Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
26 nov 2014 • 2 min
De danska förlagen och biblioteken har efter långdragna förhandlingar nu kommit överens. Ett avtal har slutits med de stora förlagen...
De danska förlagen och biblioteken har efter långdragna förhandlingar nu kommit överens. Ett avtal har slutits med de stora förlagen om en samlad tjänst för all dansk förlagsutgivning. Avtalet börjar gälla den 1 januari 2015. I samband med det stängs förlagens egen tjänst Ebib ner.
Det är Gyldendal, Rosinante & Co., Lindhardt och Ringhof, JP/Politiken Publishing och andra förlag knutna till lånetjänsten Ebib som tecknat avtal med Danskernes Digitale Bibliotek (DDB) om att göra 4 000 nya e-böcker tillgängliga för utlån via bibliotekens tjänst eReolen.
Hittills har e-boksutlåningen i Danmark följt två spår. Det ena går via de danska bibliotekens egen e-boktjänst eReolen.dk, det andra följer förlagens alternativ ebib.dk. Tjänsterna har fungerat sida vid sida men förhoppningen – från bibliotekens sida – har hela tiden varit att kunna enas i en samlad plattform i DDB – kommunernas och regeringens gemensamma vision. Nu kan det bli verklighet.
När avtalet träder i kraft stängs förlagsalternativet Ebib ner och folkbibliotekens utlåning av e-böcker kommer att vara samlad i en tjänst där förmedling och tillgänglighet står i fokus. Redan nu har förlag och bibliotek inlett ett samarbete som syftar till att göra utlåningen så bred och enkel som möjligt. Ambitionen är att alla folkbibliotek ska kunna tillhandahålla tjänsten under nästa år.
eReolen erbjuder för närvarande 5 000 titlar. Med de nya avtalen förväntas det öka till 9 000 titlar. Avtalen är tidsbegränsade och kommer kontinuerligt utvärderas och anpassas/justeras vid behov.
– Vi är nöjda med avtalet som skapar en fin balans mellan förlagens och bibliotekens behov utifrån vårt gemensamma intresse att främja litteratur och läsning. Avtalet ger medborgarna tillgång till fler e-böcker från bibliotek. För eReolen innebär ännu högre kvalitet och större bredd i utbudet av e-böcker, vilket är till nytta när man vill få fler människor att läsa e-böcker, säger Jacob Heath Petersen, ordförande i eReolens styrelse, i ett pressmeddelande.
Även Danmarks kulturminister, Marianne Jelved, är också nöjd:
– Jag är glad att vi har lyckats skapa en gemensam digital utlåningsservice till våra bibliotek. Det har vi medborgare stor glädje av. Med avtalet ger förlag och bibliotek en signal om att man framöver kommer att arbeta tillsammans för att skapa optimala ramar för både nuvarande och blivande e-bokläsare.
1 kommentarer
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
Att gå igenom svårigheter och krävde ekonomiskt stöd till
*företagslån
*individuellt eller personligt lån
*företag lån
*pedagogiska lån
Du kan kontakta oss med denna e-post: janeoluda@outlook.com med i nedanstående information behandlingen av din ansökan för minst € 5000 till maximalt belopp på € 50.000.000 på 2% utan säkerhet eller säkerhetskontrollen.
*namn:
*adress:
*land:
*telefon:
*ålder:
*ockupation:
*ställning på arbetsplatsen:
*lånebeloppet:
*löptid lånet:
*Syftet med lånet:
*månadsinkomst:
Med vänlig hälsning,
Jane Oluda
VD / MD
Jane Oluda finansiella hus (JOFH).