Boken Nippon lämnas inte tillbaka

15 feb 2023 • 2 min

Efter ett beslut i Nederländernas högsta domstol står det klart att en av böckerna som KB-mannen stal och sålde vidare inte kommer att lämnas tillbaka.

– Det är jättetråkigt och särskilt att det ska falla på en teknikalitet, säger Greger Bergvall, bibliotekarie på Kungliga biblioteket.

I sju år har Riksantikvarieämbetet drivit en juridisk process för att den stulna boken Nippon ska lämnas tillbaka till KB. Men så kommer alltså inte att ske. Högsta domstolen i Nederländerna dömer att ärendet är preskriberat och det finns inte någon ytterligare möjlighet att överklaga, enligt Riksantikvarieämbetet.

Greger Bergvall beklagar domslutet.

– Boken är stulen. Den hör hemma på KB och vi kan bevisa det väldigt tydligt.

Liksom andra böcker som KB-mannen stal såldes denna i Tyskland. 2003 köptes den av en nederländsk bokhandlare för 78 000 euro. Så vitt KB känner till är boken fortfarande kvar där.

Greger Bergvall, bibliotekarie på KB. Foto: Jens Östman

Greger Bergvall har i drygt tolv år arbetat för att KB ska få tillbaka de böcker som KB-mannen stal under den tid han var chef på KB:s handskriftsavdelning. Hittills har 17 verk återlämnats, men ett 40-tal saknas fortfarande.

Boken Nippon handlar om japansk kultur och köptes in av KB 1869 från ett anrikt antikvariat i London. Den är skriven av Philipp Franz von Siebold och tryckt i Leyden 1852.

– Det som är speciellt med den här att upphovsmannen dog innan boken var fullbordad. Antikvariatet köpte restupplagan och band ihop den. Det är väldigt få exemplar som så är så kompletta och det var det enda verket i det skicket i Sverige. Så det var jättetråkigt att det blev avslag.

Läs också ›› Så hittades de stulna böckerna

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min