Biblioteksbladets bild prisad

17 feb 2022 • < 1 min

Tzenko Stoyanov har belönats av The Society of Illustrator of Los Angeles för en illustration han gjort på uppdrag av Biblioteksbladet.

Tzenko Stoyanov.

Tzenko Stoyanov, frilansillustratören som skapade bilderna till huvudreportaget i Biblioteksbladet nummer 2 2021, mottog härom veckan ett hedersomnämnande vid den årliga tävlingen Illustration West som arrangeras av The Society of Illustrators of Los Angeles.

Reportaget var skrivet av den New York-baserade reportern Martin Gelin och handlade om hur amerikanska biblioteket agerat efter mordet på George Floyd. Artikeln hade rubriken Black lives matter får biblioteken att lämna neutraliteten.

Den belönade bilden av Tzenko Stoyanov.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min