En annan biblioteksvärld

14 jan 2013 • < 1 min

Den brittiska biblioteksorganisationen Chartered Institute of Library & Information Professionals (CILIP) har gjort en undersökning som visar en bedrövlig framtid...

Den brittiska biblioteksorganisationen Chartered Institute of Library & Information Professionals (CILIP) har gjort en undersökning som visar en bedrövlig framtid för biblioteken under 2013. Det gäller inte enbart nedskärningar utan innebär ett helt annat bibliotekslandskap. Lokalt tänker man driva bibliotek på högst skiftande sätt. En av fem lokala myndigheter planerar att lägga biblioteken i samma byggnader som annan samhällsservice av mycket varierande typ, såsom närpolis, kommunalnämnd och fritidscenter. Hälften söker också alternativa vägar att driva bibliotek och förmedla biblioteksservice. Redan i april kommer tio procent av biblioteken (260 st) att drivas på ett annorlunda sätt, enligt undersökningen.

Fler än 1 100 bibliotekstjänstemän kommer att få sluta. De två senaste åren har redan 3 300 fått gå. ”Utan deras expertis, kunskaper och erfarenhet blir det svårt att planera och erbjuda kvalitetsservice”, påpekar CILIP. Kvalificerad biblioteksservice går långt utöver att bara gälla utlåning av böcker.

Kostnaderna måste minskas med sammanlagt 22,5 miljoner pund (4,5 procent) för biblioteksservicen i England, Wales och Nordirland. Det innebär bl a att öppettiderna reduceras. Det förändrar bilden av de allmänna biblioteken helt i Storbritannien, skriver CILIP på sin hemsida. Undersökningen baserar sig på svar från 53 procent av de lokala myndigheterna.

1 kommentarer

  1. − Lyckas alla experiment till hundra procent är det en fantastisk framgång. När raketen väl är i luften sker allt så snabbt att ingenjörerna inte har en chans att hinna med manuellt så tajmingen är viktig, säger Krister Sjölander, projektledare på Svenska Rymdbolaget (SSC) och ansvarig för att tekniken fungerar.

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min