Litterärt krig

25 feb 2013 • < 1 min

Förhållandet mellan Japan och Kina är som bekant något frostigt på grund territoriella tvister om en liten ögrupp i Östkinesiska...

Förhållandet mellan Japan och Kina är som bekant något frostigt på grund territoriella tvister om en liten ögrupp i Östkinesiska sjön, kallad Senkaku i Japan och Diaoyu i Kina. Protesterna tar sig många och oväntade uttryck.

De har nu också spridit sig till den litterära världen. Japanska romaner och böcker om Japan har tagits bort från Pekings bokhandlar. Nu kan man inte längre köpa t ex Murakamis bäststäljare IQ84. Myndigheterna pressar förlagen att inte ge ut böcker som handlar om Japan eller som har skrivits av japanska författare. Det är vanligt att sådana påbud kommer vid internationellt känsliga tillfällen men de brukar vara kortlivade, skriver bl a The Guardian. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min