USA Freedom Act röstades ned

10 dec 2014 • < 1 min

Med sina omkring 55 000 medlemmar är American Library Association (ALA) en stark och ihärdig lobbyorganisation. Sedan Patriot Act kom...

Med sina omkring 55 000 medlemmar är American Library Association (ALA) en stark och ihärdig lobbyorganisation. Sedan Patriot Act kom till efter attentatet mot World Trade Center har American Library Association kämpat för att försvara biblioteksbesökarnas rätt till privatliv och skydd från myndigheternas breda övervakning.

Liksom många andra organisationer och personer vill man ha en förbättrad balans mellan terrorbekämpning och medborgarnas fria rättigheter, och kräver en reformering av Patriot Act. En ny lag, USA Freedom Act, skulle bl a ge en förbättrad sektion 215 i lagen, den del som ofta kallas ”biblioteksbestämmelsen” (Library Provision). Det såg ut som om lagen skulle gå igenom, men i november röstade senaten ner USA Freedom Act med bara två rösters övervikt. Nu fortsätter kampen inför nästa kongress då en förlängning av USA Patriot Act ska diskuteras.

(www.ala.org m.fl.)

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min