Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
8 dec 2022 • 4 min
För 25 år sedan tog Marie Cham emot nobelpristagaren i litteratur, Dario Fo, på Rinkeby bibliotek. Det årliga finbesöket betyder mycket för stadsdelen. "Det stärker bygden."
Över 25 år har gått sedan den första Nobelpristagaren besökte Rinkeby. 1997 togs italienaren Dario Fo emot av Marie Cham, då elev på Rinkebyskolan. Hon menar att Nobelprisets närvaro i Rinkeby stärker människorna, stärker deras självkänsla.
Marie Cham, som i dag är ombudsman på Akademikerförbundet SSR och ordförande för Afrosvenskarnas riksorganisation, var värd för Nobelpristagaren Dario Fo tillsammans med de barn och ungdomar som träffade honom den 12 december 1997, på Rinkeby bibliotek. Då var hon femton år gammal.
Projektet Nobel i Rinkeby drogs igång redan 1988 men den italienska författaren Dario Fo var den första Nobelpristagaren som verkligen besökte Stockholmsförorten.
Det stärker alla att få uppdrag, att bli trodd på, och sedd, att man får ett förtroende.
– Ungarna i Rinkeby måste varje dag identifiera sig med bilden av Rinkeby, den som handlar om skjutningar och våld, vare sig man är en del av det eller inte. Den bilden ligger som en blöt filt över stadsdelen. Majoriteten av de boende är inte inblandade så att kunna visa upp något positivt, att Nobelpristagarna har valt att komma ut till Rinkeby och tas emot av elever, det stärker elevernas självkänsla. Det stärker också bygden. Att man får stå för något fint.
När Marie Cham blickar tillbaka på den där decemberdagen för 25 år sedan, minns hon allra mest förberedelserna. Hon och hennes vänner hade ingen aning om vem Dario Fo var när personalen på Rinkeby bibliotek, eller kanske någon av lärarna, förklarade att nu skulle de få besök av en för dem väldigt viktig person. Det fanns en energi i atmosfären som Marie inte känt tidigare från de personer som stod bakom arrangemanget. Klassen fick i uppgift att göra en fars och de gjorde även dockor så det var mycket fixande, klippande och klistrande under perioden före finbesöket.
– Av någon anledning fick jag äran att ta emot Dario Fo, att stå värd för honom, tillsammans med min klass. Jag var halvblyg då men tror att jag röstades fram. Som jag minns det hade jag inte så höga tankar om det som skulle hända. Särskilt inte i jämförelse med hur lärarna kände, säger Marie Cham.
Hon poängterar att lärarna på Rinkebyskolan var vita svenskar och att 99 procent av eleverna rasifierades som icke vita, alltså svarta och bruna barn. Lärarna och eleverna delade inte samma verklighet, samma syn på vad som var viktigt.
– De orden finns fortfarande med mig, de som en lärare sa när jag några dagar innan, inte ville vara med. ”Vad skulle du vilja göra istället? Det finns ingenting som kommer att hända i ditt liv som går att jämföra med det här.” Som svar på hans fråga sa jag att jag hellre hade velat se en konsert med gruppen Fugees, berättar Marie Cham.
Men läraren menade att det här rörde sig om en Nobelpristagare, mycket större än en artist, artister de kommer och går, hävdade han. Underförstått tyckte läraren att de artister Marie och hennes kompisar tyckte om, inte var bestående. Detta var en tid då två av de största rapartisterna, Tupac Shakur och The Notorius B.I.G. gått ur tiden och det i sig var viktigare i ungdomarnas värld.
– Vi identifierade oss mer med svarta amerikaner. Läraren fortsatte med att lyfta fram Nobelprisets betydelse, och menade att det var något helt annat, säger Marie Cham.
När det väl var dags var hon inte nervös. Det var först när hon såg uppståndelsen, hur personalen i biblioteket betedde sig, hur många journalister som var där, som hon förstod hur stort det var.
– Jag tror inte ens att jag sa till min mamma eller mina anhöriga att vi skulle ta emot en Nobelpristagare. Jag ville hem så att jag kunde se Fresh Prince i Bel Air på tv, skrattar Marie Cham.
Sedan öppnades dörrarna, Dario Fo med entourage, bland annat en italienskspråkig tolk, kom in i biblioteket.
Han hade ett väldigt glatt ansikte. Jag tror att den mannen måste haft svårt med att se arg ut.
Efteråt fick Dario Fo blommor och förärades med en bok av klassen. Han gav Marie Cham en stor kram och berömde henne, menade att hon varit väldigt vältalig.
Årets pristagare, Annie Ernaux från Frankrike, besöker Rinkeby bibliotek på måndag och tar emot sitt pris på lördag i Konserthuset i Stockholm.
Läs också ›› Biblioteket hjärtat vid Nobelbesök – ”Alla är jättespända”
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer