Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
9 feb 2022 • 2 min
I Uppvidinge kommun har folkbibliotekets budget skurits ner med 35 procent. Besparingen ska göras på personalen. Det kompenseras "förhoppningsvis" av digital teknik, enligt kommunstyrelsens ordförande Niklas Jonsson (S).
– Vi har färre personal men alla de fysiska biblioteken är kvar. Den politiska majoriteten har valt att spara in på bemanningen. Vi har också fått dra ner på öppettiderna på alla våra bibliotek. Det är helt enkelt så att vi får krympa vår verksamhet, vår service och vårt utbud, säger Kasia Musial Lilja som är kultur- och fritidschef i Uppvidinge kommun.
Socialdemokraten Niklas Jonsson är kommunstyrelsens ordförande och han konstaterar i ett mejl att kommunen har ambitionen att sänka sina kostnader för biblioteken samtidigt som man ändå ska behålla en god service för sina kommuninvånare.
Han hänvisar till digitaliseringen och den nya tekniken som ett sätt att bibehålla just det, en god service:
”Hjälpen med den nya digitala tekniken och den personliga möjligheten till att möta personal vid olika tidpunkter kommer förhoppningsvis bli en bra möjlighet för våra invånare. Men att klara detta utan att förändra inom personalstatusen är svårt.”
Oppositionen är kritisk till besparingarna.
– Tidigare hade vi stora underskott i kommunen men nu har vi, några år i rad, haft ganska stora överskott. Så man kan ju fundera över vad man vill lägga pengarna på, säger Margareta Schlée (M), ordförande för kultur- och föreningsutskottet, och fortsätter:
– Det är inte hållbart i längden med sådana neddragningar. Nu blir det möjligt att komma in digitalt på ett obemannat bibliotek. Men då måste man redan vara bekant med bibliotek och hur de fungerar, förklarar Margareta Schlée.
Mycket av programverksamheten på biblioteken i Uppvidinge har fått stryka på foten och även om den har varit nästan obefintlig under pandemin, så hade det varit nödvändigt ändå att minska utbudet.
– Som ansvarig för verksamheten är jag orolig för medarbetarnas mående i första hand, de gör sitt bästa och vill jobba på ett annat och mer kvalitativt sätt. Under våren måste vi se över vårt arbetssätt eftersom vi har en helt annan kostym i dag än tidigare. Den administrativa delen har vi fått lägga över på befintlig personal eftersom vi har fått säga upp biblioteksassistenter. Färre kan inte göra lika mycket och då krävs nya arbetssätt, konstaterar Kasia Musial Lilja.
Läs också: Besparingar på vart tionde biblitotek
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer