Uppskjuten tillgänglighet

7 jan 2025 • < 1 min

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

Sedan våren 2019 gäller EU:s tillgänglighetsdirektiv som omfattar exempelvis bankomater, datorer, tv-apparater, e-handel, telefoner – och e-böcker. Dessa produkter och tjänster ska vara tillgängliga för alla enligt den lag som ska träda i kraft den 28 juni i år.

En statlig utredning som lades fram på tisdagseftermiddagen drar dock slutsatsen att e-böckerna inte kan omfattas av lagen förrän det gjorts ändringar i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Detta kommer att försena implementeringen.

Tillgänglighetsdirektivet rör inte innehållet i e-böcker. Däremot ställs krav på själva filen som bär e-boken, som i sin tur skyddas av tryckfrihetsförordningen. Och den programvara som används av förlagen för att sälja e-böcker och som i dag skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen, skulle behöva förändras.

Ändringar i grundlagar kan endast genomföras efter två riksdagsbeslut med ett val emellan. Följaktligen kommer e-böcker med största sannolikhet inte att omfattas av tillgänglighetsdirektivet förrän tidigast nästa höst.

Biblioteksbladet söker Myndigheten för tillgängliga medier, Svenska förläggareföreningen och andra aktörer med koppling till utgivning av e-böcker för kommentarer.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Är biblioteken inkluderande på riktigt?

Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.

12 jun 2025 • 4 min

Reportage

De sätter ord på kriget

Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.

4 jun 2025 • 6 min