De lockade epa-fantaster att läsa

10 nov 2023 • < 1 min

I Stenstavik bildades en bokklubb särskilt för epa-fantaster. Det blev en succé. Nu prisas initiativtagarna till EPA book club med Läsguldet 2023.

I Stenstavik i Jämtland finns ett utbrett fordonsintresse bland ungdomar. I ett gemensamt projekt har bibliotekarien Britt-Inger Rörborn och specialläraren Kristina Göransson aktivt arbetat för att nå ungdomar som läser sällan eller inte alls. De började med att gå till garagen där ungdomarna sitter och mekar med epa-traktorer. Och det visade sig att intresset fanns där.

Lästräffar ordnades, författarbesök likaså och bokcirkeln EPA book club bildades. 25 ungdomar anmälde sig och av dem var det 22 som fullföljde bokcirkeln, varav flera hade någon typ av läshinder.

Arbetet uppmärksammas av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) som delar ut priset Läsguldet. Och 2023 års pris går till Britt-Inger Rörborn och Kristina Göransson.

– Det här är ett initiativ som sätter fingret på något som alla vi som arbetar med läsfrämjande måste bära med oss: det går inte att göra som vi alltid gjort, utan vi måste ständigt utveckla våra metoder och våga tänka nytt. Årets vinnare av Läsguldet är föredömen som visar att det mesta går att lyckas med, så länge man vågar tänka utanför boxen, säger MTM:s generaldirektör Magnus Larsson i ett pressmeddelande.

Arbetet med EPA book club har också blivit en bok där Britt-Inger Rörborn och Kristina Göransson delar med sig av sina erfarenheter. Några av tipsen de ger är att samverka mellan bibliotek och skola och att låta deltagarna vara med och bestämma.

Fakta Läsguldet

  • Läsguldet har årligen delats ut av MTM sedan 2018. Priset uppmärksammar personer, organisationer eller institutioner som skapar möjligheter för personer med syn- eller läsnedsättning att läsa på sina villkor.
  • Juryns motivering till årets pris lyder:
  • Med driv och engagemang arbetar specialläraren Kristina Göransson och folkbibliotekarien Britt-Inger Rörborn med gränsöverskridande nytänkande i bokcirkeln EPA book club. Med kreativitet och läslustig inställning har de lämnat sin trygga miljö och möter ungdomar där ungdomar är. Genom individuella anpassningar får Kristina och Britt-Inger skoltrötta, läsovana unga att läsa på sina villkor.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min