Tre nominerade till årets bibliotek
8 sep 2021 • 2 min
Ett litet folkbibliotek, ett stadsbibliotek och ett sjukhusbibliotek. Fackförbundet Dik har utsett tre nominerade till årets bibliotek.

Tre bibliotek är nominerade till årets bibliotek 2021.
De tre finalisterna som juryn har utsett är Karolinska universitetssjukhusets bibliotek, Uppsala stadsbibliotek och Älvdalens bibliotek. Vinnaren kommer att presenteras på bokmässan. Vem det blir avgörs av juryn och alla som vill vara med och rösta.
Årets tema har varit tillgänglighet. Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge hittade nya vägar under pandemin och Uppsala stadsbibliotek lyckas komma nära medborgarna med hjälp av ett systematiskt och långsiktigt fokus på tillgänglighet, enligt juryn.
Älvdalens bibliotek som består av tre olika bibliotek med totalt fem tjänster (inklusive en tillfällig som bekostas av stärkta bibliotek) har hittat nya vägar att nå läsarna.

– Vi är väldigt få och det gäller att hitta nya samarbeten och förankrar oss i lokalsamhället, säger bibliotekschef Karin Rytter.
– Vi vet till exempel att intresset för bilar och hästar är stort och vi har haft ungdomar anställda i sommar som har jobbat bland annat med en epa-utställning. Vi har också samarbetat med ridklubben.

Epa-utställningen handlar alltså om a-traktorer, ombyggda bilar som är registrerade som traktorer och får köra som mest i 30 kilometer i timmen.
Under pandemin hittade Älvdalens bibliotek nya arbetssätt. De lånade exempelvis ut sin knappmaskin till kommunens dagcenter som tillverkade ”stoppa-smittan-knappar”. Biblioteket lånade även ut läsplattor med Skype till kommunens äldreboenden för att de äldre skulle få möjlighet att se sina anhöriga på bild när de pratade med varandra. Personer som behövde jobba hemifrån hade möjlighet att låna en bärbar dator på biblioteket.

Med hjälp av ungdomar med feriejobb har biblioteket filmat lokal natur och kultur med 360-graderskamera och lånar ut filmer och VR-glasögon till äldreboenden så att äldre kan gå på virtuell vandring exempelvis.
– De ska kunna besöka sin barndoms fäbod till exempel. Det känns fint att kunna bidra med så konkreta saker, säger Karin Rytter som gälds åt nomineringen.
– Det är jättekul, vi är så stolta!
Vill du rösta? Gå in på fackförbundet Diks hemsida senast den 17 september.
Juryns motiveringar
- Karolinska Universitetssjukhusets bibliotek (Solna och Huddinge) När den vanliga infrastrukturen inte kunde användas under pandemin, fann Karolinska Universitetssjukhusets bibliotek snabbt ett nytt och effektivt sätt att låna ut böcker och andra medier till patienter och personal – via internposten.
- Uppsala Stadsbibliotek En stor organisation behöver inte vara opersonlig. Uppsala Stadsbibliotek lyckas genom ett systematiskt och långsiktigt fokus på tillgänglighet förmedla en vardaglig närhet till kommunens alla invånare.
- Älvdalens bibliotek En liten organisation med små resurser kan uträtta stordåd. Älvdalens bibliotek är starkt förankrat i lokalsamhället tack vare stor nyfikenhet i kombination med kreativitet och mod att våga testa nya saker och samarbeten.
- Juryn består av Anna Troberg, förbundsordförande i DIK och juryordförande, riksbibliotekarie Karin Grönvall och Ann ”Arga bibliotekstanten” Denty, sociala medier-profil.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer