Vägglöss på biblioteket? Liten risk, enligt experten
2 nov 2023 • 2 min
Larmen om vägglöss har spridit sig till biblioteken. Senast i London och på Högskolan i Gävle. Men det finns ingen anledning till oro, enligt experten, även om en vägglus teoretiskt sett skulle kunna gömma sig i en återlämnad bok.
På Ealing Central Library i London möttes besökarna tidigare i veckan av låsta dörrar och ett meddelande om skadedjursangrepp. Vägglöss hade hittats i de mjuka möblerna och en saneringsfirma anlitades, rapporterar BBC. Det bedömdes visserligen inte som en risk för människor att vistas där men eftersom det fanns oro bland både personal och besökare beslutades ändå att tillfälligt stänga biblioteket.
För ett par veckor sedan slog en besökare på biblioteket på Högskolan i Gävle larm om att ha sett en vägglus. Biblioteket stängdes en dag och en skadedjursfirma kontaktades för besiktning, men inga vägglöss hittades och biblioteket kunde öppna igen.
En del av uppståndelsen i London, och möjligen också i Gävle, tros komma efter larmen om en våg av vägglusutbrott i Paris. Men i Sverige har faktiskt vägglössen minskat de senaste åren.
– Toppåret 2019 gjorde vi 17 000 saneringar av vägglöss. Sedan kom pandemin och folk reste mindre. I år har vi haft 8 000 saneringar hittills så det har gått ner dramatiskt, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.
Och risken för att vägglöss ska få fäste på bibliotek är liten. Det är visserligen inte omöjligt att en lus gömmer sig i en bok som ligger på nattduksbordet och sedan förs med till biblioteken när boken lämnas tillbaka, förklarar Thomas Persson Vinnersten.
– Sätter du dig då och läser den boken på biblioteket finns en liten risk att lusen kan komma på dig. Och risken finns att vägglusen som liftar med boken kommer med hem till någon annan och får fäste där, säger han.
– Men det är inte så sannolikt att de skulle sprida sig på ett bibliotek, där kommer den nog att torka ut och dö och den kommer inte att hitta några människor som är där på natten.
Vägglöss gömmer sig gärna i närheten av sängar och kryper fram på natten när det är lugnt och stilla för att suga blod från människor.
– De kryper fram och äter, det tar några minuter. Sedan kryper de tillbaka. De flesta finns i och omkring sängen.
Vägglössen kan inte flyga, men de dras till koldioxid och värme som vi människor utsöndrar. Men de kan också leva länge utan mat. Till skillnad från till exempel hårlusen som dör ganska snart bortanför värddjuret (i det här fallet vi människor), kan vägglusen överleva upp till ett år utan mat.
Så, även om risken finns att en vägglus kan transporteras med böcker till och från biblioteken, är den så liten att det inte finns någon anledning för särskilda rutiner, säger Thomas Persson Vinnersten.
– Jag känner inte till några sådana fall i Sverige. Det vore lite av en överreaktion att ha koll på alla böcker som kommer in. Det känns lite överilat.
Det finns heller ingen anledning för besökare att oroa sig för att få med vägglöss hem från biblioteket, bedömer han.
– Nej, man behöver inte oroa sig för att låna hem böcker. Vi har inga sådana fall.
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer