Biblioteket hjärtat vid Nobelbesök – "Alla är jättespända"
9 dec 2022 • 5 min
På Rinkeby bibliotek pågår förberedelser för nobelpristagaren Annie Ernaux besök på måndag. ”Skulle inte gå utan samarbetet med skolbibliotekarierna och biblioteket”, säger grundaren Gunilla Lundgren.

Förberedelserna för Nobelbesöket är i full gång på Rinkeby bibliotek. Iris Nawroz och Lena Lanéus bakom disken.
Det är mycket som ska klaffa när Annie Ernaux dyker upp på Rinkeby bibliotek två dagar efter den stora festen i Blå hallen. Eleverna från skolorna i Rinkeby och Tensta ska ta emot henne, gå luciatåg, lämna över en egenskriven dikt, visa tittskåpet de har gjort om hennes liv och prata litteratur. Det gäller att gå i rätt ordning och veta vem som ska säga vad.
– Det ligger något väldigt speciellt i luften. Det är härligt, vi pratar mycket om det och barnen är jättespända. Det är roligt att få vara med när det händer, berättar Lena Lanéus, bibliotekspedagog på Rinkeby bibliotek.

Gunilla Lundgren som 1988, tillsammans med Elly Berg, drog i gång arbetet med att bjuda nobelpristagare till Rinkeby, säger att skolbiblioteken och folkbiblioteket är avgörande för att det som nu har blivit en tradition ska fungera.
– Det skulle inte gå att göra om vi inte hade samarbete med skolorna och skolbibliotekarierna. Och hjärtat är Rinkeby bibliotek. De spelar en otroligt viktig roll.
Personalen på biblioteket har fullt upp med praktiska förberedelser veckan inför nobelbesöket. Det är en stor händelse för de elever som är med i arbetet.
Läs också ›› Marie Cham var 15 år när hon tog emot Dario Fo på Rinkeby bibliotek ”Det stärker alla att få ett uppdrag.”
– Det handlar om att en viktig person kommer hit, det är en händelse som sticker ut och det blir ett fint minne för livet, även om det här i sig inte gör att de kommer i gång att läsa. Men de får vara med när något stort händer, säger Lena Lanéus.
– Här finns människor från många delar av världen och det är något man är stolt över och det lyfts fram. Och biblioteket blir en väldigt positiv plats, i ännu högre grad.

Till vardags jobbar Lena Lanéus med läsfrämjande och en stor utmaning är att läsnivån är relativt låg. Hon håller i flera läsgrupper med barn i mellanstadieåldern och märker stor skillnad de år biblioteket har fått extra resurser från Kulturrådet för projektet Läslust i Rinkeby.
– När vi har Läslust i Rinkeby står barn på kö för att vara med. Det ger ringar på vattnet och vi kan starta fler läsgrupper. Annars är det svårt att nå ut, berättar hon.

Själv håller hon i både ”Bästa biblioteksklubben” och ”Trubbelklubben”. I den senare pratar deltagarna om svåra ämnen utifrån texter. Exempelvis skilda föräldrar, barnfattigdom, att inte ha kompisar eller om döden. På biblioteket märker de sällan av de brutala sidorna av samhället, berättar Lena Lanéus, men just i Trubbelklubben har det ändå kommit upp.
– En pojke tog upp en skjutning när vi pratade om döden. En släkting till en klasskompis hade skjutits bakom skolan, en plats han går förbi varje dag. Och varje gång han går förbi kommer det minnet upp.

Helst skulle hon vilja ha ännu fler läsgrupper.
– Det finns stora vinster när man får diskutera det man har läst i grupp.
För mellanstadiebarnen hon möter är böckerna som Annie Ernaux har skrivit för svår litteratur. Men förra året när Abdulrazak Gurnah med rötter i Jemen vann priset fanns elever därifrån som tyckte det var extra roligt. Någon sådan koppling finns dock inte i år, enligt Lena Lanéus.
Det var bland annat den flerspråkiga befolkningen i Rinkeby som gjorde att Gunilla Lundgren startade arbetet med Nobelpristagarna. Drygt 30 år senare arbetar hon vidare, numera tillsammans med Annelie Drewsen, och projektet har vuxit och inkluderar även elever från Tensta.

– Många pristagare blir helt häpna när de kommer hit och träffar elever som pratar bra engelska och flera språk och att barnen har läst deras texter fyller dem med häpnad. Många nobelpristagare är flerspråkiga och många har skrivit i exil. Därför passar det bra att de träffar barn från Rinkeby och Tensta, för många av dem är flerspråkiga, det är internationella stadsdelar, berättar Gunilla Lundgren.
Och pristagarna fortsätter att komma till Rinkeby bibliotek.
– Ibland ringer de till varandra och berättar, de säger att ’du får inte missa Rinkeby’. Flera säger att det är det bästa på hela Nobelveckan, att inget har berört dem så mycket som det här.

Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer