Biblioteket hjärtat vid Nobelbesök – "Alla är jättespända"
9 dec 2022 • 5 min
På Rinkeby bibliotek pågår förberedelser för nobelpristagaren Annie Ernaux besök på måndag. ”Skulle inte gå utan samarbetet med skolbibliotekarierna och biblioteket”, säger grundaren Gunilla Lundgren.

Förberedelserna för Nobelbesöket är i full gång på Rinkeby bibliotek. Iris Nawroz och Lena Lanéus bakom disken.

Det är mycket som ska klaffa när Annie Ernaux dyker upp på Rinkeby bibliotek två dagar efter den stora festen i Blå hallen. Eleverna från skolorna i Rinkeby och Tensta ska ta emot henne, gå luciatåg, lämna över en egenskriven dikt, visa tittskåpet de har gjort om hennes liv och prata litteratur. Det gäller att gå i rätt ordning och veta vem som ska säga vad.
– Det ligger något väldigt speciellt i luften. Det är härligt, vi pratar mycket om det och barnen är jättespända. Det är roligt att få vara med när det händer, berättar Lena Lanéus, bibliotekspedagog på Rinkeby bibliotek.

Gunilla Lundgren som 1988, tillsammans med Elly Berg, drog i gång arbetet med att bjuda nobelpristagare till Rinkeby, säger att skolbiblioteken och folkbiblioteket är avgörande för att det som nu har blivit en tradition ska fungera.
– Det skulle inte gå att göra om vi inte hade samarbete med skolorna och skolbibliotekarierna. Och hjärtat är Rinkeby bibliotek. De spelar en otroligt viktig roll.
Personalen på biblioteket har fullt upp med praktiska förberedelser veckan inför nobelbesöket. Det är en stor händelse för de elever som är med i arbetet.
Läs också ›› Marie Cham var 15 år när hon tog emot Dario Fo på Rinkeby bibliotek ”Det stärker alla att få ett uppdrag.”
– Det handlar om att en viktig person kommer hit, det är en händelse som sticker ut och det blir ett fint minne för livet, även om det här i sig inte gör att de kommer i gång att läsa. Men de får vara med när något stort händer, säger Lena Lanéus.
– Här finns människor från många delar av världen och det är något man är stolt över och det lyfts fram. Och biblioteket blir en väldigt positiv plats, i ännu högre grad.

Till vardags jobbar Lena Lanéus med läsfrämjande och en stor utmaning är att läsnivån är relativt låg. Hon håller i flera läsgrupper med barn i mellanstadieåldern och märker stor skillnad de år biblioteket har fått extra resurser från Kulturrådet för projektet Läslust i Rinkeby.
– När vi har Läslust i Rinkeby står barn på kö för att vara med. Det ger ringar på vattnet och vi kan starta fler läsgrupper. Annars är det svårt att nå ut, berättar hon.

Själv håller hon i både ”Bästa biblioteksklubben” och ”Trubbelklubben”. I den senare pratar deltagarna om svåra ämnen utifrån texter. Exempelvis skilda föräldrar, barnfattigdom, att inte ha kompisar eller om döden. På biblioteket märker de sällan av de brutala sidorna av samhället, berättar Lena Lanéus, men just i Trubbelklubben har det ändå kommit upp.
– En pojke tog upp en skjutning när vi pratade om döden. En släkting till en klasskompis hade skjutits bakom skolan, en plats han går förbi varje dag. Och varje gång han går förbi kommer det minnet upp.

Helst skulle hon vilja ha ännu fler läsgrupper.
– Det finns stora vinster när man får diskutera det man har läst i grupp.
För mellanstadiebarnen hon möter är böckerna som Annie Ernaux har skrivit för svår litteratur. Men förra året när Abdulrazak Gurnah med rötter i Jemen vann priset fanns elever därifrån som tyckte det var extra roligt. Någon sådan koppling finns dock inte i år, enligt Lena Lanéus.
Det var bland annat den flerspråkiga befolkningen i Rinkeby som gjorde att Gunilla Lundgren startade arbetet med Nobelpristagarna. Drygt 30 år senare arbetar hon vidare, numera tillsammans med Annelie Drewsen, och projektet har vuxit och inkluderar även elever från Tensta.

– Många pristagare blir helt häpna när de kommer hit och träffar elever som pratar bra engelska och flera språk och att barnen har läst deras texter fyller dem med häpnad. Många nobelpristagare är flerspråkiga och många har skrivit i exil. Därför passar det bra att de träffar barn från Rinkeby och Tensta, för många av dem är flerspråkiga, det är internationella stadsdelar, berättar Gunilla Lundgren.
Och pristagarna fortsätter att komma till Rinkeby bibliotek.
– Ibland ringer de till varandra och berättar, de säger att ’du får inte missa Rinkeby’. Flera säger att det är det bästa på hela Nobelveckan, att inget har berört dem så mycket som det här.

Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer