Ständigt dessa e-böcker...
19 apr 2013 • < 1 min
I Umeå är det populärt att låna e-böcker på biblioteket – så populärt att man nu på grund av skenande...
I Umeå är det populärt att låna e-böcker på biblioteket – så populärt att man nu på grund av skenande kostnader måste införa ett tak.
Umeås bibliotekssystem tvingas begränsa utlånen av e-böcker, rapporterar bland andra P4 Västerbotten. Medan en person tidigare kunde låna upp till tio e-böcker samtidigt stryper man nu antalet till fyra. Samtidigt inför ett tak för hur många som kan lånas ut totalt per månad. I slutet av varje månad kan det innebära att det införs ett totalstopp för lån av e-böcker. Från bibliotekets sida vill man inte ha begränsningar men härtill är man nödd och tvungen för att inte tappa kontrollen över budgeten.
Mer om e-böcker: Häromdagen hade Upsala Nya Tidning (UNT) en artikel om social läsning där man lyfte fram Bokcirklarna som ett exempel på det.
I slutet av förra året inledde UNT ett försök med att publicera en e-bok med marginalanteckningar av tidningens kritiker i – ett sätt att utforska hur både läsningen och kritikerns arbetssätt påverkas av digitaliseringen. Först ut var Therese Erikssons kritikerversion av Merethe Lindströms Dagar i tystnadens historia.
Nu fortsätter UNT på temat nya former för social läsning, och hur man kan dela läsupplevelsen och läsresan med andra genom att lägga ut ytterligare en e-bok gratis på unt.se: Förortshat av Johanna Langhorst (Ordfront förlag).
Två kritiker med olika erfarenheter kommer att recensera och anteckna i marginalen så att läsarna kan följa deras läsning. Det är Lawen Mohtadi, aktuell med en prisbelönad biografi om författaren Katarina Taikon och Jonas Malmborg, som skrivit kritikerhyllade debutromanen Fältöversten.
Till försommaren bjuder UNT in läsarna att dela sin läsresa genom en ny novell av Joyce Carol Oates med andra genom dela med sig på sina marginalanteckningar och diskutera andras.
Senaste nytt

Dik: Varför är ministern så tyst?
Mer än hälften av Sveriges elever saknar tillgång till skolbibliotekarier, enligt en färsk rapport. Nu vill Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, ha svar: När får alla elever tillgång till bemannade bibliotek?
28 jun 2022 • 2 min

Inga svar om bemannade skolbibliotek – än
Inga utfästelser, men gärna samma debatt i riksdagens kammare efter höstens val. Det var skolminister Lina Axelsson Kihlbloms svar på Annika Hirvonens fråga om bemannade skolbibliotek.
27 jun 2022 • 2 min

Personal kräver utökade öppettider – för säkerheten
Utökade öppettider på bibliotek i Philadelphia skulle skapa ett säkrare samhälle, anser bibliotekspersonal som protesterar mot underbemanningen.
27 jun 2022 • < 1 min

Kritik mot utebliven satsning på digitalisering
Företrädare för sex akademier är kritiska till bristen på handling och medel för en storskalig satsning på digitalisering av kulturarvet. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter krävs digitalisering i en helt annan skala.”
23 jun 2022 • < 1 min
Digital programscen lanseras på biblioteket
Stockholms stadsbibliotek lanserar nu Biblioteket Play, en digital programscen. Planen är att nästa år bredda plattformen för samarbete med andra bibliotek runt om i landet.
23 jun 2022 • < 1 min

Internet archive till rättegång i oktober
Internet archive, det digitala nödlägesbiblioteket som erbjöd fri tillgång till miljoner böcker under pandemin, fick fyra stora amerikanska förlag att inleda en stämningsprocess. I oktober avgörs fallet i en federal domstol i New York.
22 jun 2022 • < 1 min

Avtalen som hotar öppen vetenskap
De transformativa avtalen är ytterst problematiska. De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll, skriver Isto Huvila och Lisa Börjesson, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet.
21 jun 2022 • 5 min

KB ska ta fram nationell policy för öppen vetenskap
Regeringen ger Kungliga biblioteket ett nytt uppdrag i arbetet med att göra vetenskapen mer tillgänglig. Nästa höst ska en nationell policy presenteras för regeringen.
17 jun 2022 • < 1 min

Stort intresse för stärkt läsfrämjande
Många deltog när Kulturrådet presenterade Läsfrämjandelyftet. ”Det ska bidra till långsiktig hållbarhet i tillgången till läsutvecklingsmöjligheter”, förklarade projektledaren Ann Catrine Eriksson.
17 jun 2022 • 2 min

Kunskapen bör styra biblioteksverksamheten
Regering och riksdag håller sig på avstånd. Men lämnar kommunpolitikerna folkbiblioteken i fred? Svårt att veta, skriver Anders Frenander och rekommenderar att kunskap, inte politiska idéer, ska styra verksamheter.
17 jun 2022 • 7 min

Förslag: ökad möjlighet till digital forskning vid biblioteken
Regeringens förslag på ändringar i upphovsrätten är ett steg i rätt riktning, enligt Svensk biblioteksförening. ”En möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material.”
16 jun 2022 • 2 min

Skolbibliotekarie får pris av Svenska Akademien
Cilla Dalén får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon arbetar på Enbacksskolan i Tensta och får priset för sitt ”engagerade arbete kring litteratur och läsning och sin förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor”.
15 jun 2022 • 2 min
0 kommentarer