Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

23 jan 2025 • 2 min

På två bibliotek i Stockholm har personalen blivit filmad av besökare. Båda incidenterna har upplevts som obehagliga av personalen och därför anmälts. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

Den första händelsen inträffade på Gubbängens bibliotek för en vecka sedan. En person stod utanför biblioteket och filmade och kom sedan in och ställde frågor kring en intilliggande teater, Moment. Det är samma teater som utsattes för en attack i samband med ett antifascistiskt möte förra våren.

Bara dagar senare och några kilometer därifrån dök en annan person upp på Björkhagens bibliotek två dagar i rad, också med kameran i gång. Personen ställde frågor till personalen kring två specifika barnböcker, Jag är Bella samt Jag är Linus, och filmade under tiden. Böckerna har tydlig hbtqi-koppling då de handlar om en flicka som har en snopp respektive en en pojke som har snippa.

Personalen bad personen att sluta filma. När han inte gjorde det tillkallades en vakt som visade ut honom från biblioteket.

– Det bedömdes störa ordningen och han avhystes, säger Daniel Forsman.

Det finns inget som tyder på någon koppling mellan de två händelserna.

Daniel Forsman, stadsbibliotekarie, Stockholm.

– Det är ingen ny fråga att urvalet av böcker ifrågasätts, det är en fråga vi har jobbat med väldigt länge. Det nya i det här fallet är att man filmar i samband med att man ställer frågor. Och där syftet inte är att få svar på frågor, utan man provocerar för att få en reaktion som man sedan kan dela. Det har vi inte sett tidigare.

Ingen av händelserna har polisanmälts då inga hot riktades mot personalen, men det har anmälts i Stockholms stads incidentanmälningssystem.

– Personalen tycker att det är obehagligt när de blir filmade samtidigt som personen som filmar ifrågasätter varför biblioteket har en viss bok. Och när han inte slutar när man ber om det, då blir det en stressig situation, säger Daniel Forsman.

– Men olika personer reagerar olika. En del tycker att det är oroligt, andra tycker att det är en diskussion som är viktig att ta.

För att hantera liknande situationer som eventuellt kan dyka upp i framtiden ser Stockholms stadsbibliotek över hur personalen kan stärkas.

– Det handlar dels om de generella riktlinjerna vi har kopplade till bemötande och trygghet, och dels kopplat till filmning som påverkansmetod. Vi tittar på hur vi kan stärka våra riktlinjer och vår kunskap kring detta, säger Daniel Forsman.

Det handlar bland annat om att ge personalen kunskap om att det faktiskt är tillåtet för privatpersoner att filma på offentliga platser, som exempelvis bibliotek. Men också om kunskap om hur man reagerar när man upplever en ordningsstörning eller olika former av trakasserier.

Det finns olika sätt att bemöta den typ av händelser.

– Vid upprepade trakasserier är tillträdesförbud en möjlig lösning. En annan är ordningsvakter. Ett tredje sätt är att svara på frågorna, men det kan också vara en utsatt situation så det är inget vi kräver att personalen ska göra. De kan hänvisa till ansvarig chef eller talesperson.

Läs också ›› Bibliotekschef filmades i samband med sagostund

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Är biblioteken inkluderande på riktigt?

Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.

12 jun 2025 • 4 min

Reportage

De sätter ord på kriget

Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.

4 jun 2025 • 6 min