Ständigt dessa e-böcker...
19 apr 2013 • < 1 min
I Umeå är det populärt att låna e-böcker på biblioteket – så populärt att man nu på grund av skenande...
I Umeå är det populärt att låna e-böcker på biblioteket – så populärt att man nu på grund av skenande kostnader måste införa ett tak.
Umeås bibliotekssystem tvingas begränsa utlånen av e-böcker, rapporterar bland andra P4 Västerbotten. Medan en person tidigare kunde låna upp till tio e-böcker samtidigt stryper man nu antalet till fyra. Samtidigt inför ett tak för hur många som kan lånas ut totalt per månad. I slutet av varje månad kan det innebära att det införs ett totalstopp för lån av e-böcker. Från bibliotekets sida vill man inte ha begränsningar men härtill är man nödd och tvungen för att inte tappa kontrollen över budgeten.
Mer om e-böcker: Häromdagen hade Upsala Nya Tidning (UNT) en artikel om social läsning där man lyfte fram Bokcirklarna som ett exempel på det.
I slutet av förra året inledde UNT ett försök med att publicera en e-bok med marginalanteckningar av tidningens kritiker i – ett sätt att utforska hur både läsningen och kritikerns arbetssätt påverkas av digitaliseringen. Först ut var Therese Erikssons kritikerversion av Merethe Lindströms Dagar i tystnadens historia.
Nu fortsätter UNT på temat nya former för social läsning, och hur man kan dela läsupplevelsen och läsresan med andra genom att lägga ut ytterligare en e-bok gratis på unt.se: Förortshat av Johanna Langhorst (Ordfront förlag).
Två kritiker med olika erfarenheter kommer att recensera och anteckna i marginalen så att läsarna kan följa deras läsning. Det är Lawen Mohtadi, aktuell med en prisbelönad biografi om författaren Katarina Taikon och Jonas Malmborg, som skrivit kritikerhyllade debutromanen Fältöversten.
Till försommaren bjuder UNT in läsarna att dela sin läsresa genom en ny novell av Joyce Carol Oates med andra genom dela med sig på sina marginalanteckningar och diskutera andras.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer