Ständigt dessa e-böcker...

19 apr 2013 • < 1 min

I Umeå är det populärt att låna e-böcker på biblioteket – så populärt att man nu på grund av skenande...

I Umeå är det populärt att låna e-böcker på biblioteket – så populärt att man nu på grund av skenande kostnader måste införa ett tak.

Umeås bibliotekssystem tvingas begränsa utlånen av e-böcker, rapporterar bland andra P4 Västerbotten. Medan en person tidigare kunde låna upp till tio e-böcker samtidigt stryper man nu antalet till fyra. Samtidigt inför ett tak för hur många som kan lånas ut totalt per månad. I slutet av varje månad kan det innebära att det införs ett totalstopp för lån av e-böcker. Från bibliotekets sida vill man inte ha begränsningar men härtill är man nödd och tvungen för att inte tappa kontrollen över budgeten.

Mer om e-böcker: Häromdagen hade Upsala Nya Tidning (UNT) en artikel om social läsning där man lyfte fram Bokcirklarna som ett exempel på det.

I slutet av förra året inledde UNT ett försök med att publicera en e-bok med marginalanteckningar av tidningens kritiker i – ett sätt att utforska hur både läsningen och kritikerns arbetssätt påverkas av digitaliseringen. Först ut var Therese Erikssons kritikerversion av Merethe Lindströms Dagar i tystnadens historia.

Nu fortsätter UNT på temat nya former för social läsning, och hur man kan dela läsupplevelsen och läsresan med andra genom att lägga ut ytterligare en e-bok gratis på unt.se: Förortshat av Johanna Langhorst (Ordfront förlag).

Två kritiker med olika erfarenheter kommer att recensera och anteckna i marginalen så att läsarna kan följa deras läsning. Det är Lawen Mohtadi, aktuell med en prisbelönad biografi om författaren Katarina Taikon och Jonas Malmborg, som skrivit kritikerhyllade debutromanen Fältöversten.

Till försommaren bjuder UNT in läsarna att dela sin läsresa genom en ny novell av Joyce Carol Oates med andra genom dela med sig på sina marginalanteckningar och diskutera andras.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min