Vägglöss på biblioteket? Liten risk, enligt experten
2 nov 2023 • 2 min
Larmen om vägglöss har spridit sig till biblioteken. Senast i London och på Högskolan i Gävle. Men det finns ingen anledning till oro, enligt experten, även om en vägglus teoretiskt sett skulle kunna gömma sig i en återlämnad bok.

På Ealing Central Library i London möttes besökarna tidigare i veckan av låsta dörrar och ett meddelande om skadedjursangrepp. Vägglöss hade hittats i de mjuka möblerna och en saneringsfirma anlitades, rapporterar BBC. Det bedömdes visserligen inte som en risk för människor att vistas där men eftersom det fanns oro bland både personal och besökare beslutades ändå att tillfälligt stänga biblioteket.
För ett par veckor sedan slog en besökare på biblioteket på Högskolan i Gävle larm om att ha sett en vägglus. Biblioteket stängdes en dag och en skadedjursfirma kontaktades för besiktning, men inga vägglöss hittades och biblioteket kunde öppna igen.
En del av uppståndelsen i London, och möjligen också i Gävle, tros komma efter larmen om en våg av vägglusutbrott i Paris. Men i Sverige har faktiskt vägglössen minskat de senaste åren.
– Toppåret 2019 gjorde vi 17 000 saneringar av vägglöss. Sedan kom pandemin och folk reste mindre. I år har vi haft 8 000 saneringar hittills så det har gått ner dramatiskt, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.

Och risken för att vägglöss ska få fäste på bibliotek är liten. Det är visserligen inte omöjligt att en lus gömmer sig i en bok som ligger på nattduksbordet och sedan förs med till biblioteken när boken lämnas tillbaka, förklarar Thomas Persson Vinnersten.
– Sätter du dig då och läser den boken på biblioteket finns en liten risk att lusen kan komma på dig. Och risken finns att vägglusen som liftar med boken kommer med hem till någon annan och får fäste där, säger han.
– Men det är inte så sannolikt att de skulle sprida sig på ett bibliotek, där kommer den nog att torka ut och dö och den kommer inte att hitta några människor som är där på natten.
Vägglöss gömmer sig gärna i närheten av sängar och kryper fram på natten när det är lugnt och stilla för att suga blod från människor.
– De kryper fram och äter, det tar några minuter. Sedan kryper de tillbaka. De flesta finns i och omkring sängen.
Vägglössen kan inte flyga, men de dras till koldioxid och värme som vi människor utsöndrar. Men de kan också leva länge utan mat. Till skillnad från till exempel hårlusen som dör ganska snart bortanför värddjuret (i det här fallet vi människor), kan vägglusen överleva upp till ett år utan mat.
Så, även om risken finns att en vägglus kan transporteras med böcker till och från biblioteken, är den så liten att det inte finns någon anledning för särskilda rutiner, säger Thomas Persson Vinnersten.
– Jag känner inte till några sådana fall i Sverige. Det vore lite av en överreaktion att ha koll på alla böcker som kommer in. Det känns lite överilat.
Det finns heller ingen anledning för besökare att oroa sig för att få med vägglöss hem från biblioteket, bedömer han.
– Nej, man behöver inte oroa sig för att låna hem böcker. Vi har inga sådana fall.
Senaste nytt

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min
0 kommentarer