Litterärt krig

25 feb 2013 • < 1 min

Förhållandet mellan Japan och Kina är som bekant något frostigt på grund territoriella tvister om en liten ögrupp i Östkinesiska...

Förhållandet mellan Japan och Kina är som bekant något frostigt på grund territoriella tvister om en liten ögrupp i Östkinesiska sjön, kallad Senkaku i Japan och Diaoyu i Kina. Protesterna tar sig många och oväntade uttryck.

De har nu också spridit sig till den litterära världen. Japanska romaner och böcker om Japan har tagits bort från Pekings bokhandlar. Nu kan man inte längre köpa t ex Murakamis bäststäljare IQ84. Myndigheterna pressar förlagen att inte ge ut böcker som handlar om Japan eller som har skrivits av japanska författare. Det är vanligt att sådana påbud kommer vid internationellt känsliga tillfällen men de brukar vara kortlivade, skriver bl a The Guardian. 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min