Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”

26 maj 2023 • 2 min

Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."

Grethe Österberg, chef för biblioteket i Högsbo, har pratat med Lena Andersson och bett om ursäkt. ”Vi hade ett jättebra samtal.”

Grethe Österberg är trött för det är många som har hört av sig sedan inlägget om Lena Anderssons böcker lades ut.

– Det är helt galet faktiskt. Och jag kan säga från hela gruppen att vi förstår att det här var fel forum för den här sortens skämt.

Tanken med skämtet var inte att antyda att Lena Anderssons böcker skulle plockas bort från biblioteket, berättar hon. Tanken var att påminna om att böcker på biblioteket är gratis för den som är fattig, med anledning av debatten kring hungriga barn som utlöstes av en krönika av Lena Andersson.

– Självklart förstår jag hur det uppfattas. Allihop förstår vi det. Vi är väldigt ledsna över att det har framstått som ett påhopp på Lena Andersson.

Däremot tycker hon att det är grovt att jämföra med utrensning av böcker i USA, som bokförlaget Polaris vd Jonas Axelsson har gjort.

– Vi har inte rensat bort Lena Anderssons böcker, vi har gallrat några ex utifrån våra gallringskriterier, och det är en del av vårt dagliga arbete. Vi älskar Lena Andersson och hennes litteratur.

Det är också något som Grethe Österberg har sagt direkt till Lena Andersson.

– Hon ringde upp mig och vi hade ett jättebra samtal. Jag bad henne om ursäkt och förklarade att vår avsikt inte var ett påhopp på henne. Det var verkligen inte det.

Läs också ›› Kommentarer från Bibliotekssverige: Oskyldigt eller oförsvarligt?

2 kommentarer

  1. Fint att pudla. Låt oss alla i bibliotekssverige lära oss av Högsbos misstag och fundera några extra varv kring vårt uppdrag, hur vi uppfattas och hur vi använder våra sociala medier.

  2. Jag är chockad över vad som har hänt i Högsbo.

    Ännu mer chockad är jag över Grethe Österbergs slirande ursäkt.

    Men allra mest chockad är jag över hur några av bibliotekscheferna väjer att kommentarer händelsen. Jag tänker särskilt på Mjölbys bibliotekschef och Malmö stadsbibliotekarie. Jag hade önskat att alla uttalats sig lika klart och rakryggat som den biträdande överbibliotekarien vid Uppsala universitetsbibliotek.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min