Distansstudier bakom tidig lansering av juridikwebb
22 jun 2021 • 2 min
Universitet, domstolsväsendet, förlag och advokatbyråer ligger bakom webbplatsen juridikbok.se som har lanserats i veckan. Syftet är att öka tillgängligheten och rädda juridisk litteratur som annars kunde ha gått förlorad.

Egentligen skulle lanseringen av webbplatsen juridikbok.se inte ha ägt rum förrän i september.
– Men fler användare, bland annat studenter som läser på distans, har svårt att få tag på material, och eftersom vi vet att flera eftertraktade titlar ligger där, valde vi att öppna webbplatsen lite tidigare, säger Cecilia Natvig, chef för avdelningen för media på Uppsala universitetsbibliotek.
Bakom initiativet, som Biblioteksbladet skrev om för ett drygt halvår sedan, står biblioteken vid de universitet som utbildar jurister, domstolsväsendet, juridiska förlag och advokatbyråer. Målet är att digitalisera och tillgängliggöra svensk juridisk litteratur som inte längre finns att köpa.
Från starten har webbplatsen drygt 80 titlar, som enligt Cecilia Natvig kommer att ha blivit betydligt fler till hösten.
– Vi digitaliserar hela tiden. Det stora problemet är att få till författartillstånden.
Ett hinder är att vissa författare har för avsikt att ge ut sina böcker på nytt. Ett annat kan vara att upphovspersonen inte längre lever.
Listan över tänkbara titlar att lägga upp på webbplatsen omfattar cirka 500 verk.
– Vi märker att intresset för att göra nytryck av en titel upphör rätt så snart. Då är det bättre att hålla titeln levande digitalt än att den ska upphöra helt och hållet, säger Cecilia Natvig.
Det är inte bara biblioteksexemplar av böcker om juridik som slits – om de inte helt enkelt stjäls eller förkommer – och inte går att ersätta eftersom de inte längre finns till försäljning. Följaktligen har Cecilia Natvig mött intresse när hon vädrat idén om motsvarande initiativ, men med böcker från andra ämnesområden.
– Jag har påbörjat en diskussion inom ämnesområdet pedagogik. Där ser vi också att det är många titlar som det inte finns många exemplar av i Sverige.
Senaste nytt

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min

Plattformarna dominerar men spelar otydliga roller
Hur påverkas vi av de digitala platser där vi befinner oss? Carl Heath, senior forskare vid forskningsinstitutet Rise, beskriver hur det senaste decenniets plattformssamhälle har utvecklats till i dag.
13 jan 2023 • 13 min
0 kommentarer