Litterärt krig

25 feb 2013 • < 1 min

Förhållandet mellan Japan och Kina är som bekant något frostigt på grund territoriella tvister om en liten ögrupp i Östkinesiska...

Förhållandet mellan Japan och Kina är som bekant något frostigt på grund territoriella tvister om en liten ögrupp i Östkinesiska sjön, kallad Senkaku i Japan och Diaoyu i Kina. Protesterna tar sig många och oväntade uttryck.

De har nu också spridit sig till den litterära världen. Japanska romaner och böcker om Japan har tagits bort från Pekings bokhandlar. Nu kan man inte längre köpa t ex Murakamis bäststäljare IQ84. Myndigheterna pressar förlagen att inte ge ut böcker som handlar om Japan eller som har skrivits av japanska författare. Det är vanligt att sådana påbud kommer vid internationellt känsliga tillfällen men de brukar vara kortlivade, skriver bl a The Guardian. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min