Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
22 dec 2020 • 3 min
Efter regeringens senaste besked har nästan alla kommuner stängt sina folkbibliotek. Men det finns undantag. ”Vi vill ha den här servicen.”
Stora ytor underlättar för personalen att hålla avstånd på biblioteket i Östersund
Nästan alla folkbibliotek runt om i landet har stängt för besökare fram till den 24 januari. De kommuner som inte redan hade stängt sina bibliotek fick hastigt fatta nya beslut under helgen, sedan regeringen och Folkhälsomyndigheten sent i fredags eftermiddag uppmanade alla bibliotek att stänga.
Men de finns fortfarande några få bibliotek i landet som håller öppet. I Östersund, Bräcke och på Lidingö är biblioteken fortfarande öppna.
– Vi hade ett stabsmöte där vi diskuterade hur de senaste rekommendationerna ska tolkas. Vi känner att det är en tid då biblioteket är viktigt för medborgarna. Många har inte tillgång till internet och om det är någon plats man kan gå till, så är det biblioteket som redan är corona-anpassat, säger Per Lundgren (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Östersund.
Idrottsanläggningar och fritidsgårdar har stängt, men alltså inte biblioteket.
– Vi tycker att det är en så viktig funktion, vi vill ha den servicen.
När regeringens besked kom i fredags planerade förvaltningsledningen utifrån olika scenarier, men på måndagen beslutades alltså att hålla fortsatt öppet. Men ytterligare anpassningar görs för att hindra smittspridning.
– Vi har ett relativt stort bibliotek och besökarna är noga med att hålla avstånd. Vi är vana vid att ge en bra service, men nu är det en service på distans, säger bibliotekschef Maj Eriksson.
Liksom många andra bibliotek finns take away och bokleverans till personer i riskgrupp. Utlåningen av e-böcker har också ökat.
Finns oro för smittan bland personalen?
– Det har det gjort hela tiden, men vi har försökt göra så mycket som möjligt för att minska riskerna. Vi har plexiglas, hålla-avstånd-skyltar, ropar ut i högtalare att det är korta besök som gäller. Vi hjälper inte heller till vid datorer, kopiator eller ute vid hyllorna.
Regeringen har uppmanat kommuner och regioner att stänga inte helt nödvändig verksamhet och biblioteken nämndes särskilt.
Varför väljer ni att ha öppet ändå?
– Det var en rekommendation från regeringen och det är kommunen som fattar beslutet. När det kommer till biblioteken tycker vi att de är nödvändiga, säger Per Lundgren.
– Grannkommuner har valt att stänga, vi gick en annan väg och det är jag stolt över. Men det gäller naturligtvis att inte bidra till smittspridningen.
I Bräcke kommun i Jämtland beslutades på ett krisledningsmöte under tisdagen att behålla biblioteken fortsatt öppna med motiveringen att det betraktas som en samhällsviktig verksamhet.
– Vi har tre bibliotek och 6 000 invånare så det är inte så många besökare på varje bibliotek, sade kommunalrådet Jörgen Persson (S) inför mötet.
– Det är otroligt olika förutsättningar på olika platser i landet. Vi har det inte riktigt lika trång som i andra delar av landet.
Att biblioteken behålls öppna trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer förklaras med att de anses vara samhällsviktig verksamhet.
– Både i vardag och i kris är det en samhällsviktig verksamhet. För många människor är det där korta besöket med några boklån en livlina i decembermörkret, säger kulturchef Anna Lundström i ett meddelande på kommunens hemsida.
– För andra handlar det om att fixa kontakten med olika myndigheter när man inte har dator, nätverk eller skrivare hemma och för dem är vi ofta den enda möjligheten.
Även på Lidingö i nordöstra Stockholm håller det enda biblioteket fortsatt öppet, men med begränsad service och öppettider. Eftersom Lidingö bara har ett bibliotek kommer det inte att stängas helt, skriver kommunen på sin hemsida.
2 kommentarer
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
Då antar jag att alla bibliotekspersonal i Östersund, Bräcke och på Lidingö kan gå till jobbet eller har egen bil och ta med sig lunchlådor eller hur? Om personalen tar kollektivtrafik eller går ut och köper lunch så bidrar det till smittspridning. Hela anledningen till stängningen är för att minska hur många vuxna som är ute i samhället. Vi ska stanna hemma och inte träffa folk vi inte bor med!! Hur svårt kan det vara?
Som jag sa i kommentaren av en annan artikel, jag älskar mitt jobb som bibliotekarie. Jag vet exakt vad det betyder för mina låntagare att vi håller tillfälligt stängt. Men ingen kommer att dö av det. Dessutom är jag tveksam om ni faktiskt håller tillräckligt avstånd från alla låntagare hela tiden (som sagt jag jobbar som bibliotekarie, jag vet hur lätt hänt det är och hur mycket vi vill hjälpa till). Men gör ni inte det så riskerar ni att bidra till smittspridning. Gör ni det så riskerar ni att någon dör för att ni går emot rekommendationer.
Jag finner det hela respektlöst när vårdpersonal runt om i Sverige sliter sig varje dag för att hålla folk vid liv.
Helt galet att gå emot de rekommenderade åtgärderna!!