Boken Nippon lämnas inte tillbaka

15 feb 2023 • 2 min

Efter ett beslut i Nederländernas högsta domstol står det klart att en av böckerna som KB-mannen stal och sålde vidare inte kommer att lämnas tillbaka.

– Det är jättetråkigt och särskilt att det ska falla på en teknikalitet, säger Greger Bergvall, bibliotekarie på Kungliga biblioteket.

I sju år har Riksantikvarieämbetet drivit en juridisk process för att den stulna boken Nippon ska lämnas tillbaka till KB. Men så kommer alltså inte att ske. Högsta domstolen i Nederländerna dömer att ärendet är preskriberat och det finns inte någon ytterligare möjlighet att överklaga, enligt Riksantikvarieämbetet.

Greger Bergvall beklagar domslutet.

– Boken är stulen. Den hör hemma på KB och vi kan bevisa det väldigt tydligt.

Liksom andra böcker som KB-mannen stal såldes denna i Tyskland. 2003 köptes den av en nederländsk bokhandlare för 78 000 euro. Så vitt KB känner till är boken fortfarande kvar där.

Greger Bergvall, bibliotekarie på KB. Foto: Jens Östman

Greger Bergvall har i drygt tolv år arbetat för att KB ska få tillbaka de böcker som KB-mannen stal under den tid han var chef på KB:s handskriftsavdelning. Hittills har 17 verk återlämnats, men ett 40-tal saknas fortfarande.

Boken Nippon handlar om japansk kultur och köptes in av KB 1869 från ett anrikt antikvariat i London. Den är skriven av Philipp Franz von Siebold och tryckt i Leyden 1852.

– Det som är speciellt med den här att upphovsmannen dog innan boken var fullbordad. Antikvariatet köpte restupplagan och band ihop den. Det är väldigt få exemplar som så är så kompletta och det var det enda verket i det skicket i Sverige. Så det var jättetråkigt att det blev avslag.

Läs också ›› Så hittades de stulna böckerna

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min