Fri tillgång till KB:s digitaliserade dagstidningar

8 apr 2020 • < 1 min

Social distansering gör livet svårt för forskare och andra som behöver komma gamla nyheter. Från idag är därför KB:s digitaliserade tidningsarkiv tillgängligt via nätet.

Tack vare ett avtal mellan Kungliga biblioteket och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access är drygt 27 miljoner digitaliserade tidningssidor tillgängliga via nätet från och med idag till sista april.

– Möjligheten att ta del av svensk presshistoria tror vi kommer att uppskattas av många som nu sitter hemma, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall i ett pressmeddelande.

I vanliga fall är endast det äldsta digitaliserade tidningsmaterialet tillgängligt utifrån. Tidningssidor från 1904 och senare går i vanliga fall  däremot bara att komma åt på bibliotek som är anslutna till KB:s tjänst.

– Det känns särskilt viktigt att forskare som i vanliga fall har tillgång till tjänsten via universitet och högskolor nu kan fortsätta sitt arbete hemifrån, säger Nina Wadensjö, vd för Bonus Copyright Access i pressmeddelandet.

Arkivet – länk här – innehåller dagstidningar från 1600-talet fram till början av 2020 och omfattar hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet. Där finns också ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad är digitaliserade.

1 kommentarer

  1. Hej! 21 dec 2020
    Under rådande omständigheter undrar jag när jag läser (se nedan) om detta gäller i dagsläget? Om inte – finns det planer på att möjliggöra tillgängligheten en gång till?
    vänligen
    Anders
    ”Social distansering gör livet svårt för forskare och andra som behöver komma gamla nyheter. Från idag är därför KB:s digitaliserade tidningsarkiv tillgängligt via nätet.

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min