Anna Troberg: ”En knivig krock”

24 nov 2020 • < 1 min

Biblioteken bör hålla öppet så långt det är möjligt, säger Anna Troberg, ordförande i fackförbundet Dik. Men personal och besökare får inte utsättas för risk.

Dik har inte nåtts av signalerna att problemen på Göteborgs bibliotek är så stora att ett skyddsstopp behövs i hela staden. Men Anna Troberg konstaterar att om det föreligger en risk är det bra att Arbetsmiljöverket kommer och tittar.

– Öppenheten är viktig, men å andra sidan ska det vara tryggt för personal och besökare. Man måste hitta en balans.

Hellre än att stänga biblioteken skulle hon se att verksamheten uppgraderas till en viktig verksamhet i kommunen och får tillräckligt med resurser för att bedriva verksamhet i kris.

– Då står de bättre rustade att hålla i gång biblioteksverksamheten utan onödiga risker för personalen.

Biblioteken har en central demokratisk funktion och bör därför hålla öppet i den mån det är möjligt, enligt Anna Troberg.

– Vi vill att arbetsgivaren stöttar biblioteken så att de tryggt kan fortsätta i någon form. Att man ser till att biblioteken har möjligheter och redskapen att göra det.

Fackförbundet Vision: Kommuner bör överväga stängning

Självklart får personal och besökare inte utsättas för risk, säger hon vidare.

– Det ser väldigt olika ut på olika ställen. Generellt är det lättare att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer på större bibliotek.

 Statsministern har uppmanat folk att inte gå till biblioteken. Är det då okej att hålla biblioteken öppna?

– Det är en knivig krock. Men biblioteken har en central demokratisk funktion, inte minst i dessa tider när mycket är osäkert. Det är viktigt att människor får möjlighet till information och förkovran, det är en del i att upprätthålla den psykiska hälsan. Men det måste naturligtvis vara utformat så att det inte utsätter de som jobbar på eller besöker biblioteken för risk, säger Anna Troberg.

Huvudskyddsombud stänger alla folkbibliotek i Göteborg

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min