Bildspel: En byggnad för en digital framtid

6 dec 2024 • 3 min

I dag invigs Agnes kulturhus där Gävles stadsbibliotek är inrymt. Byggnaden är ritad med en framtid i åtanke där pappersboken inte längre har en självklar plats.

Klockan 14 i dag, fredag, invigdes Gävles nya stadsbibliotek, huvudverksamhet i Agnes kulturhus som även inrymmer konsthall, bio och konsumentrådgivning. Den nya byggnaden är beläget på samma plats vid Slottstorget som det gamla biblioteket från 1962, men med större yta och med betydligt mer anslående utformning.

Kulturhusets namn är hämtat från författaren Agnes von Krusenstjerna som föddes 1894 i Växjö men kom till Gävle som åttaåring när hennes far blev chef för stadens regemente.

I en krönika i Biblioteksbladet med rubriken Nybyggen utan satsningar på nätet ett svek mot läsarna i augusti 2021 riktade författaren och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo skarp kritik mot det pågående biblioteksbygget i Gävle. Han vände sig mot att dyrbara ”katedraler i trä och betong” skapades trots att samtidens ”transaktioner och relationer, värderingar och attityder centreras till nya lägereldar i appar och smartphones”.

Stadsbibliotekets chef Petra Jonsson minns artikeln och säger att det är hennes fasta övertygelse att boken inte kommer att bli omodern och att det inte finns en motsättning mellan en ny fysisk byggnad och digital utveckling.

– Det finns ett värde i att visa upp att här finns en plats för läsning. Vi vill ju att barn och unga ska läsa mer och vi talar om att det är något vi tycker är viktigt och bra.

Osäker framtid för tryckta medier

För Johan Forsman Sachs, uppdragsansvarig arkitekt på Nyréns arkitektkontor, har tryckta mediers osäkra framtid ändå varit en viktig faktor när den nya byggnaden tagit form.

Petra Jonsson, chef för stadsbiblioteket i Gävle. Foto: Marie-Louise Andersen

– Det har ju hänt mycket med pappersboken och andra tryckta medier under de senaste decennierna, det finns en osäkerhet kring vad som ska ske framöver. Därför måste man utforma den här typen av byggnader med väldigt stor flexibilitet, för att försöka möta det som sker i framtiden, säger han.

Konkret betyder det till exempel en konstruktion med få bärande väggar, vilket innebär att de avgränsningar som finns går att flytta om det uppstår nya behov.

Diskussionen om ett nytt stadsbibliotek i Gävle hade pågått i många år innan projektet till slut startade 2018. Interiören präglas av rymd och öppna ytor och en trappa som löper genom hela byggnaden.

– Det är jätteviktigt att man kommer in och känner att det är ett kulturhus och förstår vad huset har att erbjuda, men man ska också förstå att det är ett bibliotek. Och man ska också förstå vad huset har att erbjuda, säger Petra Jonsson också har det övergripande ansvaret för hela kulturhuset.

Vad innebär den nya byggnaden för nya möjligheter för er?

– Det är så mycket så jag vet inte riktigt vad jag ska framhålla! Det är en helt ny byggnad med helt ny inredning, teknik, allt sådant, och det spelar ju också roll för vilket intryck man får av en verksamhet. Nu har vi ändamålsenliga lokaler, vi har otroligt mycket sittplatser, läsplatser, en jättefin barn- och ungdomsavdelning, vi har kreativa ytor, vi har studierum. Allt sådant som vi inte hade innan. Vi hade ju nästan inget. Det fanns nästan inga sittplatser i det gamla biblioteket, det var jättetrångt, slitet och svårjobbat.

Har ni några helt nya funktioner som ni inte ha haft tidigare?

På Agnes kulturhus finns både VR-rum och poddstudio. Foto: Marie-Louise Andersen

– Vi har ett VR-rum och en poddstudio, den typen av verksamheter har vi inte haft tidigare. Och de kreativa ytorna, det är också helt nytt.

Ytterligare en nyhet Petra Jonsson framhåller är att biblioteket delar byggnaden med andra verksamheter.

– Tillsammans med de andra kan vi jobba temamässigt, vi kan dra olika grupper åt varandra och så vidare. Så jag tycker att det är en fördel, både för de andra verksamheterna och för biblioteket.

Medborgardialoger inledde arbetet

Arbetet med biblioteket påbörjades redan 2018 med medborgardialoger och annat samlande av tankar om de krav som borde ställas på den nya byggnaden. När dialogen med arkitekterna tog vid hade pandemin brutit ut.

– Det var utmanande, säger Petra Jonsson, arkitekterna var ju på plats i biblioteket och de hade möten med olika grupper med ungdomar, men sedan satt vi mest i Teams. Det har funkat, men man har ändå önskat att det hade varit under en annan tid.

Johan Forsman Sachs säger att det har varit hedrande att jobba med Agnes kulturhus. Dels för det framträdande läget i Gävle, dels för att ett bibliotek är en av de mest offentliga platser som finns.

– Det är en byggnad för bildning och lärande, och det är spännande.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min