Barack Obama hyllar bibliotekarier i ny tweet

18 jul 2023 • < 1 min

Utrensningen av böcker som anses obekväma pågår på bibliotek och i skolor över hela världen, och i USA kan det räcka med att en individ anmäler en bok som olämplig för att den ska plockas bort. Nu tar ex-presidenten Barack Obama ställning på Twitter där han står upp för det fria ordet i ett öppet brev dedikerat till bibliotekarierna ”on the front lines”.

USA:s ex-president Barack Obama postade under måndagen en tweet där han beskriver sin oro över att böcker som format hans liv utmanas av människor som inte håller med om vissa perspektiv eller idéer. I samma tweet hyllar han bibliotekarierna över hela landet som varje dag kämpar för att tillgängliggöra en bredd av synsätt, åsikter och idéer till befolkningen.

I tweeten bifogas ett öppet brev till ”the dedicated and hardworking librarians of America” där han utvecklar sitt resonemang kring vikten av yttrandefrihet och tackar nationens bibliotekarier som står på frontlinjen och försvarar det fria ordet, trots ett allt hårdare politiskt klimat.

Läs också ›› https://www.biblioteksbladet.se/nyheter/utrensningen-av-bocker-sprider-sig-bibliotekarierna-de-verkliga-hjaltarna/

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min