Biblioteket hjärtat vid Nobelbesök – "Alla är jättespända"

9 dec 2022 • 5 min

På Rinkeby bibliotek pågår förberedelser för nobelpristagaren Annie Ernaux besök på måndag. ”Skulle inte gå utan samarbetet med skolbibliotekarierna och biblioteket”, säger grundaren Gunilla Lundgren.

Elever på Askebyskolan i Rinkeby har gjort ett tittskåp från Annie Ernaux liv som ung när föräldrarna hade butik.

Det är mycket som ska klaffa när Annie Ernaux dyker upp på Rinkeby bibliotek två dagar efter den stora festen i Blå hallen. Eleverna från skolorna i Rinkeby och Tensta ska ta emot henne, gå luciatåg, lämna över en egenskriven dikt, visa tittskåpet de har gjort om hennes liv och prata litteratur. Det gäller att gå i rätt ordning och veta vem som ska säga vad.

– Det ligger något väldigt speciellt i luften. Det är härligt, vi pratar mycket om det och barnen är jättespända. Det är roligt att få vara med när det händer, berättar Lena Lanéus, bibliotekspedagog på Rinkeby bibliotek.

I över 30 år har litteraturpristagare besökt Rinkeby bibliotek. På måndag är det dags för Annie Ernaux att komma hit.

Gunilla Lundgren som 1988,  tillsammans med Elly Berg, drog i gång arbetet med att bjuda nobelpristagare till Rinkeby, säger att skolbiblioteken och folkbiblioteket är avgörande för att det som nu har blivit en tradition ska fungera.

– Det skulle inte gå att göra om vi inte hade samarbete med skolorna och skolbibliotekarierna. Och hjärtat är Rinkeby bibliotek. De spelar en otroligt viktig roll.

Personalen på biblioteket har fullt upp med praktiska förberedelser veckan inför nobelbesöket. Det är en stor händelse för de elever som är med i arbetet.

Läs också ›› Marie Cham var 15 år när hon tog emot Dario Fo på Rinkeby bibliotek ”Det stärker alla att få ett uppdrag.”

– Det handlar om att en viktig person kommer hit, det är en händelse som sticker ut och det blir ett fint minne för livet, även om det här i sig inte gör att de kommer i gång att läsa. Men de får vara med när något stort händer, säger Lena Lanéus.

– Här finns människor från många delar av världen och det är något man är stolt över och det lyfts fram. Och biblioteket blir en väldigt positiv plats, i ännu högre grad.

Nasra Mahamud gör biologiläxan på biblioteket. Hon går ofta hit. – De flesta ungdomar tycker inte om att läsa, men jag och mina kompisar läser. Det finns mycket böcker för barn och för vuxna, men jag tycker att författarna borde skriva mer som är anpassat för ungdomar, säger hon.

Till vardags jobbar Lena Lanéus med läsfrämjande och en stor utmaning är att läsnivån är relativt låg. Hon håller i flera läsgrupper med barn i mellanstadieåldern och märker stor skillnad de år biblioteket har fått extra resurser från Kulturrådet för projektet Läslust i Rinkeby.

– När vi har Läslust i Rinkeby står barn på kö för att vara med. Det ger ringar på vattnet och vi kan starta fler läsgrupper. Annars är det svårt att nå ut, berättar hon.

Lena Lanéus, bibliotekspedagog på Rinkeby bibliotek.

Själv håller hon i både ”Bästa biblioteksklubben” och ”Trubbelklubben”. I den senare pratar deltagarna om svåra ämnen utifrån texter. Exempelvis skilda föräldrar, barnfattigdom, att inte ha kompisar eller om döden. På biblioteket märker de sällan av de brutala sidorna av samhället, berättar Lena Lanéus, men just i Trubbelklubben har det ändå kommit upp.

– En pojke tog upp en skjutning när vi pratade om döden. En släkting till en klasskompis hade skjutits bakom skolan, en plats han går förbi varje dag. Och varje gång han går förbi kommer det minnet upp.

Biblioteket i Rinkeby ligger nära torget och tunnelbanan.

Helst skulle hon vilja ha ännu fler läsgrupper.

– Det finns stora vinster när man får diskutera det man har läst i grupp.

För mellanstadiebarnen hon möter är böckerna som Annie Ernaux har skrivit för svår litteratur. Men förra året när Abdulrazak Gurnah med rötter i Jemen vann priset fanns elever därifrån som tyckte det var extra roligt. Någon sådan koppling finns dock inte i år, enligt Lena Lanéus.

Det var bland annat den flerspråkiga befolkningen i Rinkeby som gjorde att Gunilla Lundgren startade arbetet med Nobelpristagarna. Drygt 30 år senare arbetar hon vidare, numera tillsammans med Annelie Drewsen, och projektet har vuxit och inkluderar även elever från Tensta.

Två unga män kollar in Komvux-kurser. – Jag hoppade av skolan och har ett år kvar av gymnasiet. När jag började jobba insåg jag att skolan är viktig, annars får man jobba som en slav. Jag har jobbat på lager, men skulle vilja jobba som målare. Jag läser faktiskt, om fotboll och sånt som jag tycker är kul. Så länge det är något som är intressant kan man läsa hela dagen, säger Ahmed Cole.

– Många pristagare blir helt häpna när de kommer hit och träffar elever som pratar bra engelska och flera språk och att barnen har läst deras texter fyller dem med häpnad. Många nobelpristagare är flerspråkiga och många har skrivit i exil. Därför passar det bra att de träffar barn från Rinkeby och Tensta, för många av dem är flerspråkiga, det är internationella stadsdelar, berättar Gunilla Lundgren.

Och pristagarna fortsätter att komma till Rinkeby bibliotek.

– Ibland ringer de till varandra och berättar, de säger att ’du får inte missa Rinkeby’. Flera säger att det är det bästa på hela Nobelveckan, att inget har berört dem så mycket som det här.

Marwa och Mandeq Abdishakur tycker om att vara på biblioteket. – Det är bra, för man kan låna böcker här, säger Mandeq.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Trängd folkbildning hot mot biblioteken

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.

9 dec 2024 • 2 min