Uppskjuten tillgänglighet

7 jan 2025 • < 1 min

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

Sedan våren 2019 gäller EU:s tillgänglighetsdirektiv som omfattar exempelvis bankomater, datorer, tv-apparater, e-handel, telefoner – och e-böcker. Dessa produkter och tjänster ska vara tillgängliga för alla enligt den lag som ska träda i kraft den 28 juni i år.

En statlig utredning som lades fram på tisdagseftermiddagen drar dock slutsatsen att e-böckerna inte kan omfattas av lagen förrän det gjorts ändringar i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Detta kommer att försena implementeringen.

Tillgänglighetsdirektivet rör inte innehållet i e-böcker. Däremot ställs krav på själva filen som bär e-boken, som i sin tur skyddas av tryckfrihetsförordningen. Och den programvara som används av förlagen för att sälja e-böcker och som i dag skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen, skulle behöva förändras.

Ändringar i grundlagar kan endast genomföras efter två riksdagsbeslut med ett val emellan. Följaktligen kommer e-böcker med största sannolikhet inte att omfattas av tillgänglighetsdirektivet förrän tidigast nästa höst.

Biblioteksbladet söker Myndigheten för tillgängliga medier, Svenska förläggareföreningen och andra aktörer med koppling till utgivning av e-böcker för kommentarer.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min