Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning

1 dec 2024 • 2 min

Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.

I juni förra året skickade Raoul Wallenberg-institutets chef Peter Lundberg en skrivelse om stöd till bibliotek och forskning till dåvarande utbildningsminister Mats Persson (L). Något klart besked kom aldrig. I början av november i år skickades ännu en skrivelse, den här gången till den nuvarande utbildningsministern Johan Pehrson (L).

I skrivelsen berättade Peter Lundberg om institutet och om bibliotekets roll och förklarade att det behövs ett stöd på tio miljoner kronor årligen, för biblioteket och forskningen.

”Om RWI inte erhåller någon grundfinansiering i närtid kommer RWI tvingas att stänga Nordeuropas främsta Mänskliga rättigheter-bibliotek under 2025.”

– Vi träffade utbildningsministern i förra veckan och då förklarade han att ärendet bereds. Vi får se vad de landar i. De sa att vi bedriver ett viktigt arbete men det är självklart, ett statsråd ska inte lova ut pengar utan att det har hanterats i en vederbörlig beredningsprocess inom departementet, säger Peter Lundberg.

Han konstaterar att tolv forskare, ett bibliotek och 350 kvadratmeter med 30 000 titlar och utbildningsplatser för 40 elever kostar mycket pengar. Dessutom ska till exempel olika typer av licenser upprätthållas och förnyas varje år.

– Men tio miljoner kronor är en väldigt liten prislapp för en enorm utväxling om man tycker att det är viktigt att vi sprider och förankrar mänskliga rättigheter både i Sverige och världen.

Biblioteket i Lund har byggts upp tack vare professor Göran Melanders ursprungliga idé om vad Raoul Wallenberg-institutet ska ägna sig åt. Och det är att jobba i gränssnittet mellan tung akademisk framkantsforskning kring mänskliga rättigheter och sedan tillämpning, att få hit domare, åklagare och andra människor i statsförvaltning, säger Peter Lundberg.

För att exemplifiera institutets och bibliotekets betydelse berättar han om hur deras bibliotekarier har varit med och byggt upp mänskliga rättigheter-bibliotek i andra länder, men också att institutet har välmeriterade och framgångsrika alumner över hela världen som genom biblioteket, utbildningarna och forskningsarbetet, har ”fått till sig mänskliga rättigheter som de sedan bär med sig hela livet”.

– Antingen får du hitta någon väldigt generös filantrop eller så är det staten man måste vända sig till. Vi har letat med ljus och lykta sedan de utländska, långväga, studenterna slutade komma. Vi har haft lite fonderade pengar och har helt enkelt behövt åderlåta det egna kapitalet och vi kan inte fortsätta på den vägen, för då går vi som organisation i konkurs, konstaterar Peter Lundberg.

Om institutet inte får pengar kommer bibliotekets litteratur att placeras i malpåse, som Peter Lundberg uttrycker det, i centralbiblioteket på Lunds universitet.

– Där kommer inte böckerna att vara till allmänhetens nytta, men vi slipper i alla fall att destruera dem. Det blir bara en förvaring, säger Peter Lundberg.

Biblioteksbladet har kontaktat utbildningsminister Johan Pehrson men har inte fått något svar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min