlar alltså om a-traktorer, ombyggda bilar som är registrerade som traktorer och får köra som mest i 30 kilometer i timmen.
Under pandemin hittade Älvdalens bibliotek nya arbetssätt. De lånade exempelvis ut sin knappmaskin till kommunens dagcenter som tillverkade ”stoppa-smittan-knappar”. Biblioteket lånade även ut läsplattor med Skype till kommunens äldreboenden för att de äldre skulle få möjlighet att se sina anhöriga på bild när de pratade med varandra. Personer som behövde jobba hemifrån hade möjlighet att låna en bärbar dator på biblioteket.
Med hjälp av ungdomar med feriejobb har biblioteket filmat lokal natur och kultur med 360-graderskamera och lånar ut filmer och VR-glasögon till äldreboenden så att äldre kan gå på virtuell vandring exempelvis.
– De ska kunna besöka sin barndoms fäbod till exempel. Det känns fint att kunna bidra med så konkreta saker, säger Karin Rytter som gälds åt nomineringen.
– Det är jättekul, vi är så stolta!
Vill du rösta? Gå in på fackförbundet Diks hemsida senast den 17 september.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer