Ständigt dessa e-böcker...

19 apr 2013 • < 1 min

I Umeå är det populärt att låna e-böcker på biblioteket – så populärt att man nu på grund av skenande...

I Umeå är det populärt att låna e-böcker på biblioteket – så populärt att man nu på grund av skenande kostnader måste införa ett tak.

Umeås bibliotekssystem tvingas begränsa utlånen av e-böcker, rapporterar bland andra P4 Västerbotten. Medan en person tidigare kunde låna upp till tio e-böcker samtidigt stryper man nu antalet till fyra. Samtidigt inför ett tak för hur många som kan lånas ut totalt per månad. I slutet av varje månad kan det innebära att det införs ett totalstopp för lån av e-böcker. Från bibliotekets sida vill man inte ha begränsningar men härtill är man nödd och tvungen för att inte tappa kontrollen över budgeten.

Mer om e-böcker: Häromdagen hade Upsala Nya Tidning (UNT) en artikel om social läsning där man lyfte fram Bokcirklarna som ett exempel på det.

I slutet av förra året inledde UNT ett försök med att publicera en e-bok med marginalanteckningar av tidningens kritiker i – ett sätt att utforska hur både läsningen och kritikerns arbetssätt påverkas av digitaliseringen. Först ut var Therese Erikssons kritikerversion av Merethe Lindströms Dagar i tystnadens historia.

Nu fortsätter UNT på temat nya former för social läsning, och hur man kan dela läsupplevelsen och läsresan med andra genom att lägga ut ytterligare en e-bok gratis på unt.se: Förortshat av Johanna Langhorst (Ordfront förlag).

Två kritiker med olika erfarenheter kommer att recensera och anteckna i marginalen så att läsarna kan följa deras läsning. Det är Lawen Mohtadi, aktuell med en prisbelönad biografi om författaren Katarina Taikon och Jonas Malmborg, som skrivit kritikerhyllade debutromanen Fältöversten.

Till försommaren bjuder UNT in läsarna att dela sin läsresa genom en ny novell av Joyce Carol Oates med andra genom dela med sig på sina marginalanteckningar och diskutera andras.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min

Nyheter

Bildspel: Glittrigt avslut på Marskonferensen

Marskonferensen avslutades med glitter och dans. Men också med allvar. Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens berättade om sitt arbete och om det hot och hat som nu är deras vardag.

22 mar 2024 • 2 min

Nyheter

KB rustar för krig

Samtidigt som kostnaderna stiger behövs det mer resurser för att ”etablera en ändamålsenlig krigsorganisation”, skriver KB i sitt budgetunderlag för 2025–2027. ”Det kan bli väldigt tuffa prioriteringar”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

20 mar 2024 • 2 min