Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
26 maj 2023 • 2 min
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."

Grethe Österberg är trött för det är många som har hört av sig sedan inlägget om Lena Anderssons böcker lades ut.
– Det är helt galet faktiskt. Och jag kan säga från hela gruppen att vi förstår att det här var fel forum för den här sortens skämt.
Tanken med skämtet var inte att antyda att Lena Anderssons böcker skulle plockas bort från biblioteket, berättar hon. Tanken var att påminna om att böcker på biblioteket är gratis för den som är fattig, med anledning av debatten kring hungriga barn som utlöstes av en krönika av Lena Andersson.
– Självklart förstår jag hur det uppfattas. Allihop förstår vi det. Vi är väldigt ledsna över att det har framstått som ett påhopp på Lena Andersson.
Däremot tycker hon att det är grovt att jämföra med utrensning av böcker i USA, som bokförlaget Polaris vd Jonas Axelsson har gjort.
– Vi har inte rensat bort Lena Anderssons böcker, vi har gallrat några ex utifrån våra gallringskriterier, och det är en del av vårt dagliga arbete. Vi älskar Lena Andersson och hennes litteratur.
Det är också något som Grethe Österberg har sagt direkt till Lena Andersson.
– Hon ringde upp mig och vi hade ett jättebra samtal. Jag bad henne om ursäkt och förklarade att vår avsikt inte var ett påhopp på henne. Det var verkligen inte det.
Läs också ›› Kommentarer från Bibliotekssverige: Oskyldigt eller oförsvarligt?
8 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
Det är min gissning att Grethe Österbergs förklaring om utgallringskriterier stämmer. Jag går förbi den där hyllan med gratisböcker flera gånger i veckan då jag besöker Högsbo bibliotek och har noterat att det mest rör sig om verk av kända författare, inte sällan svenska, som står där. Och de försvinner nästan direkt eftersom de har många fans. Den vars utgallrade böcker jag oftast sett på platsen är f ö Jan Guillou, känd vänsterröst. Om skämtets lämplighet kan man däremot tycka en del. Jag tror inte Lena Andersson skrattade.
Tröttsamt med tjänstemän som tycks förlora sin professionella styrfart när det kommer till bibliotekens demokratiska uppdrag;
att ha högt till tak och värna rättigheten att uttrycka olika åsikter utan förlöjligande, förminskande, fördömande eller värst av allt; att göra sina personliga ”häng ups” till ….,om inte politik….så till verksamhets uppdrag.
”Säll är den som har som rättesnöre, att man bortvälja efter före ”.
Det finns ett ordspråk att ” har du trampat i skiten, så stå still för det blir bara värre ”
Hälsningar till Grete Österberg
”Tanken med skämtet var inte att antyda att Lena Anderssons böcker skulle plockas bort från biblioteket, berättar hon. Tanken var att påminna om att böcker på biblioteket är gratis för den som är fattig, med anledning av debatten kring hungriga barn som utlöstes av en krönika av Lena Andersson.”
En av de mest usla bortförklaringar jag någonsin hört. Alla vet varför biblioteket i Högsbo gjorde det. Detta är nästan Kreml-nivå, både när det gäller lögnens absurditet och nedlåtenheten i den. Skamligt.
Varför säger/skriver Högsbos bibliotekschef att de utgallrade böckerna är för de fattiga.
Det skaver av två orsaker;
Utgallrade böcker är väl tillåtna att tas av varje människa. Målgruppen kan ju inte bara vara fattiga!
Skav nr två är att bibliotekschefen väljer ordet “fattig” i beskrivande av målgrupp.
I det här sammanhanget låter det bryskt, klassindelat och väldigt lik det politiska språkbruket från 1900-talets sekelskifte då det goda samhället just hade insett sin plikt att stödja och hjälpa de fattiga.
Jag är chockad över vad som har hänt i Högsbo.
Ännu mer chockad är jag över Grethe Österbergs slirande ursäkt.
Men allra mest chockad är jag över hur några av bibliotekscheferna väjer att kommentarer händelsen. Jag tänker särskilt på Mjölbys bibliotekschef och Malmö stadsbibliotekarie. Jag hade önskat att alla uttalats sig lika klart och rakryggat som den biträdande överbibliotekarien vid Uppsala universitetsbibliotek.
Fint att pudla. Låt oss alla i bibliotekssverige lära oss av Högsbos misstag och fundera några extra varv kring vårt uppdrag, hur vi uppfattas och hur vi använder våra sociala medier.