USA Freedom Act röstades ned

10 dec 2014 • < 1 min

Med sina omkring 55 000 medlemmar är American Library Association (ALA) en stark och ihärdig lobbyorganisation. Sedan Patriot Act kom...

Med sina omkring 55 000 medlemmar är American Library Association (ALA) en stark och ihärdig lobbyorganisation. Sedan Patriot Act kom till efter attentatet mot World Trade Center har American Library Association kämpat för att försvara biblioteksbesökarnas rätt till privatliv och skydd från myndigheternas breda övervakning.

Liksom många andra organisationer och personer vill man ha en förbättrad balans mellan terrorbekämpning och medborgarnas fria rättigheter, och kräver en reformering av Patriot Act. En ny lag, USA Freedom Act, skulle bl a ge en förbättrad sektion 215 i lagen, den del som ofta kallas ”biblioteksbestämmelsen” (Library Provision). Det såg ut som om lagen skulle gå igenom, men i november röstade senaten ner USA Freedom Act med bara två rösters övervikt. Nu fortsätter kampen inför nästa kongress då en förlängning av USA Patriot Act ska diskuteras.

(www.ala.org m.fl.)

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min