Litterärt krig

25 feb 2013 • < 1 min

Förhållandet mellan Japan och Kina är som bekant något frostigt på grund territoriella tvister om en liten ögrupp i Östkinesiska...

Förhållandet mellan Japan och Kina är som bekant något frostigt på grund territoriella tvister om en liten ögrupp i Östkinesiska sjön, kallad Senkaku i Japan och Diaoyu i Kina. Protesterna tar sig många och oväntade uttryck.

De har nu också spridit sig till den litterära världen. Japanska romaner och böcker om Japan har tagits bort från Pekings bokhandlar. Nu kan man inte längre köpa t ex Murakamis bäststäljare IQ84. Myndigheterna pressar förlagen att inte ge ut böcker som handlar om Japan eller som har skrivits av japanska författare. Det är vanligt att sådana påbud kommer vid internationellt känsliga tillfällen men de brukar vara kortlivade, skriver bl a The Guardian. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min