Heta e-böcker

4 dec 2012 • < 1 min

Den stora striden om e-böcker fortsätter även utanför Europa och EBLIDA. I USA t ex hade en majoritet av ALA:s...

Den stora striden om e-böcker fortsätter även utanför Europa och EBLIDA. I USA t ex hade en majoritet av ALA:s biblioteksorganisationer i november undertecknat en gemensam protest mot förläggare och distributörer, som enligt ALA, har etablerat en orättvis och oacceptabel prissättning vid försäljningen av e-böcker till biblioteken.OECD:s rapport ”E-books: Developments and Policy Considerations”, som offentliggjordes 29 oktober i år, ger en analys och summering av data kring utvecklingen hittills samt den internationella samarbetsorganisationens syn på den växande e-boksmarknaden. OECD uppmanar ländernas regeringar att ta på sig en starkare roll i utvecklingen och utarbeta lagar som är klara och tydliga för både brukare och utgivare. 

OECD:s rapport om e-böcker kan man läsa här

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min