Nobelbesök betydelsefullt för eleverna: "Bilden av Rinkeby som en våt filt"

8 dec 2022 • 4 min

För 25 år sedan tog Marie Cham emot nobelpristagaren i litteratur, Dario Fo, på Rinkeby bibliotek. Det årliga finbesöket betyder mycket för stadsdelen. "Det stärker bygden."

När Marie Cham var 15 år tog hon emot 1997 års nobelpristagare Dario Fo på Rinkeby bibliotek. Hon minns att hon insåg hur betydelsefullt det var när hon såg hur mycket folk och hur många journalister som var där.
Foto: Jan E Carlssson DN/TT

Över 25 år har gått sedan den första Nobelpristagaren besökte Rinkeby. 1997 togs italienaren Dario Fo emot av Marie Cham, då elev på Rinkebyskolan. Hon menar att Nobelprisets närvaro i Rinkeby stärker människorna, stärker deras självkänsla.

Marie Cham, som i dag är ombudsman på Akademikerförbundet SSR och ordförande för Afrosvenskarnas riksorganisation, var värd för Nobelpristagaren Dario Fo tillsammans med de barn och ungdomar som träffade honom den 12 december 1997, på Rinkeby bibliotek. Då var hon femton år gammal.

Projektet Nobel i Rinkeby drogs igång redan 1988 men den italienska författaren Dario Fo var den första Nobelpristagaren som verkligen besökte Stockholmsförorten.

Det stärker alla att få uppdrag, att bli trodd på, och sedd, att man får ett förtroende.

Marie Cham
– Jag tror att det viktiga med den här typen av arrangemang är att stärka barnen och deras självförtroende. Det stärker alla att få uppdrag, att bli trodd på, och sedd, att man får ett förtroende. Det var det jag fick och att få ta emot en person som är uppmärksammad som Nobelpristagaren, det är viktigt, säger Marie Cham och fortsätter:

– Ungarna i Rinkeby måste varje dag identifiera sig med bilden av Rinkeby, den som handlar om skjutningar och våld, vare sig man är en del av det eller inte. Den bilden ligger som en blöt filt över stadsdelen. Majoriteten av de boende är inte inblandade så att kunna visa upp något positivt, att Nobelpristagarna har valt att komma ut till Rinkeby och tas emot av elever, det stärker elevernas självkänsla. Det stärker också bygden. Att man får stå för något fint.

Marie Cham jobbar i dag som ombudsman på Akademikerförbundet SSR. Hon ser tillbaka på Nobelbesöket som betydelsefullt. Foto: Theresia Viska

När Marie Cham blickar tillbaka på den där decemberdagen för 25 år sedan, minns hon allra mest förberedelserna. Hon och hennes vänner hade ingen aning om vem Dario Fo var när personalen på Rinkeby bibliotek, eller kanske någon av lärarna, förklarade att nu skulle de få besök av en för dem väldigt viktig person. Det fanns en energi i atmosfären som Marie inte känt tidigare från de personer som stod bakom arrangemanget. Klassen fick i uppgift att göra en fars och de gjorde även dockor så det var mycket fixande, klippande och klistrande under perioden före finbesöket.

– Av någon anledning fick jag äran att ta emot Dario Fo, att stå värd för honom, tillsammans med min klass. Jag var halvblyg då men tror att jag röstades fram. Som jag minns det hade jag inte så höga tankar om det som skulle hända. Särskilt inte i jämförelse med hur lärarna kände, säger Marie Cham.

Hon poängterar att lärarna på Rinkebyskolan var vita svenskar och att 99 procent av eleverna rasifierades som icke vita, alltså svarta och bruna barn. Lärarna och eleverna delade inte samma verklighet, samma syn på vad som var viktigt.

– De orden finns fortfarande med mig, de som en lärare sa när jag några dagar innan, inte ville vara med. ”Vad skulle du vilja göra istället? Det finns ingenting som kommer att hända i ditt liv som går att jämföra med det här.” Som svar på hans fråga sa jag att jag hellre hade velat se en konsert med gruppen Fugees, berättar Marie Cham.

Men läraren menade att det här rörde sig om en Nobelpristagare, mycket större än en artist, artister de kommer och går, hävdade han. Underförstått tyckte läraren att de artister Marie och hennes kompisar tyckte om, inte var bestående. Detta var en tid då två av de största rapartisterna, Tupac Shakur och The Notorius B.I.G. gått ur tiden och det i sig var viktigare i ungdomarnas värld.

– Vi identifierade oss mer med svarta amerikaner. Läraren fortsatte med att lyfta fram Nobelprisets betydelse, och menade att det var något helt annat, säger Marie Cham.

När det väl var dags var hon inte nervös. Det var först när hon såg uppståndelsen, hur personalen i biblioteket betedde sig, hur många journalister som var där, som hon förstod hur stort det var.

– Jag tror inte ens att jag sa till min mamma eller mina anhöriga att vi skulle ta emot en Nobelpristagare. Jag ville hem så att jag kunde se Fresh Prince i Bel Air på tv, skrattar Marie Cham.

Sedan öppnades dörrarna, Dario Fo med entourage, bland annat en italienskspråkig tolk, kom in i biblioteket.

Han hade ett väldigt glatt ansikte. Jag tror att den mannen måste haft svårt med att se arg ut.

Marie Cham
– Dario Fo var väldigt glad. Han hade ett väldigt glatt ansikte. Jag tror att den mannen måste haft svårt med att se arg ut. Jag presenterade mig och min klass och presenterade programmet. Han tyckte att det vi gjorde var underhållande och uppskattade det väldigt mycket. Jag minns honom bara som varm och positiv.

Efteråt fick Dario Fo blommor och förärades med en bok av klassen. Han gav Marie Cham en stor kram och berömde henne, menade att hon varit väldigt vältalig.

Årets pristagare, Annie Ernaux från Frankrike, besöker Rinkeby bibliotek på måndag och tar emot sitt pris på lördag i Konserthuset i Stockholm.

Läs också ›› Biblioteket hjärtat vid Nobelbesök – ”Alla är jättespända”

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min