Vill nå ut bredare – "speciella priser"

19 nov 2024 • 2 min

Svensk biblioteksförening delar ut nio priser och utmärkelser varje år men nu är målet att nå ut bredare. "Förhoppningen är att även andra, nyhetsmedier, ska rapportera om våra priser och inte bara vi själva", säger Silvia Ernhagen, föreningens generalsekreterare.

Galasäsongen är på ingång och Svensk biblioteksförening livesänder sin prisutdelning via föreningens Facebooksida den 21 november. Lite mer än ett år har gått sedan Silvia Ernhagen började på sitt nya jobb. Hennes reflektion då, kring föreningens priser, var att det var, som hon uttrycker det nu, väldigt mycket kommunikation och att det var svårt att följa de olika priserna.

– Vi har nio priser som är viktiga för oss och för branschen. Det finns många litteraturpriser men det som är speciellt med våra är att vi uppmärksammar både litteratur och goda insatser för biblioteksväsendet, säger Silvia Ernhagen innan hon fortsätter:

– Det är lätt att priserna konkurrerar utrymmesmässigt med varandra. Så vi har ägnat extra tid i år åt att fundera på hur vi ska kommunicera mer samlat kring priserna, som är en del av vårt flaggskepp.

Hon konstaterar att de bland annat har bytt avsändare för priserna. Nu ska det vara tydligt att det är Svensk biblioteksförenings priser och utmärkelser. Tidigare har det hetat att det är Sveriges biblioteks utmärkelser. Silvia Ernhagen menar att det osynliggjorde att det var föreningens priser.

– Vi har börjat jobba mer aktivt för att nå ut i media. Inte minst har vi ambitioner att lokalmedia ska uppmärksamma priserna när pristagarna kommer därifrån. Det ska också vara tydligare på webben, pristagarna ska finnas samlade där, på ett annat sätt än tidigare. Samma sak med nomineringsprocessen, pristagarna ska inte presenteras en och en i flera veckor.

Silvia Ernhagen menar att de gärna skulle vilja arrangera en stor gala men att det handlar om resurser och pengar. Men de drömmarna finns, det är hon tydlig med. Samtidigt poängterar hon att föreningen har stora och fina lokaler på Oxtorgsgränd 2 i centrala Stockholm, vid korsningen Sveavägen och Kungsgatan och att det är en kostnadsfråga att hålla sig på hemmaplan. Där går det in 90 personer.

– Vi sänder via Facebook för att medlemmar som inte kan komma hit eller har möjlighet att vara på plats, kan följa oss där i stället. Många av våra följare, våra medlemmar, finns på Facebook. Men vi ska inte bara tänka medlemskommunikation på Facebook utan där ska också vårt opinionsbildande arbete synas mycket mer än tidigare, förklarar Silvia Ernhagen.

Fakta Årets pristagare – Hela listan!

  • Aniarapriset som utdelas till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna. Årets pristagare är Mikael Niemi.
  • Bengt Hjelmqvists pris utdelas årligen för framstående insatser på folkbiblioteksområdet. Årets pristagare är Ingalill Stenmark.
  • Elsa Beskow-plaketten går till ”den konstnär, som framställt föregående års bästa svenska bilderbok för barn eller den bäst illustrerade svenska barnboken.” Årets pristagare är Aron Landahl.
  • Greta Renborgs pris delas varje år ut till ett bibliotek som lyckats med en god marknadsföring eller till enskild eller enskilda biblioteksanställda som utmärkt sig speciellt på området och som arbetar i Greta Renborgs anda. Årets pristagare är Robin Karlsson, Degerfors bibliotek.
  • Årets barnrättsutmärkelse Elefanten. Priset går till ”en verksamhet eller en person som i en bibliotekskontext föredömligt har arbetat med att stärka barns rättigheter.” Årets pristagare är Karlskoga bibliotek.
  • Årets mobila bibliotek delas ut till ett mobilt bibliotek som på ett nyskapande sätt utvecklar verksamheten, samspelar med utvecklingen i samhället, har en väl förankrad verksamhet i kommunen/regionen och är inspiratör för kollegor. Årets pristagare är Bokbussarna i Uppsala.
  • Carl von Linné-plaketten delas årligen till den eller de personer som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. Årets pristagare är Elin Hägg.
  • Collijnpriset delas varje år ut till den student som skrivit fjolårets bästa uppsats inom ämnet biblioteks- och informationsvetenskap. Årets pristagare är Maud Guichard-Marneur.
  • Nils Holgersson-plaketten tilldelas författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Årets pristagare är Elin Lindell.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?

Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?

29 nov 2024 • 2 min

Nyheter

Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp

I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.

28 nov 2024 • 2 min