Boken Nippon lämnas inte tillbaka

15 feb 2023 • 2 min

Efter ett beslut i Nederländernas högsta domstol står det klart att en av böckerna som KB-mannen stal och sålde vidare inte kommer att lämnas tillbaka.

– Det är jättetråkigt och särskilt att det ska falla på en teknikalitet, säger Greger Bergvall, bibliotekarie på Kungliga biblioteket.

I sju år har Riksantikvarieämbetet drivit en juridisk process för att den stulna boken Nippon ska lämnas tillbaka till KB. Men så kommer alltså inte att ske. Högsta domstolen i Nederländerna dömer att ärendet är preskriberat och det finns inte någon ytterligare möjlighet att överklaga, enligt Riksantikvarieämbetet.

Greger Bergvall beklagar domslutet.

– Boken är stulen. Den hör hemma på KB och vi kan bevisa det väldigt tydligt.

Liksom andra böcker som KB-mannen stal såldes denna i Tyskland. 2003 köptes den av en nederländsk bokhandlare för 78 000 euro. Så vitt KB känner till är boken fortfarande kvar där.

Greger Bergvall, bibliotekarie på KB. Foto: Jens Östman

Greger Bergvall har i drygt tolv år arbetat för att KB ska få tillbaka de böcker som KB-mannen stal under den tid han var chef på KB:s handskriftsavdelning. Hittills har 17 verk återlämnats, men ett 40-tal saknas fortfarande.

Boken Nippon handlar om japansk kultur och köptes in av KB 1869 från ett anrikt antikvariat i London. Den är skriven av Philipp Franz von Siebold och tryckt i Leyden 1852.

– Det som är speciellt med den här att upphovsmannen dog innan boken var fullbordad. Antikvariatet köpte restupplagan och band ihop den. Det är väldigt få exemplar som så är så kompletta och det var det enda verket i det skicket i Sverige. Så det var jättetråkigt att det blev avslag.

Läs också ›› Så hittades de stulna böckerna

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min