Europa: böcker i karantän i upp till två veckor
5 maj 2020 • 2 min
Finns det skäl att oroa sig över att coronaviruset ska spridas via återlämnade låneböcker? Frågan får olika svar beroende på var den ställs.

I Sverige utgår myndigheternas rekommendationer från att viruset främst sprids via så kallad droppsmitta när en person hostar eller nyser, och inte via kontakt med ytor på exempelvis låneböcker, sedlar, mynt eller brev.
På en direkt fråga från Biblioteksbladet för en månad sedan svarade statsepidemiolog Anders Tegnell att det inte finns skäl till oro över att böcker som lämnas tillbaka ska föra med sig smitta – artikel här.
– Böcker som du petar in i något inkast någonstans och ligger där en stund kommer definitivt inte att smitta någon, sade han.
Anders Vahlne, professor emeritus i klinisk virologi vid Karolinska institutet och en av de forskare som har riktat generell kritik mot Folkhälsoinstitutets strategi i coronakrisen, delar inte Tegnells uppfattning utan anser att hans uttalande är väl kategoriskt.
– Jag upplever risken som låg, men man kan inte utesluta den. Shit happens. Ta det säkra före det osäkra.
Rådet från Anders Vahlne är att hantera återlämnade böcker och andra medier med handskar och att torka av omslag med spritindränkt papper.
– Då är det ingen fara. Och inne i böckerna är risken noll.
[fakta id=”22308″]
En färsk undersökning från de europeiska biblioteksmyndigheternas samarbetsorganisation National Authorities of Public Libraries in Europe, Naple, visar att det är den mer försiktiga hållningen som dominerar hanteringen av återlämnade böcker och andra medier. Längst går Polen där bibliotek rekommenderas sätta böcker i karantän i minst tio dygn (se faktaruta för fler exempel).
Hanteringen skiljer sig inte bara mellan länder, utan också inom Sverige:
I Hagfors får återlämnade böcker stå i något dygn innan de plockas upp, vilket Biblioteksbladet berättat om tidigare. I Vansbro är karantänstiden tre dygn medan reserverade böcker sätts ut direkt efter att ha spritats av. Och högskolebibliotekeket i Borås håller böckerna i karantän i fem dygn.
Är det önskvärt med mer konkreta rekommendationer från myndigheterna?
I ett mejl svarar riksbibliotekarie Karin Grönvall att alla verksamheter ska följa de föreskrifter och råd som utfärdas.
”De måste tolkas i sitt sammanhang, i en verksamhet där man kan rutiner med mera och kan göra riskbedömningar. Det ser olika ut på olika bibliotek, beroende på verksamhetens inriktning, hur verksamhetens lokaler är utformade, med mera. Min bild är att man lokalt kan verksamheten bäst och ser sammanhangen och kan då tolka de föreskrifter och rekommendationer som finns.”
Karin Grönvall tillägger att alla arbetsgivare har arbetsmiljöansvar och skyldighet att göra riskbedömningar och upprätta åtgärdsplaner.
”Alla verksamheter ska säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att minska smittspridningen. Min uppfattning är att bibliotek inte är undantag utan att den ansvarsmodell som finns ska följas.”
Stora skillnader i hanteringen av återlämnade böcker
- Irland. Hälsoministeriet rekommenderar biblioteken att låta böcker och andra medier ligga orörda i 72 timmar efter att de återlämnats.
- Norge. Folkehelseinstituttets råd är att låta återlämnade böcker ligga i två dygn. I råden slås samtidigt fast att risken för smittspridning är låg och att karantän och desinfektion av böcker inte är nödvändigt, men att personalen ska följa råden om handhygien.
- Tjeckien. Riktlinjerna är att ha återlämnade böcker i karantän i upp till fem dygn. Den som hanterar dem innan dess ska bära handskar och munskydd.
- Polen Karantän i minst tio dygn. Ytor som återlämnade medier kommit i kontakt med desinficeras.
- Flandern. Biblioteksföreningen i den belgiska delstaten har varnat för risken att virus sprids via böcker. Många bibliotek tar inte emot återlämnade böcker och de som gör det placerar dem i karantän.
- Estland. Rekommenderad karantän i 72 timmar.
- Portugal. Sedan pandemin bröt ut har inga låneböcker tagits emot. Vid eventuella undantag sätts böckerna i
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer