Replik: Förlagen bär ansvaret för kurslitteraturens kollaps

30 jan 2025 • 2 min

Det är beklagligt att Per Kornhall inte vill ställa förlagen mot väggen, skriver Lars Iselid i en replik i debatten om svensk kurslitteratur. ”E-boksavtalen är grundproblemet.”

Jag och Kornhall har uppenbarligen en samsyn om betydelsen av svensk kurslitteratur och att det kan vara en pusselbit för att Sverige ska förbli en kunskapsnation. Ja, jag lägger det huvudsakliga ansvaret för kurslitteraturens kollaps på förlagen då jag från “golvet” studerat utvecklingen.

Läs också ›› Per Kornhall: Ansvaret ligger på oss alla

Det är därför beklagligt att Kornhall inte vill ställa förlagen mot väggen, som jag tolkar det, för att han inte anser att det är e-boksavtalen som är grundproblemet. I stället hänvisar han envist till sina fem punkters konstgjorda andning. Har Kornhall en samsyn om detta med en majoritet av de medlemmar han företräder?

Jag hade egentligen inte tänkt gå in på de fem punkterna, men man kan verkligen fundera över sista punkten: ”Förhindra otillbörlig spridning av kurslitteratur”. Tänkte han ett Antipiratbyrån för kursböcker? Hur gick det för den byrån? Ska en böckernas Henrik Pontén jaga “kopiatörer” på lärosätenas bibliotek eller kanske kräva förbud på bibliotek mot kopiatorer och telefoner med kamera? Lycka till!

Kornhall hävdar envist att upphovsrätten är en förutsättning för att skapa litteratur. De flesta läromedelsförfattare, utom en liten grupp av storsäljare, gör mediokra vinster. Jag själv har tjänat mer på att kunna söka och erhålla stipendier än jag har tjänat på försäljning och då räknas min kurslitteratur ligga i mellanskiktet sett till upplagan.

Nej, kurslitteraturen har nog för många läromedelsförfattare mest verkan som marknadsföring av den egna kompetensen. Jag tror personligen att drivkraften att skriva en kursbok inte främst ligger i hoppet om att skriva en storsäljare utan i hoppet om att skriva en pedagogisk bok på sitt modersmål som studenterna förhoppningsvis omfamnar. Då kan betald arbetstid vara en tillräcklig stimulans och creative commons-licenser mer stimulerande än envisa försvar av ensidig upphovsrätt.

Vad gäller mitt mer idealistiska förslag gällande Open Access för böcker så kommer man att diskutera ämnet den 11 mars under rubriken: Forum för öppen tillgång till böcker. En konferens arrangerad av Kungliga Biblioteket.

Fria luncher? Det argumentet har jag hört till leda och det biter inte på min idealism. Det tyder mer på att man inte vill förstå, även om jag respekterar att man sen inte håller med.

Men tillbaka till förlagen. Om inte Läromedelsförfattarna vill ställa förlagen mot väggen så gör jag det här och pekar ut två ledande förlag för kurslitteratur: Studentlitteratur och Liber. Varför förhandlar ni inte med lärosätena om ett e-boksavtal för svensk kurslitteratur? Ser ni inte att graven grävs just nu, visserligen sakta, men säkert? Annars kan jag rekommendera den TV-serie som just nu sänds på SVT: ”The Pirate Bay”. Kanske kan den verka som ett uppvaknande? Eller så står vi här och stampar med piraternas fria luncher.

Text: Lars Iselid, forskningsbibliotekarie vid Umeå universitetsbibliotek och författare

Läs också :

›› Lars Iselid: Läromedelsförfattarnas analys brister

›› Kritik mot Legimus: ”Svensk kurslitteratur är hotad”

›› Läromedelsförfattarna: ”Orimlig situation”

1 kommentarer

  1. Det är bra att Lars Iselid är klar och tydlig i sin kritik. Jag har inte skrivit någon kurslitteratur men att författa en kursbok som kanske kommer att uppskattas av studenterna ter sig för min del som lockande.

Senaste nytt

Nyheter

Är biblioteken inkluderande på riktigt?

Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.

12 jun 2025 • 4 min

Reportage

De sätter ord på kriget

Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.

4 jun 2025 • 6 min