USA Freedom Act röstades ned

10 dec 2014 • < 1 min

Med sina omkring 55 000 medlemmar är American Library Association (ALA) en stark och ihärdig lobbyorganisation. Sedan Patriot Act kom...

Med sina omkring 55 000 medlemmar är American Library Association (ALA) en stark och ihärdig lobbyorganisation. Sedan Patriot Act kom till efter attentatet mot World Trade Center har American Library Association kämpat för att försvara biblioteksbesökarnas rätt till privatliv och skydd från myndigheternas breda övervakning.

Liksom många andra organisationer och personer vill man ha en förbättrad balans mellan terrorbekämpning och medborgarnas fria rättigheter, och kräver en reformering av Patriot Act. En ny lag, USA Freedom Act, skulle bl a ge en förbättrad sektion 215 i lagen, den del som ofta kallas ”biblioteksbestämmelsen” (Library Provision). Det såg ut som om lagen skulle gå igenom, men i november röstade senaten ner USA Freedom Act med bara två rösters övervikt. Nu fortsätter kampen inför nästa kongress då en förlängning av USA Patriot Act ska diskuteras.

(www.ala.org m.fl.)

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min