Barack Obama hyllar bibliotekarier i ny tweet

18 jul 2023 • < 1 min

Utrensningen av böcker som anses obekväma pågår på bibliotek och i skolor över hela världen, och i USA kan det räcka med att en individ anmäler en bok som olämplig för att den ska plockas bort. Nu tar ex-presidenten Barack Obama ställning på Twitter där han står upp för det fria ordet i ett öppet brev dedikerat till bibliotekarierna ”on the front lines”.

USA:s ex-president Barack Obama postade under måndagen en tweet där han beskriver sin oro över att böcker som format hans liv utmanas av människor som inte håller med om vissa perspektiv eller idéer. I samma tweet hyllar han bibliotekarierna över hela landet som varje dag kämpar för att tillgängliggöra en bredd av synsätt, åsikter och idéer till befolkningen.

I tweeten bifogas ett öppet brev till ”the dedicated and hardworking librarians of America” där han utvecklar sitt resonemang kring vikten av yttrandefrihet och tackar nationens bibliotekarier som står på frontlinjen och försvarar det fria ordet, trots ett allt hårdare politiskt klimat.

Läs också ›› https://www.biblioteksbladet.se/nyheter/utrensningen-av-bocker-sprider-sig-bibliotekarierna-de-verkliga-hjaltarna/

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min