Biblioteket hjärtat vid Nobelbesök – "Alla är jättespända"
9 dec 2022 • 5 min
På Rinkeby bibliotek pågår förberedelser för nobelpristagaren Annie Ernaux besök på måndag. ”Skulle inte gå utan samarbetet med skolbibliotekarierna och biblioteket”, säger grundaren Gunilla Lundgren.

Förberedelserna för Nobelbesöket är i full gång på Rinkeby bibliotek. Iris Nawroz och Lena Lanéus bakom disken.

Det är mycket som ska klaffa när Annie Ernaux dyker upp på Rinkeby bibliotek två dagar efter den stora festen i Blå hallen. Eleverna från skolorna i Rinkeby och Tensta ska ta emot henne, gå luciatåg, lämna över en egenskriven dikt, visa tittskåpet de har gjort om hennes liv och prata litteratur. Det gäller att gå i rätt ordning och veta vem som ska säga vad.
– Det ligger något väldigt speciellt i luften. Det är härligt, vi pratar mycket om det och barnen är jättespända. Det är roligt att få vara med när det händer, berättar Lena Lanéus, bibliotekspedagog på Rinkeby bibliotek.

Gunilla Lundgren som 1988, tillsammans med Elly Berg, drog i gång arbetet med att bjuda nobelpristagare till Rinkeby, säger att skolbiblioteken och folkbiblioteket är avgörande för att det som nu har blivit en tradition ska fungera.
– Det skulle inte gå att göra om vi inte hade samarbete med skolorna och skolbibliotekarierna. Och hjärtat är Rinkeby bibliotek. De spelar en otroligt viktig roll.
Personalen på biblioteket har fullt upp med praktiska förberedelser veckan inför nobelbesöket. Det är en stor händelse för de elever som är med i arbetet.
Läs också ›› Marie Cham var 15 år när hon tog emot Dario Fo på Rinkeby bibliotek ”Det stärker alla att få ett uppdrag.”
– Det handlar om att en viktig person kommer hit, det är en händelse som sticker ut och det blir ett fint minne för livet, även om det här i sig inte gör att de kommer i gång att läsa. Men de får vara med när något stort händer, säger Lena Lanéus.
– Här finns människor från många delar av världen och det är något man är stolt över och det lyfts fram. Och biblioteket blir en väldigt positiv plats, i ännu högre grad.

Till vardags jobbar Lena Lanéus med läsfrämjande och en stor utmaning är att läsnivån är relativt låg. Hon håller i flera läsgrupper med barn i mellanstadieåldern och märker stor skillnad de år biblioteket har fått extra resurser från Kulturrådet för projektet Läslust i Rinkeby.
– När vi har Läslust i Rinkeby står barn på kö för att vara med. Det ger ringar på vattnet och vi kan starta fler läsgrupper. Annars är det svårt att nå ut, berättar hon.

Själv håller hon i både ”Bästa biblioteksklubben” och ”Trubbelklubben”. I den senare pratar deltagarna om svåra ämnen utifrån texter. Exempelvis skilda föräldrar, barnfattigdom, att inte ha kompisar eller om döden. På biblioteket märker de sällan av de brutala sidorna av samhället, berättar Lena Lanéus, men just i Trubbelklubben har det ändå kommit upp.
– En pojke tog upp en skjutning när vi pratade om döden. En släkting till en klasskompis hade skjutits bakom skolan, en plats han går förbi varje dag. Och varje gång han går förbi kommer det minnet upp.

Helst skulle hon vilja ha ännu fler läsgrupper.
– Det finns stora vinster när man får diskutera det man har läst i grupp.
För mellanstadiebarnen hon möter är böckerna som Annie Ernaux har skrivit för svår litteratur. Men förra året när Abdulrazak Gurnah med rötter i Jemen vann priset fanns elever därifrån som tyckte det var extra roligt. Någon sådan koppling finns dock inte i år, enligt Lena Lanéus.
Det var bland annat den flerspråkiga befolkningen i Rinkeby som gjorde att Gunilla Lundgren startade arbetet med Nobelpristagarna. Drygt 30 år senare arbetar hon vidare, numera tillsammans med Annelie Drewsen, och projektet har vuxit och inkluderar även elever från Tensta.

– Många pristagare blir helt häpna när de kommer hit och träffar elever som pratar bra engelska och flera språk och att barnen har läst deras texter fyller dem med häpnad. Många nobelpristagare är flerspråkiga och många har skrivit i exil. Därför passar det bra att de träffar barn från Rinkeby och Tensta, för många av dem är flerspråkiga, det är internationella stadsdelar, berättar Gunilla Lundgren.
Och pristagarna fortsätter att komma till Rinkeby bibliotek.
– Ibland ringer de till varandra och berättar, de säger att ’du får inte missa Rinkeby’. Flera säger att det är det bästa på hela Nobelveckan, att inget har berört dem så mycket som det här.

Senaste nytt

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer