Vägglöss på biblioteket? Liten risk, enligt experten

2 nov 2023 • 2 min

Larmen om vägglöss har spridit sig till biblioteken. Senast i London och på Högskolan i Gävle. Men det finns ingen anledning till oro, enligt experten, även om en vägglus teoretiskt sett skulle kunna gömma sig i en återlämnad bok.

På Ealing Central Library i London möttes besökarna tidigare i veckan av låsta dörrar och ett meddelande om skadedjursangrepp. Vägglöss hade hittats i de mjuka möblerna och en saneringsfirma anlitades, rapporterar BBC. Det bedömdes visserligen inte som en risk för människor att vistas där men eftersom det fanns oro bland både personal och besökare beslutades ändå att tillfälligt stänga biblioteket.

För ett par veckor sedan slog en besökare på biblioteket på Högskolan i Gävle larm om att ha sett en vägglus. Biblioteket stängdes en dag och en skadedjursfirma kontaktades för besiktning, men inga vägglöss hittades och biblioteket kunde öppna igen.

En del av uppståndelsen i London, och möjligen också i Gävle, tros komma efter larmen om en våg av vägglusutbrott i Paris. Men i Sverige har faktiskt vägglössen minskat de senaste åren.
– Toppåret 2019 gjorde vi 17 000 saneringar av vägglöss. Sedan kom pandemin och folk reste mindre. I år har vi haft 8 000 saneringar hittills så det har gått ner dramatiskt, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.

Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex. Foto: Anticimex

Och risken för att vägglöss ska få fäste på bibliotek är liten. Det är visserligen inte omöjligt att en lus gömmer sig i en bok som ligger på nattduksbordet och sedan förs med till biblioteken när boken lämnas tillbaka, förklarar Thomas Persson Vinnersten.

– Sätter du dig då och läser den boken på biblioteket finns en liten risk att lusen kan komma på dig. Och risken finns att vägglusen som liftar med boken kommer med hem till någon annan och får fäste där, säger han.
– Men det är inte så sannolikt att de skulle sprida sig på ett bibliotek, där kommer den nog att torka ut och dö och den kommer inte att hitta några människor som är där på natten.

Vägglöss gömmer sig gärna i närheten av sängar och kryper fram på natten när det är lugnt och stilla för att suga blod från människor.
– De kryper fram och äter, det tar några minuter. Sedan kryper de tillbaka. De flesta finns i och omkring sängen.

Vägglössen kan inte flyga, men de dras till koldioxid och värme som vi människor utsöndrar. Men de kan också leva länge utan mat. Till skillnad från till exempel hårlusen som dör ganska snart bortanför värddjuret (i det här fallet vi människor), kan vägglusen överleva upp till ett år utan mat.

Så, även om risken finns att en vägglus kan transporteras med böcker till och från biblioteken, är den så liten att det inte finns någon anledning för särskilda rutiner, säger Thomas Persson Vinnersten.
– Jag känner inte till några sådana fall i Sverige. Det vore lite av en överreaktion att ha koll på alla böcker som kommer in. Det känns lite överilat.

Det finns heller ingen anledning för besökare att oroa sig för att få med vägglöss hem från biblioteket, bedömer han.
– Nej, man behöver inte oroa sig för att låna hem böcker. Vi har inga sådana fall.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min