De lockade epa-fantaster att läsa

10 nov 2023 • < 1 min

I Stenstavik bildades en bokklubb särskilt för epa-fantaster. Det blev en succé. Nu prisas initiativtagarna till EPA book club med Läsguldet 2023.

I Stenstavik i Jämtland finns ett utbrett fordonsintresse bland ungdomar. I ett gemensamt projekt har bibliotekarien Britt-Inger Rörborn och specialläraren Kristina Göransson aktivt arbetat för att nå ungdomar som läser sällan eller inte alls. De började med att gå till garagen där ungdomarna sitter och mekar med epa-traktorer. Och det visade sig att intresset fanns där.

Lästräffar ordnades, författarbesök likaså och bokcirkeln EPA book club bildades. 25 ungdomar anmälde sig och av dem var det 22 som fullföljde bokcirkeln, varav flera hade någon typ av läshinder.

Arbetet uppmärksammas av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) som delar ut priset Läsguldet. Och 2023 års pris går till Britt-Inger Rörborn och Kristina Göransson.

– Det här är ett initiativ som sätter fingret på något som alla vi som arbetar med läsfrämjande måste bära med oss: det går inte att göra som vi alltid gjort, utan vi måste ständigt utveckla våra metoder och våga tänka nytt. Årets vinnare av Läsguldet är föredömen som visar att det mesta går att lyckas med, så länge man vågar tänka utanför boxen, säger MTM:s generaldirektör Magnus Larsson i ett pressmeddelande.

Arbetet med EPA book club har också blivit en bok där Britt-Inger Rörborn och Kristina Göransson delar med sig av sina erfarenheter. Några av tipsen de ger är att samverka mellan bibliotek och skola och att låta deltagarna vara med och bestämma.

Fakta Läsguldet

  • Läsguldet har årligen delats ut av MTM sedan 2018. Priset uppmärksammar personer, organisationer eller institutioner som skapar möjligheter för personer med syn- eller läsnedsättning att läsa på sina villkor.
  • Juryns motivering till årets pris lyder:
  • Med driv och engagemang arbetar specialläraren Kristina Göransson och folkbibliotekarien Britt-Inger Rörborn med gränsöverskridande nytänkande i bokcirkeln EPA book club. Med kreativitet och läslustig inställning har de lämnat sin trygga miljö och möter ungdomar där ungdomar är. Genom individuella anpassningar får Kristina och Britt-Inger skoltrötta, läsovana unga att läsa på sina villkor.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min