Vakter räknar biblioteksbesökare i Stockholm

31 mar 2020 • 2 min

Sedan i söndags kan den som besöker stadsbiblioteket i Stockholm bli stoppad av en vakt. För att inte fler än 50 personer ska samlas på de största biblioteken står vakter vid ingången och räknar besökarna.

En vakt håller räkningen på besökarna vid ingången till Stockholms stadsbibliotek. Foto: Mattias P Dahlqvist/Stockholms stadsbibliotek

– Biblioteken i Stockholm vill vara följsamma till Folkhälsomyndighetens rekommendation att inte tillåta större sammankomster än 50 personer, säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.

För närvarande, till följd av coronasmittan, beräknas besökarna kunna bli fler än 50 på två av stadens bibliotek, dels huvudbiblioteket vid Odenplan och dels Kista bibliotek.

För att begränsa antalet besökare håller en vakt räkningen och stoppar inflödet när de blir för många.

– Men det är ingen hård gräns. Vi gör en bedömning utifrån hur människor sprider sig i lokalen.

Vanligtvis finns en vakt på huvudbiblioteket och ytterligare två vakter som åker runt bland biblioteken i Stockholms stad. En av dem har nu stationerats i Kista.

De nya rutinerna började gälla i söndags och det har lett till frågor från besökarna.

– I dag har det varit mellan tio och tjugo personer i snitt som har fått vänta på att komma in på biblioteket inne i stan. De har varit undrande och jag vet att vakten har fått svara på frågor.

Daniel Forsman konstaterar också att det inte är bra om det blir köbildning utanför biblioteket.

– Vi har en diskussion om hur vi ska hitta rätt praxis, det är inte heller rätt att det ska bildas en folksamling på gatan.

Flera mindre bibliotek i Stockholm har stängt på grund av personalbrist då mellan 30 och 40 procent av personalstyrkan är sjukanmäld.

– Vi har inte tillräckligt med personal och har varit tvungna att prioritera vilka bibliotek som ska hålla öppet. Vi har fokuserat på de större biblioteken inom varje enhet, säger Daniel Forsman.

Daniel Forsman. Foto: Oscar Mattsson.

Så länge inga nya direktiv kommer till följd av coronasmittan ska biblioteken i huvudstaden fortsatt hålla öppet i den mån det går.

– Staden har varit väldigt tydlig med att man vill att biblioteken ska vara öppna för att vi har en samhällsviktig funktion. Det handlar om att folk behöver åtkomst till datorer, kopiatorer och information för att kunna delta i samhällslivet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min

Annons

Annons

Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter

Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.

28 aug 2024 • 2 min