Litterärt krig

25 feb 2013 • < 1 min

Förhållandet mellan Japan och Kina är som bekant något frostigt på grund territoriella tvister om en liten ögrupp i Östkinesiska...

Förhållandet mellan Japan och Kina är som bekant något frostigt på grund territoriella tvister om en liten ögrupp i Östkinesiska sjön, kallad Senkaku i Japan och Diaoyu i Kina. Protesterna tar sig många och oväntade uttryck.

De har nu också spridit sig till den litterära världen. Japanska romaner och böcker om Japan har tagits bort från Pekings bokhandlar. Nu kan man inte längre köpa t ex Murakamis bäststäljare IQ84. Myndigheterna pressar förlagen att inte ge ut böcker som handlar om Japan eller som har skrivits av japanska författare. Det är vanligt att sådana påbud kommer vid internationellt känsliga tillfällen men de brukar vara kortlivade, skriver bl a The Guardian. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min