Undervisning på distans – men biblioteket höll öppet
17 jun 2020 • 3 min
Biblioteket på Södertörns högskola har hållit öppet på dagtid under hela pandemin, trots att all undervisning har skett på distans. ”Jag känner att jag gör något viktigt”


– Man behöver böckerna. Och det är mer harmoniskt att plugga på biblioteket.
Så säger en ung man vid ett runt bord i det luftiga biblioteket på Södertörns högskola. Han pluggar till fritidspedagog och mitt emot honom sitter hans kusin som läser till socionom. Båda har skyddad identitet och kan inte uppge sina namn. De bor i Norsborg och för dem betyder det mycket att de kan sitta på biblioteket.
– Man har bättre koncentration här, det finns inte samma saker som hemma där det är lättare att lägga datorn åt sidan, säger kusinen.
– Speciellt yngre syskon kan störa när de spelar mycket tv-spel.

När pandemin slog till och flera universitetsbibliotek stängde i och med att undervisningen gick över till distans hölls diskussioner även på Södertörn.
– Vi såg snart att vi behövde ha biblioteket öppet, säger Jonas Gilbert, bibliotekschef.
Eleverna behöver ha tillgång till kurslitteratur, studieplats och kunna låna dator. Högskolan har ett uppdrag att rikta sig mot nya grupper och många studenter är studieovana och bor i områden med högre trångboddhet. Detta vägdes mot den ökade smittorisken när elever åker kollektivt till högskolan. Jonas Gilbert sitter med i högskolans ledningsgrupp och var med i diskussionerna.
– Rektorn sa att vi får betrakta biblioteket som en samhällskritisk verksamhet. Det var ett bra svar, tycker jag.

Biblioteket stängde för utomstående och helt på kvällar och helger, men har hållit öppet på dagtid på vardagar under hela pandemin.
Jonas Gilbert var också i kontakt med folkbiblioteken i Huddinge och Stockholm, som på vissa håll har fått ta emot fler besökare när andra verksamheter som vuxenutbildning, dagverksamhet och universitetsbibliotek har stängt.
– Det är också ett skäl till att hålla öppet. Vi vill inte lasta över studenterna till andra verksamheter.
Biblioteket är en uppskattad studieplats och vanligtvis passerar mellan 2 000 och 3 000 personer där varje dag. Under krisen minskade besöken till cirka 400 per dag. Ylva Nordblad, biblioteksassistent, har varit på plats och fått ta emot en hel del tacksamhet från forskare och studenter.
– Det är ändå många som är glada över att vi har öppet. För de studenter som inte har internet hemma är det svårt annars.
Ibland har de fått påminna större sällskap att inte sitta för tätt, men i stort tycker hon att det har fungerat bra.
– Jag känner att jag gör något viktigt även om tillgången är lite begränsad.

Vid ett bord intill en av glasväggarna sitter ett gäng sjuksköterskestudenter med datorer och böcker uppslagna. Biblioteket är gemensamt både för Södertörns högskola och Röda korsets högskola. Även de uppskattar att kunna sitta och studera på biblioteket.
– Vi sitter här väldigt mycket faktiskt, det är skönt. Det är svårt att fokusera i hemmiljön, säger Daniela Fredmer.
Lilliane Nakasinde konstaterar att hon mår bättre när hon läser på biblioteket.
– Annars mår man inte bra psykiskt. Och man behöver böcker.
Till hösten hoppas Södertörns högskola kunna hålla mer undervisning på campus. Rekordmånga har sökt universitetsutbildningar i höst. Exakt hur mycket biblioteket kommer att ha öppet är inte klart än. Men det finns många lärdomar att dra av den vår som har gått, konstaterar Jonas Gilbert.
– Nu har vi chansen att göra något mycket bättre.

Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer